Stare afectiva vaga, difuza, de neliniste, de apasare, tensiune, ingrijorare si teama nemotivata fara obiect, care este neconfortanta din punct de vedere psihologic. Sunt dominante sentimente intense de insecuritate generate de teama abandonului, pedepsirii, a producerii unor accidente, a unor nenorociri si catastrofe iminente.

Anxietatea genereaza produse imaginative abundente (derulari de scene de imaginatie uneori inspaimantatoare) care nu pot fi ignorate si nici eliminate, care pun stapanire pe persoana umana dominand-o. Cei cuprinsi de anxietate sunt mereu in alerta, au senzatia penibila de neputinta in fata pericolelor pe care le „simt” ca se apropie si au scaderi semnificative de randament intelectual.

In anxietate se manifesta instabilitatea motorie, tulburari ale somnului, palpitatii, tulburari de respiratie, paloare cauzata de vasoconstrictii, modificari de voce si de puls, etc. Acestea pot fi mascate ca exteriorizare dar nu si ca variabile fiziologice ce pot fi inregistrate.

Anxietatea are grad diferit de profunzime, atunci cand este prezenta intr-o proportie mai redusa, ca atare generalizata, de fond, poate fi considerata fenomen normal cu valente motivationale si chiar cu rol declansator al creativitatii. Insa atunci cand este mai accentuata si mai profunda devine simptom al unor tulburari psihice, fiind prezententa in depresii, psihoastenii si in cele mai multe din nevroze.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii