Atractia
Mai multe studii clasice au scos la suprafata faptul ca suntem atrasi de oamenii cei mai apropiati de noi. De vecini, de colegii de la munca, de cei pe care ii intalnim cel mai des si tindem sa ne alegem un partener dintre acestia.
Sa fie oare doar comoditatea care ne impinge sa ne simtim atrasi de oamenii ce ii simtim ca sunt cei mai apropiati? Sau exista oare o alta explicatie pentru care se intampla acest lucru? Una din aceste explicatii ne este oferita de cercetatorul Robert Zajonc care considera efectul atractiei fiind rezultatul unei expuneri repetate. Aceasta, s-a dovedit ca ne creste nivelul placerii pentru orice, de la obiceiurile zilnice pana la selectarea muzicii pe care o ascultam si a oamenilor cu care vorbim. El a aratat ca expunerea repetata la diverse lucruri ne stimuleaza tendinta de a placea acele lucruri.
O alta dovada referitoare la expunerea repetata si efectul sau reiese din urmatorul experiment, in care patru tinere s-au dat drept studente la un curs. Toate au evitat contactul cu ceilalti studenti. Trei dintre ele au participat pe rand la niste prelegeri. Prima a participat la o prelegere, a doua la zece , a treia la toate prelegerile si a patra nu a participat la nici o prelegere. La sfarsitul cursului studentii au fost intrebati despre atitudine si sentimentele lor fata de cele patru femei.
Desi studentii nu au avut nici un contact personal cu ele, sentimentele declarate fata de aceste fete, au fost in functie de numarul de ori cand le-au vazut la prelegeri. Fata care nu a fost la nici o prelegere a fost cel mai putin simpatizata, iar cea care a asistat la toate prelegerile a fost cea mai simpatizata. Studentii gasind-o ca fiind inteligenta si asemanatoare lor astfel crescandu-si sansele de a fi cea mai placuta dintre cele patru fete.
Aspectul pozitiv al acestei expuneri repetate se datoreaza disconfortului pe care il simtim cand ne aflam langa lucruri ciudate si nefamiliare, ca atunci cand un strain ne abordeaza pe strada dorind sa ne cunoasca si deodata apare sentimentul ca ar putea fi periculos, sau ne poate face rau. Insa daca respectivul strain ar fi vecinul nostru, probabil vom reactiona diferit deoarece ii recunoastem figura familiara si expunerea repetata ne transmite ca nu este o persoana periculoasa sau o amenintare pentru noi. Astfel se explica reactia pozitiva la persoane care ne par familiare, fie ca seamana cu un prieten sau cu o ruda, din cauza ca asociem imaginea cu o persoana cunoscuta putem simti o atractie pentru un strain.
Drept exemplu este un barbat care spune despre ce a simtit cand a cunoscut-o pe iubita sa: “Am inceput sa lucrez in biroul ei si din primul moment cand am vazut-o am simtit ca-mi transmite un sentiment de caldura pe care il mai regaseam doar la mama. Apoi am inceput sa flirtam unul cu celalalt. Lucram impreuna si din aceasta cauza lucrurile au evoluat rapid.”
Se poate sa nu ne dam seama de preferintele noastre pentru persoanele care ne par cunoscute, insa acestea sunt foarte importante in atractia pe care o simtim pentru anumiti indivizi. De fapt atractia noastra pentru fete cunoscute include si preferinta noastra pentru propriile fete. De aceea se explica de ce unii oameni tind sa se indragosteasca si sa se casatoreasca cu persoane care le seamana lor si membrilor familiilor lor. Tot ce ne este cunoscut si familiar este placut, atragator, ne stimuleaza senzatia de confort si atractia fata de acea persoana.