In cadrul a numeroase studii privind atractia romantica la barbati si femei rezultatul a fost ca atractia la barbati e favorizata de aspectul fizic si e cat se poate de evident si din una din descrierile pe care acestia le-au facut: “Cand am vazut-o prima data am fost uluit de frumusetea si gratia ei. Era inalta si supla, cu picioare nesfarsite…”.

La femei lucrurile stau putin diferit pentru ca ele sunt atrase de trasaturi de personalitate, cum reiese si din descrierile lor: “Mi-a placut ca a inceput imediat sa-mi vorbeasca despre stele si stia tot despre astronomie si astrologie. M-a convins ca e un om educat si foarte inteligent…” sau “ M-a atras personalitatea lui se imbraca foarte elegant, era era ingrijit si parea foarte increzator in sine…”.

Citatele acestea sugereaza oare o diferenta de gen la nivelul alegerilor romantice ale barbatilor si femeilor?

Barbatii si femeile par a fi influentati in aceasi masura de asemanare, satisfacerea nevoilor, proximitate si reciprocitatea in iubire, dar numai importanta aspectului este semnificativ diferita in cazul barbatilor cat si a femeilor.

 Un alt studiu realizat pe un esantion neobisnuit de mare si reprezentativ, care a inclus peste 13 000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 19 si 35 de ani, toti celibatari si provenind din clase sociale diferite, carora li s-a prezentat o lista de trasaturi si au fost rugati sa faca un test pe baza unei liste de trasaturi. Rezultatele au indicat ca frumusetea si tineretea sunt mai importante pentru barbati, iar capacitatea de a castiga bani era mai importanta pentru femei. Femeile erau mai dispuse decat barbatii sa ia in casatorie pe cineva neatragator sau pe cineva cu 5 sau mai multi ani mai in varsta daca respectivul castiga mai mult sau avea un nivel superior de educatie decat ele. Pe cand barbatii erau mai dispusi decat femeile sa ia in casatorie pe cineva cu 5 sau mai multi ani mai tanar, care era improbabil sa pastreze un post stabil, sa castige mai putin si care avea un nivel de educatie inferior.

Lista de trasaturi care le-a fost prezentata acestor oameni este urmatoarea:

Trasaturile pe care unii oameni le iau serios in consideratie in cadrul deciziei de a se casatori. Puteti nota pe o scala cu 7 trepte (unde 1=deloc si 7=foarte mult) in ce masura ati fi interest sa va casatoriti cu cineva care:

–         Este cu 5 sau mai multi ani mai tanar;

–         Este cu 5 sau mai multi ani mai in varsta;

–         A mai fost casatorit;

–         Are copii;

–         Este improbabil sa pastreze un loc de munca stabil;

–         Apartine altei religii;

–         Are alta rasa;

–         Va castiga mult mai putini bani decat dumneavoastra;

–         Va castiga mult mai multi bani decat dumneavoastra;

–         Nu este atragator fizic;

–         Are mai multa educatie decat dumneavoastra;

–         Are mai putina educatie decat dumneavoastra.

Pe de alta parte sa nu uitam ca fiecare are o experienta personala unde viata este cel mai bun profesor in materie de dragoste si ca viata ne pune la dispozitie mii si milioane de fapte de observatie, spre a elabora in acest mod conceptii teoretice pe baza carora sa ne luminam si sa intelegem comportamentul uman.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii