anxietatea provocata de anxietateDaca va aflati in conditii foarte acute de stres, care se manifesta ca urmare a traumatizarii in cazul violentei, violului, abuzurilor sau accidentelor grave, puteti deveni repede panicati sau explozivi si, pentru o anumita perioada de timp, sa va pierdeti controlul asupra propiilor ganduri, sau sa adoptati un comportament exagerat ajungand sa actionati ciudat. Insa, si in situatii, ca cele prezentate mai sus, exista tendinta de revenire dupa o anumita perioada de timp si sa preluati controlul asupra propriilor ganduri si actiuni comparativ cu perioada  imediata traumei, cand efectiv sunteti atat de socati incat nu mai puteti gandi limpede.

Din fericire, aceste cazuri sunt doar niste exceptii. In mare parte creierul si sistemul nostru nervos functioneaza atat de bine incat ne ofera posibilitatea de a opera un proces de selectie la nivelul gandurilor, sentimentelor si actiunilor noastre. Bineinteles asta in cazul in care nu o facem constient pentru ca atunci cand credem ca am pierdut controlul asupra gandurilor si sentimentelor proprii si ca acestea ne-au luat in stapanire si ne conduc, putem ajunge in final la un asemenea rezultat.

Din punct de vedere teoretic, esti capabil sa iti modifici sistemul de gandire, emotiile si comportamentul, dar s-ar putea sa dezvolti convingerea ca nu esti in stare sa faci asa ceva, asadar renunti si ajungi sa fii controlat de acest sistem de gandire ce va pune stapanire pe intreaga ta viata. De exemplu, crezi ca nu exista nici o modalitate de a pune capat anxietatii si/sau panicii, astfel ajungi sa le lasi sa se dezlantuie cedand in fata lor. Sta in puterea ta sa faci ceva in acest sens, chiar si atunci cand te afli intr-un atac de panica, sau o stare acuta de anxietate. Singura problema e ca ai ajuns sa crezi contrariul si sa te panichezi din cauza “panicii”, iar acesta este momentul in care iadul se dezlantuie, adica pierzi cu totul controlul asupra ta.

Acem urmatoarea situatie, in care tu iti propui un proiect ce va pune bazele realizarii tale din punct de vedere profesional si ai ca scop aprecierea si aprobarea oamenilor dragi din viata ta . In aceasta situatie vom analiza doua moduri de gandire unul constructiv si altul distructiv in primul panica si anxietatea sunt tinute sub contral, iar in al doilea ajung sa te controleze ele pe tine.

1. Modul de gandire constructiv.

  • Sper din toata inima sa ma descurc onorabil cu acest proiect si sa obtin astfel aprecierea persoanelor dragi si apropiate mie.
  • Este la fel de posibil sa ratez ceea ce ar fi neplacut desigur, si poate voi fi criticat si respins de unele persoane dragi, insa acest fapt nu ar fi cel mai rau lucru care mi s-a intamplat vreodata. Pot invata din aceasta experienta si pot incerca oricand din nou.
  • Chiar daca nu voi reusi niciodata sa continui proiectul in domeniul ales de mine voi fi frustrat dar nu distrus, pentru ca stiu ca imi plac si alte domenii. Si chiar daca nu voi obtine niciodata aprecierea acestor oameni, voi fi cel mai probabil frustrat, dar niciodata anihilat ca personalitate.
  • Acum, hai sa vad daca sunt in stare sa dau tot ce pot pentru realizarea proiectului si in cazul in care voi intalni un esec, daca voi continua sa ma implic in proiecte similare, astfel in cat in timp voi avea succes si voi obtine o doza mare din aprobarea celorlalti. Dar daca nu, NU! Chiar si asa voi putea fi o persoana rezonabil de fericita.

Anxietate constructiva

Aceste convingeri rationale sunt gandurile sanatoase care te vor ajuta sa iti realizezi proiectele cu succes  si sa obtii ce iti doresti. Ele vor da nastere unor sentimente de incurajare si entuziasm dar si unor sentimente sanatoase de frustrare si dezamagire ce va vor ajuta sa perseverezi devenind o persoana eficienta si productiva in cazul in care vei da gres.

2. Modul de gandire distructiv.

  • Ce s-ar intampla daca presupun ca voi esua si nu imi voi atinge scopul. Voi fi respins in mod brutal de oamenii la a caror apreciere tin  si asta va fi groaznic.
  • Trebuie sa nu dau gres si sa nu fiu respins. N-as putea suporta asta niciodata.
  • Pentru a fi suficient de bun , nu trebuie sa inregistrez nici un esec si daca ratez sunt o persoana fara valoare si ineficienta.
  • Daca esuez oamenii ma vor respinge pentru esecul meu si asta ar insemna ca nu sunt demn de sustinerea lor si ca nu voi putea fi apreciat niciodata in tota viata mea.
  • Cat de cumplit ar fi sa se intample asa ceva, as fi complet distrus si nu as mai putea fi vreodata fericit.
  • Daca sunt privat de ceea ce imi doresc, viata mea nu mai merita sa fie traita si probabil cel mai bine ar fi sa mor!

Atac de panica

Aceste  ganduri cu siguranta vor fi mai daunatoare decat utile.  Vor avea tendinta de a te face sa fii atat de anxios (cu adevarat panicat) incat nu vei mai lucra deloc eficient si intr-adevar vei ajunge sa esuezi mereu, in final sa fii respins de toti ceilalti. Convingerile irationale (ganduri distructive) te vor face sa te imbolnavesti si sa te simti slab. Starea de panica si anxietate pe care aceste convingeri irationale o pot genera, cu siguranta va interfera cu activitatea ta intelectuala, vei intampina probleme in a-ti contura si pune in practica planurile de viitor.

Anxietatea provocata de aceste convingeri te poate perturba atat de tare din punct de vedere emotional, incat in cazul in care nu iti vei atinge scopul, vei putea deveni disperat incercand iar si iar fara succes, sau mai rau poate vei abandona scopul tau ajungand complet fara scop sau tinta in viata.

In cazul in care va simtit coplesiti de  aceste ganduri irationale un demers de psihoterapie va poate ajuta.

 

[colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Anxietate 1″ success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:

0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box] [divider]

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii