Stabilitatea este dorinta umana de a trai o stare de bine pe parcursul intregii vieti. Fie ca e vorba de un locul nostru de munca, de relatia amoroasa, sau de relatiile cu celelalte persoane ce ne sunt apropiate, avem tendinta de a ne tine cu dintii de ceva ce a functionat la un moment dat in viata noastra, insa stabilitatea e doar o stare de moment.

Felul in care gandim sau percepem lumea din jurul nostru e in continua schimbare si de accea o flexibilitate in gandire si comportament ne poate garanta cele mai mari sanse de reusita.

Iata un exemplu in care personajul principal ar fi avut mult de castigat daca ar fi demonstrat flexibilitate:

“Transcrierea unei conversatii radio intre o nava din marina militara a Statelor Unite si autoritatile costale canadiene din Newfoundland in octombrie 1995.

Americanii: – Va rugam sa deviati de la cursul curent cu 15 grade nord pentru evitarea unei coliziuni!

Canadienii: – Recomand ca voi sa deviati cursul 15 grade sud pentru a evita o coliziune.

Americanii: – Aici Port-avionul USS Lincoln, a doua nava ca marime din Flota Atlantica a Statelor
Unite. Suntem insotiti de trei distrugatoare, trei cuirasate si numeroase alte nave de suport. Insist ca voi sa va schimbati cursul cu 15 grade nord, repet: unu-cinci grade nord sau vom fi fortati sa luam contra-masuri pentru a asigura siguranta acestei nave!

Canadienii: – Noi suntem in far. Faceti cum vreti.”

Persoanele flexibile in gandire si comportament pot face alegeri si daca una din alegeri nu functioneaza pot apela la o alta alegere, pot gasi o alta solutie, pana cand o vor gasi pe aceea care sa functioneze.

De exemplu, cum ajung sportivii sa fie flexibili? Se antreneaza: trec printr-o serie larga de programe practice de exercitii cu diferite parti ale corpului lor, astfel incat sa poata folosi diferite stiluri.
Cel mai eficient exercitiu este deseori si cel mai simplu, dar cel mai frecvent.

Atunci cand avem mai multa flexibilitate in gandire (cum reiese si din povestioara de mai jos), avem si mai multe sanse de a descoperi calea spre reusita:

“ Un caine se ratacise prin jungla. Plimbandu-se el linistit, vede un tigru care in goana, se apropie de el cu intentia clara de a-l manca.

– Am incurcat-o! Ma va manca tigrul! Ce fac acum? Sa fug? Sa ma prefac mort? gandise cainele.

Se uita acesta in stanga, in dreapta si la un moment dat vede niste oase pe jos. Se aseaza pe burta, cu spatele la tigru, se preface ca nu-l vede si incepe sa roada oasele. Cand trigul se pregatea sa sara pe el, cainele se linge pe bot si exclama satisfacut:

– Mmmmm, delicios tigrul! Oare or mai fi si altii pe aici?

Tigrul auzindu-l pe caine, se opreste din salt si infricosat se prelinge pe langa copaci si fuge in goana.”

Daca ne exersam cu regularitate abilitatile prin anumite programe de dezvoltare personala, putem sa ne dezvoltam o linie de comportament si de gandire flexibila.

Putem deveni un comunicator de larga notorietate, ca o consecinta a modului in care ne exersam mintea, pentru ca si ea poate fi antrenata.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii