In momentul in care ne hotaram sa parasim barbatul sau femeia care inca ne mai iubeste, trebuie sa fim la inaltimea situatiei si sa dam dovada de cunoastere a regulilor de viata pentru a cruta egoul unuia si linistea celuilalt. Putem atunci manifesta tot atata eleganta si eficienta pe cat am pus in seducerea sa. Stapanirea desprinderii de celalalt este o manevra delicata. Dand dovada de pricepere si eleganta cand te-ai hotarat sa-ti faci valiza, menajezi viitorul celuilalt si pe al tau. Aceasta va insemna mai putine plansete la “fost”. Nici un razbunator masacat care da telefoane repetate la trei dimineata, nici vreao silueta familiara postata in mijlocul holului blocului, sau chiar in fata usii tale.Ca si seductia, parasirea cere creativitate. Iata cinci dintre tacticile de abandon cel mai des utilizate si analiza lor in termeni de eficienta si eleganta.

1. Nu esti tu de vina, ci eu!

Obiectiv tactic: amortizarea socului.

Efectiv, la sfarsitul unei relatii, e inutil sa cauti sa-i reprosezi pe fata celuilalt toate defectele care te deranjeaza la el. In schimb, putem sa ni le exprimam pe ale noastre, fara eschivare sau agresivitate, tinand seama de doua principii. In primul rand, sa nu devalorizam niciodata momentele petrecute impreuna, fiindca ar insemna sa ne devalorizam pe noi insine din moment ce le-am trait si noi. Apoi sa ne justificam decizia vorbind despre noi si nu despre celalalt, sa evitam reprosurile, culpabilizarile. sa dam intaietate lui “eu” si nu lui “tu”.

In termeni de eficacitate , metoda merita nota 18/20 si, in termeni de eleganta 16/20.

2. Ii dau o data-limita

Obiectiv tactic: sa te faci inteles.

Unele despartiri cer intr-adevar mult timp pentru a se concretiza. Luni, si chiar ani, se scurg uneori intre momentul in care iti spui: “ Nu mai pot continua cu el cu ea” si cel in care ii anunti decizia ta. Despartirile care treneaza, cu exceptia situatiilor de dependenta economica sau in care exista copii pe care vrei sa-i protejezi corespund deseori situatiilor in care partenerul nu ti-a facut nici un rau. Pur si simplu, vrei sa-l parasesti fiindca proiectul lui de viata, personalitatea sa nu iti mai convin. Nu poti sa-ti exprimi suferinta pentru a-ti usura culpabilitatea, si atunci te simti obligat sa procedezi pe etape, treptat.

Ca eficienta, aceasta modalitate merita 8/20; la nivelul elegantei, sa punem… 14/20.

3. Ucid dragostea in fasa

Obiectiv tactic: evitarea confuziei.

Sa ucizi in fasa dragostea pe care nu o impartasesti , sa spulberi iluziile in devenire dovedeste onestitate. Cruti efectiv persoana din fata ta de o suferinta inutila. Teama de a provoca o drama te poate determina sa nu faci nimic, dar in final, e mai rau. Femeile manifesta, in general, mai multa onestitate si curaj decat barbatii. Cand nu au nici un fel de sentimente, ele se decid rapid. Barbatii lasa mai lesne lucrurile sa treneze pana ce legatura se rupe, mai ales daca profita pe plac sexual. Oricum, vedem astazi femei adoptand comportamente masculine, inclusiv in modalitati de despartire.

Nota pentru eficacitate 18/20; nota pentru eleganta 14/20.

4. Astept momentul potrivit

Obiectiv tactic: sa te razbuni.

Aici vorbim despre construirea unor strategii (intr-o relatie de 8 ani, aflii ca de 2 ani te insela). Se intampla rar sa dai peste cazuri extreme. Dar cand ranile psihice sunt profunde, razbunarea constituie un mod de a spune “stop” si aduce un beneficiu narcisic, deoarece incetezi sa mai suporti. Aceasta razbunare se poate concretiza si pe plan material, batjocorit si umilit de fostul partener esti cu atat mai tentata sa recuperezi bani prin intermediul tribunalelor.

Nota de eficacitate de 15/20; eleganta 2/20.

5. Il determini sa plece

Obiectiv tactic: sa-l lasi sa decida.

De ce e atat de greu sa te desparti? Fiindca in orice relatie pui in celalalt ceva din tine, si atunci devine greu sa-l parasesti fara sa pierzi putin din tine. De unde si tentatia de a recurge la stratageme care servesc sa te protejezi de o pierdere prea mare. E mai usor sa parasesti pe cineva suparandu-te, fiindca in acest fel pastrezi partea buna pe care o pusesesi in celalat, fara sa-i atribui decat ce e rau. Capcana- obtii ceea ce vrei dar te simti ranit.

Eficacitate 8/20; eleganta, cu indulgenta 4/20.

Tu cum alegi sa te desparti?

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii