Insight

2

În psihologia gestalistă termenul se referă la o reorganizare bruscă a elementelor unei percepţii, ceea ce duce la o reacţie nouă şi imediată diferită de experienţele anterioare. Aspectele mai semnificative ale insight-ului au fost cercetate de W. Kohfer (1925), în celebrele sale experienţe cu cimpanzei (1925)

În activitatea cognitivă a omului, insight-ul este o modalitate de rezolvare de probleme, deşi nu orice problemă poate fi astfel soluţionată. Insight-ul este înţelegerea intuitivă şi globală a semnificaţiei sau structurii unui comportament, situaţii, expresii. Insight-ul este o conduită inteligentă, intuitivă mijlocită de acte analitico-sintetice cu o desfăşurare rapidă şi care nu pot fi în detaliu conştientizate.

Au fost cercetate forme de manifestare ale insight-ului la copii. Ricardson (1934) le-a relevat la 2 ani şi 4 luni. J. Piaget a găsit tipuri de reacţii insight la un an.

(termen englezesc)

Dictionar Enciclopedic de Psihologie - Editura Babel, București

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii

About the Author

BogdanIn timpul noptii amator pasionat si discipol entuziast al domeniului gandirii si simtirii umane, am fost fascinat de mic de felul in care gandesc si traiesc oamenii. Imi place sa cred ca am inceput sa fac pace intre latura mea umanista si cea realista, de aceea ce veti vedea scris de mine aici va fi, probabil, un amestec de cercetare stiintifica, evaluare obiectiva si joc.   In timpul zilei Grafician, Web Desiger si alte titluri pompoase de provenienta americana la BonsaiMediaView all posts by Bogdan

Leave a Reply

/* ]]> */