Pentru a obtine ceea ce ne dorim, folosim deseori modalitatile corecte si incorecte, invatate de-a lungul vietii noastre. Daca am fi invatat cele mai frumoase si mai cooperante cai de a avea ce ne dorim, viata noastra ar fi foarte diferita. De exemplu cand un copil plange si zbiara ca doreste o jucarie, inseamna ca el a invatat ca asa o va obtine. Nu este cea mai buna cale, mai ales pentru cei din jur, dar este cea mai buna alegere pentru acel copil.
Si noi, daca ne certam cu un prieten si refuzam sa luam in considerare punctul lui de vedere, aceasta este pentru noi cea mai buna alegere in momentul respectiv.
Facem ceea ce facem pentru ca, la un anumit nivel, functioneaza, insa daca nu da rezultat, atunci nu vom mai proceda la fel. Incercarea de a evita posibilele situatii dureroase nu poate fi cea mai buna solutie dintre toate, dar este cea mai buna alegere pe care am invatat sa o facem si este solutia optima pe care o putem face potrivit experientei personale, a emotiilor si starilor noastre din momentul luarii deciziei. Un aspect important si cert e faptul ca daca facem ce am facut mereu, vom obtine ceea ce am obtinut intotdeauna.
Ganditi-va la unul din scopurile dumneavoastra si ce faceti pentru a-l atinge? Indiferent de scop, alegerea facuta este cea mai buna la acel moment. Cu cat aveti mai multe optiuni, cu atat exista mai multe sanse de reusita. Dar daca alegerea dumneavoastra nu este ceea ce va doriti? Cu conditia sa fiti flexibil, puteti alege o alta solutie, sau altele, pana cand este descoperita cea care functioneaza.
Daca va ganditi la o persoana in prezenta careia v-ati simtit frustrati in timpul ultimei luni? De exemplu꞉ un coleg de munca care a dominat sedinta pe care o aveati cu seful, un membru al familiei care a facut un comentariu ”deplasat” la adresa dumneavoastra, sau o vanzatoare care v-a facut sa asteptati. Acum ganditi-va la faptul ca in momentul in care alege, fiecare om face cea mai buna alegere pentru sine. Imaginati-va cum ar fi daca ati crede in acest lucru si in aceasta stare, cum ar fi afectate sentimentele dumneavoastra fata de persoanele amintite? Sedinta ar mai fost dominata de colegul dumneavoastra daca el ar fi putut in alt mod sa-l influenteze pe sef?
Poate ca aceasta convingere nu este a dumneavoastra, dar puteti experimenta ce se intampla atunci cand o aveti. Presupunand ca este adevarata pentru dumneavoastra, pentru ca daca nu o considerati adevarata aceasta convingere, ii puteti raspunde cu dispret colegului, dar daca presupuneti ca aceasta ar fi fost cea mai buna alegere pe care acesta ar fi putut sa o faca, ii veti putea oferi un feedback. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa acceptati ceea ce fac persoanele din jurul dumneavoastra si felul in care procedeaza. Inseamna sa va aflati in acea stare care va permite sa aveti influenta asupra acestor persoane.
Convingerile ne deschid mai multe cai de a reactiona in situatii nu tocmai ideale, astfel incat sa putem ajunge la un rezultat avantajos pentru toata lumea.
Nu mai reactionati prin critica, dispret si frustrare, ci sunteti animat de curiozitate, intelegere si interes si ca rezultat alegerea sa devina cea mai buna alegere pentru mai multe persoane, nu doar pentru una.
Cati dintre oamenii pe care ii cunoasteti traiesc o viata plina de regrete? Stiind ceea ce stiti acum, ar putea exista decizii pe care sa vreti sa le schimbati, dar acesta sunteti acum dumneavoastra, aveti competente, cunostiinte diferite si o experienta de viata diferita. De exemplu cand ati facut o alegere importanta pentru viitorul dumneavoastra acum cinci ani, chiar daca acum nu ati mai fi facut aceeasi alegere, trebuie sa puteti accepta ca a fost alegerea cea mai potrivita pentru dumneavoastra la momentul respectiv. Daca veti accepta aceasta realitate, veti fi capabil sa parasiti regretele; ele ocupa locul rezervat altor alegeri, mai satisfacatoare.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii