Oamenii sunt atrasi de personele care le sunt asemanatoare in ceea ce priveste aspectul fizic: inaltimea, dimensiunile si greutatea. Femeile inalte tind sa-si gaseasca parteneri romantici inalti, femeile scunde prefera barbati scunzi, barbatii grasi tind sa aleaga femei grase si barbatii slabi aleg femei slabe. Chiar si oamenii care isi ordoneaza asemanator gandurile si perceptiile sunt mai atrasi unul de celalalt si se bucura mai mult de compania celuilalt. Una din explicatii se autosugereaza prin faptul ca de obicei asemanarile aduc recompense, iar lipsa lor poate fi neplacuta.
Similaritatea la nivelul alcatuirii emotionale creste atractia dintre membrii cuplului, astfel exista unele dovezi ca persoanele cu tendinte depresive au tendinta de a fi atrasi de oameni care le sunt asemanatori in suferinte si persoanele vesele sunt atrase de oameni veseli.
Sunt unele asemanari mai importante decat altele?

Psihologul evolutionist David Buss spunea ca raspunsul este afirmativ, deoarece atractia este reflectata de compatibilitatea cuplului si astfel reiese ca efectul major al relatiilor si corelarea intre parteneri este influentata de varsta, educatie, rasa, religie si mediul etnic de provenienta. Se pare ca atunci cand cautam un partener eliminam mai intai oamenii pe care ii consideram nepotriviti sub cele mai importante aspecte si o mare importanta au asemanarile dintre atitudini, opinii, abilitati intelectuale, statut social si economic, inaltime, greutate, culoarea ochilor, comportament, personalitate si trasaturi fizice.

In general analizam urmatoarele trasaturi atunci cand cautam un candidat pentru rolul de partener: varsta si faptul ca sunt prea batrani sau prea tineri; valorile de baza; statut social si economic; temperamentul. Exemplul in acest caz este al unei femei de patruzeci de ani care spunea: “ Nu as putea niciodata sa am o relatie adevarata cu un pusti de douazeci de ani, chiar daca acesta ma iubeste nebuneste. Nu e numai din cauza varstei, dar si ca simt ca nu pot discuta despre lucruri importante pentru mine cu un baiat care nu si- a terminat studiile si nu citeste niciodata, desi e atragator si adorabil.”

Foarte probabil este ca in spatele tuturor acestor asemanari sa existe o similaritate de baza, fundamentala alcatuirii noastre genetice, astfel o serie de studii au demonstrat ca oamenii se pot identifica si prefera ca partener, peroanele asemanatoare sub aspect genetic si cu similaritate la nivelul infatisarii, maturitate psihologica, atitudine si personalitate.

Cert este ca persoanele au tendinta de a se indragosti si a alege ca parteneri in viata indivizi care provin din medii culturale si sociale similare pentru ca au sperante si prezumtii asemanatoare, iar acest fapt faciliteaza comunicarea si previne conflictele lucrurile fiind reciproc intelese si acceptate. Asemanarile la nivelul atitudinilor, al intereselor si al personalitatii usureaza si ele comunicarea, in felul acesta multe cupluri care impartasesc aceste asemanari declara un nivel mai mare de fericire si satisfactie in relatia lor.

Foarte rare sunt povestile de iubire ca in cazul fetei frumoase si milionar sau Cenusareasa si printul. Posibil ca acesta sa fie motivul pentru care ne place sa le auzim si sa le vedem transpuse in filme sau povesti. Cand astfel de iubiri miraculoase apar, in general, nu sfarsesc printr-o casatorie si in rarele cazuri in care totusi se intampla, mariajele respective sunt caracterizate de conflicte frecvente.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii