[dropcap3 variation=”red”]1[/dropcap3]NUMAI OAMENII “PROŞTI” SUNT SUGESTIBILI şi HIPNOTIZABILI

Se consideră că sugestibilitatea atinge nivelul său maxim în jurul vârstei de 7-8 ani. Contrar unei idei răspândite, este mai ridicată la persoanele cu un coeficient de inteligenţă peste medie. Hipnoza apelează la forţa imaginaţiei, iar o bună imaginaţie este recunoscută ca fiind specifică marilor descoperiri. “Singurul lucru cu adevarat valoros pe care l-am avut partener în descoperirile mele este imaginaţia… Mintea imaginativă este un dar sacru, iar mintea raţională este servitorul ei de încredere. Am creat o societate care onorează servitorul şi am uitat darul.” (Albert Einstein)

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]2[/dropcap3]NU TOATĂ LUMEA POATE FI HIPNOTIZATĂ

De fapt toată lumea poate fi hipnotizată, ba chiar, fiecare din noi foloseşte o formă de hipnoză în viaţa de zi cu zi, conştient sau inconştient. De fiecare dată când ne folosim imaginaţia, de fiecare dată când ne folosim emoţiile, de fiecare dată când ne concentrăm atenţia pe un singur lucru suntem într-o transă hipnotică. Scopul unei şedinţe de hipnoză este să implementeze adânc în inconştient elemente care să poată fi folosite în mod automat fară activitate conştientă. Persoanele mai usor de hipnotizat sunt cele care au o mare putere de imaginaţie şi care pot păstra atenţia şi focusarea pe obiectivele necesare.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]3[/dropcap3]HIPNOTIZATORUL ARE PUTERE ABSOLUTĂ ASUPRA TA CÂND EŞTI HIPNOTIZAT

Hipnotizatorul nu este doar cel ce se autointitulează astfel ci poate fi oricine este capabil să folosească tehnici de limbaj, să controleze imaginaţia şi atenţia altor persoane şi care este privit ca o autoritate. S-ar putea spune că părinţii noştri sunt primele persoane care ne-au hipnotizat fără să ştim. Hipnotizatorul sau persoana care joacă rolul unui hipnotizator nu poate avea mai multă putere decât îi oferi tu. Hipnoza se poate face în mult mai multe moduri decât “trage aer adânc în piept şi închide ochii acum…”. Poate fi o simplă afirmaţie care îţi stimulează imaginaţia şi emoţiile. Întotdeauna depinde de tine dacă eşti hipnotizat sau nu, indiferent dacă e vorba de o şedinţă cu un hipnotizator, ascultând o înregistrare de hipnoză sau recepţionând informaţia prin diferite medii(de la un medic, un avocat, un anunţ în ziar, jurnalul de ştiri, o carte, etc). Depinde de tine dacă accepţi sau respingi informaţiile şi sugestiile oferite. Din acest motiv spunem că “hipnoza este de fapt autohipnoză” şi că subiectul are intotdeauna controlul. Rolul hipnotizatorului într-un context terapeutic este să ajute la stabilirea canalului de comunicare cu inconştientul în scopul de a elimina obstacolele şi a atinge obiectivele dorite de client. Un hipnotizator bun te poate ajuta foarte mult datorită experienţei şi cunoaşterii diferitelor tehnici dar într-un final, toată puterea este a ta şi dacă ştii să o foloseşti poţi face foarte multe lucruri pe care ţi le doreşti.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]4[/dropcap3]DACĂ AUZI HIPNOTIZATORUL ÎNSEAMNĂ CĂ NU EŞTI HIPNOTIZAT

Această falsă idee are probabil legatură cu ideea falsă că starea de hipnoză este acelaşi lucru cu starea de somn. Mulţi oameni cred că atunci când sunt hipnotizaţi nu vor fi conştienţi de nimic din jurul lor. Dacă pierzi toată comunicarea cu hipnotizatorul cum mai poţi urma instrucţiunile? Chiar dacă nivelul de atenţie pe lucrurile din jur se diminuează într-o anume masură, tot vei fi conştient de acţiunile şi vocea hipnotizatorului. Cu cât eşti mai implicat în starea de imaginaţie cu atât eşti mai putin conştient de lucrurile din jur aşa cum eşti în mod normal. Întotdeauna vei auzi vocea hipnotizatorului, vei înţelege ce spune şi vei recepţiona sugestiile.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]5[/dropcap3]POŢI RĂMÂNE BLOCAT ÎN TRANSĂ

Nimeni nu a rămas vreodată blocat în starea de hipnoză dar unele persoane se simt aşa de bine în transă că nu mai vor să iasă. Când eşti relaxat complet, mintea ţi se detaşează de corp şi se concetrează pe lucruri minunate pe care ţi le doreşti, parcă nu mai vrei să ieşi din această stare. Ştii ce se întâmplă cu corpul tău? Începe să elibereze nişte hormoni numiţi Endorfine(hormonii plăcerii) şi începi să te simţi foarte bine. Cu cât eşti mai în transă cu atât te simţi mai bine. Când şedinţa se încheie, eşti invitat de către hipnotizator să ieşi din această stare. Ai două variante: ieşi din stare ştiind că mai poţi experimenta această stare şi altă dată sau poţi să refuzi să ieşi. Nu trebuie neapărat să fii invitat ci poţi ieşi şi singur foarte simplu, iar dacă în exterior apare vreun motiv s-o faci, un pericol, vei ieşi din transa hipnotică automat. Acest lucru se întâmplă deoarece inconştientul, zona în care eşti în transă, are rolul de a te proteja, acolo aflându-se toate instinctele tale de conservare, etc.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]6[/dropcap3]PERSOANA HIPNOTIZATĂ POATE DIVULGA INVOLUNTAR SECRETE

Hipnoza nu poate decât să îţi deschidă mintea. Dacă în inconstientul tău aveai de gând să dezvălui acele secrete, este posibil să o faci la sugestia hipnotizatorului dar dacă nu, nimeni nu te poate hipnotiza să spui ce nu vrei.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]7[/dropcap3]PRIN HIPNOZĂ FACI CA O RAŢĂ

Acesta este un mit creat din cauza spectacolelor de hipnoză de scenă unde hipnotizatorul alege oameni după personalitatea lor şi tinde să aleagă persoane care sunt dispuse să se elibereze, să fie deschise către distracţie şi care nu se tem să fie puţin ridicole. Totul are rol de divertisment. Astfel, persoanele îşi reduc inhibiţiile cu ajutorul hipnozei. Într-un astfel de spectacol sunt multe elemente care lucrează la producerea acestui efect: intenţia, personalitatea, hipnotizatorul, atmosfera, publicul, etc. De aceea atunci când alegi să-ţi rezolvi problemele sau să-ţi atingi diverse obiective este de dorit s-o faci cu un specialist, un psihoterapeut format în hipnoză clinică.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]8[/dropcap3]HIPNOZA ESTE SATANICĂ SI ÎMPOTRIVA RELIGIEI

Încă există religii care condamnă hipnoza dar majoritatea acceptă faptul că poate avea un beneficiu medical. Biserica romano-catolică a acceptat hipnoza în anul 1956. Majoritatea religilor mari au acceptat hipnoza şi nu au nici o problemă cu membrii lor care caută ajutor în hipnoză sau care o practică. Nu este nimic satanic în hipnoză, este o stare psihologică normală şi majoritatea care se împotrivesc hipnozei sunt cei care se tem că hipnoza poate “dezgheţa minţile oamenilor” şi că poate da frâu liber adevăratelor gânduri şi acţiuni ale oamenilor.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]9[/dropcap3]HIPNOZA TE POATE AJUTA SĂ ÎŢI AMINTEŞTI ABSOLUT ORICE

Hipnoza este o unealtă foarte bună de îmbunătăţire a memoriei. Te poate ajuta să îţi aminteşti lucruri care ţi-au scăpat dar în nici un caz nu te va ajuta să îţi amintesti tot. Este foarte greu ca printr-o şedinţă să îţi aminteşti tot.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]10[/dropcap3]CA SĂ FII HIPNOTIZAT TREBUIE SĂ STAI ÎNTINS PE SPATE ŞI SĂ ÎNCHIZI OCHII

Ca să fii hipnotizat trebuie să îţi concetrezi atenţia. Folosind hipnoza conversaţională poţi hipnotiza pe cineva fără ca acesta să îşi dea seama că a fost într-o transă.

[divider_top]

[dropcap3 variation=”red”]11[/dropcap3]PENTRU A HIPNOTIZA PE CINEVA TREBUIE SĂ MIŞTI UN CEAS PRIN FAŢA OCHILOR

Ceasul de buzunar pendulat în faţa ochilor este doar un simbol care s-a creat în timp deoarece, înainte, hipnotizatorii îl foloseau ca obiect pe care subiectul să îşi concentreze atenţia. Se mai folosea în mod frecvet şi hipnodiscul. În ziua de azi, ceasul este înlocuit cu orice alt lucru pe care se poate concentra atenţia: mâna, un obiect oarecare în scopul focalizării atenţiei necesare procesului de disociere specific oricărei transe hipnotice.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii