Toate fiintele umane normale se nasc si cresc cu anumite dorinte, preferinte si scopuri, iar daca nu manifesta nici o forma de anxietate si s-ar arata total nepreocupati de realizarea propriilor dorinte, acesti oameni ar fi pusi in situatia in care ajung sa tolereze si sa nu faca nimic in privinta a tot felul de aspecte nesanatoase. Aspecte precum: lipsa implinirii personale, dezaprobarea celorlalti, experientele periculoase, atacurile venite din partea altor persoane, chiar si atentatele la propria viata. Astfel:

Anxietatea reprezinta un set de emotii si tendinte de actiune inconfortabile care va ajuta sa constientizati ca lucrurile neplacute (acelea care merg impotriva propriilor dorinte) se petrec in acest moment, sau sunt pe punctul de a se petrece si va avertizeaza ca ar fi bine sa luati masuri impotriva lor.

Anxietatea – ia nastere din faptul ca ne dorim ceva anume, corelat cu constientizarea pericolului de a nu-l putea obtine, sau invers, sa evitam ceva ce nu dorim si e pe punctul de a se intampla.

Anxietatea, fie ca va vine sa credeti sau nu, este un aspect pozitiv care ne ajuta sa supravietuim si sa ne simtim confortabil, contribuind  la conservarea speciei umane.

Daca am fi fost niste fiinte fara preferinte, scopuri sau dorinte am fi ajuns sa fim indiferenti si nepasatori fata de tot ceea ce ni s-ar fi intamplat si astfel am fi evitat dezvoltarea oricarei forme de anxietate. In acest caz, cel mai probabil nici nu am fi trait foarte mult timp, deoarece viata si supravietuirea depind foarte mult de dorinta noastra de a trai si de ce facem pentru asta cum ar fi evitarea: durerii, senzatiilor de disconfort, certurilor si problemelor care sunt toate atat de acute incat ar putea conduce la moartea noastra.

Pentru a supravietui, trebuie sa indeplinim anumite functii fiziologice, mai ales cele de ordin alimentar si respirator, sa ne simtim cat de cat confortabil pentru ca in momentul in care simtim o durere continua sau suntem privati de multe bucurii pentru o perioada mai mare de timp, ne vom pierde motivatia de a trai si vom ajunge sa preferam moartea. Oamenii, in general, sunt potential orientati in directia realizarii anumitor scopuri, dorind sa traiasca cat mai mult posibil, sa fie cat mai fericiti si neincercati de dureri sau suferinte de nici un fel. Anxietatea ii ajuta sa faca toate astea, dar s-ar putea sa existe si putine exceptii de la regula, acestea fiind extrem de rare, si fara o viata lunga.

De exemplu, daca suntem in pericolul de a fi atacati si vrem sa nu fim raniti, trebuie sa alegem dintre o serie de actiuni posibile: fuga, contracararea agresorului, solicitarea sprijinului celorlalti, chemarea politiei, respingerea atacului prin negociere verbala, etc. Probabilitatea sa nu intreprindem nici una din aceste actiuni este foarte crescuta atunci cand nu suntem suficient de preocupati, anxiosi, atenti, tensionati, precauti, vigilenti sau panicati. Poate am percepe pericolul atacului, dar nu am face nimic ca sa-l impiedicam.

Sau, atunci cand intuim ca suntem in pericol sa ne pierdem locul de munca si nu ne dorim ca acest lucru sa se intample, in mod natural ne-am simti preocupati sau nelinistiti de posibilitatea de a ramane fara job si in mod normal am alege una sau mai multe forme de actiune: am vorbi calm cu seful nostru in vederea solutionarii problemei intervenite, am munci mai mult ca sa achitam din sarcinile trasate, am ruga colegii sa intervina in favoarea noastra, sau ne-am cauta alt job si ne-am propune sa lucram ca liber-profesionist luand in calcul si varianta investirii in a urma un program de training sau niste cursuri suplimentare.

Acestea sunt exemple in care anxietatea intervine in mod natural si isi indeplineste rolul si functia in mod sanatos si constructiv. Din nefericire, ea mai  apare si in alte tipuri si grade, iar unele dintre acestea sunt absolut nesanatoase. Altfel spus aceste tipuri de anxietate sunt autodistructive si actioneaza impotriva intereselor noastre de baza.

Legat de ultimul exemplu, o varianta de anxietate distructiva , apare in momentul in care ea degenereaza intr-o panica acuta.

Panica acutaeste intr-adevar o forma de anxietate, dar una periculos de daunatoare, care face mai mult rau decat bine.

Adica atunci cand ne gandim ca ne putem pierde locul de munca, suntem atat de ingroziti  si intram intr-o stare de panica si neliniste (ne bate inima cu putere, ne tremura picioarele) incat este foarte probabil sa fim determinati sa actionam dupa cum urmeaza: initiem un dialog disperat cu seful, unde ii aratam ca traversam o stare extrema de panica, sau parasim deja locul de munca fara a sti cu exactitate daca suntem sau nu in pericol. Putem fi prea speriati pentru a ne cauta o alta slujba, sau pentru a obtine un alt job, astfel vom intreprinde multe alte actiuni prostesti care nu ne vor ajuta deloc sa ne pastram serviciul, sau sa gasim unul nou. Dupa toate probabilitatile, anxietatea ne va sabota atat actualul loc de munca, cat si pe cele ulterioare. Ceea ce nu este bine deloc si atunci ar fi indicat sa apelam la ajutorul unui specialist in psihologie, psihoterapie (psiholog, psihoterapeut)!

Concluzia care se desprinde din cele spuse anterior, este ca anxietatea cu preocuparile sanatoase contribuie la conservarea vietii spre deosebire de cea nesanatoasa care ne poate face sa clacam.

Mai multe informatii despre aceste doua forme de anxietate veti gasi in urmatorul articol: “Anxietate sanatoasa si anxietate nesanatoasa”

[divider]

Daca suferiti de tulburari anxioase si doriti o programare la un psihoterapeut in Galati, cabinetul nostru va sta la dispozitie:

[colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Anxietate 1″ success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:

0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box] [divider]

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii