trandafirPentru a fi un om in stare sa iubesti e potrivit sa stii sa te iubesti pe tine mai intai. Numai prin propriul model de iubire cu propria ta persoana vei reusi sa te raportezi si la ceilalti cu iubire.

Iubirea este o emotie pozitiva, insa nu este exaltare! Exaltarea este un fel de iubire in exces. Acest lucru se poate petrece cand iubirea nu este sustinuta de constiinta fiintei prin raportarea la propria identitate, atunci aceasta componenta emotionala, iubirea, poate sa se transforme fie in exaltare, fie in frustrare. Ambele creeaza astfel tensiuni, fiind extrem de epuizante.

Persoana lipsita de aceste emotii, de preferat cele constructive, cum e iubirea si nu variantele excesului ei, este o fiinta stinsa, moarta. Nu exista, nu traieste!

Nu este potrivit sa ne controlam emotiile, nici sa le reprimam, doar sa le comunicam.

Iubirea este daruire in primul rand. Cine nu poate darui, nu poate iubi. Si invers.

Si asa cum am spus iubirea constructiva se afla intr-o puternica legatura cu sentimentul identitatii si nu putem darui daca, mai intai, nu suntem. Cu cat mai mult ne inversunam sa respingem aceasta iubire, cu atat mai multa nevoie avem de ea. Iubirea este realitate ce se construieste, care cere eforturi in fiecare zi. Iubirea este ceva solid, este tarie. Tarie exprimata cu blandete si romantism.

Daca, in schimb, cineva vrea doar sa primeasca, nu poate darui iubire, ci numai nesiguranta, atat celuilalt, cat si propriei persoane.

A-i iubi pe ceilalti inseamna a-i face sa se simta “utili”, iar aceasta permite un raport pozitiv cu persoanele, la toate nivelurile de comunicare. Cu cat transmitem mai putin, cu atat primim mai putin. Daruind, daruim bucurie!

A iubi inseamna a ne preocupa de problemele celorlalti; a crea conditiile pentru ca ceilalti sa-si rezolve problemele, nu sa le rezolvam noi in locul lor! Inseamna, intr-un cuvant, a-i respecta pe ceilalti, personalitatea lor, orientarile lor. De aceea, este potrivit, atunci cand iubim, sa renuntam a dori sa schimbam o persoana, obligand-o. Respectam acea persoana daca respectam dorinta ei, modelul ei despre lume si ii punem la dispozitie doar instrumentele necesare pentru a se schimba.

Ca sa iubim, e nevoie de timp, de rabdare, de atentie, prezenta si mai ales de toata disponibilitatea noastra. Daca esti nerabdator si nu ai disponibilitate pentru o persoana inseamna nu nu esti pregatit s-o iubesti. Nu acum!

Nerabdatorul este cel care n-a intrat niciodata in sintonie cu ritmul vietii, si nu se afla in realitate. Este, repet, un om care incearca sa supuna realitatea timpului sau personal, exigentelor sale. Este egoist. Nu tine cont de ceilalti, de ritmul lor de dezvoltare si, deci, nu stie sa iubeasca.

Pentru a ajunge la iubire este nevoie de disciplina, de un veritabil antrenament.

Nu toti stiu sa iubeasca, chiar daca toti pot iubi si au aceasta capacitate. Iubirea, dupa cum spunea si Fromm, este o arta si are nevoie de ingrijire, hrana si exercitiu. Nu putem iubi daca nu invatam sa ne depasim propriile probleme, daca nu ne acceptam pe noi si nu ne intelegem in primul rand noi pe noi. Cum vom putea face asta cu altcineva?

A iubi inseamna a fi dinamici, nu grabiti sau nerabdatori. Dinamici, in sensul unei permanente adaptabilitati la nou, pregatiti sa acceptam schimbarea realitatii.

Un om capabil de iubire este echilibrat, nu este superficial, nici usor de influentat, este o persoana bine structurata ce poate merge adanc si profund in miezul lucrurilor, evenimentelor si persoanelor din jurul sau, depasind suprafata, intelegand mai mult decat lasa sa se interpreteze ceva in aparenta. Depasind prejudecati si aparente poti intelege mai mult si astfel sa-ti cresti capacitatea de a iubi, de a iubi viata.

Pe de alta parte, viata inseamna si moarte. Nimic nu este static. A trai total lucrurile inseamna a ne naste si a muri in ele totodata.

A iubi inseamna in primul rand a avea capacitatea de a-l lasa in pace pe cel care vrea sa fie lasat in pace, a te preocupa binele celuilalt, a-i ingadui sa evolueze, sa se dezvolte, sa creasca. A-l lasa chiar sa se desprinda de noi.

A iubi inseamna sa stim sa murim!

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii