“Invatati sa ascultati. Norocul bate uneori foarte incet la usa.” Anonim
Avem nevoie de comunicare – este una dintre cerintele de baza ale firii omenesti. Incepem sa ne folosim vocea ca instrument de comunicare inca din frageda pruncie, cand invatam sa plangem. Bebelusi fiind, tipam fiindca ne e foame sau fiindca vrem sa ni se acorde atentie. Aceasta este comunicarea la cel mai simplu dintre nivelurile sale.
Pe masura ce crestem, comunicarea pare sa devina tot mai complexa si poate fi derutanta, mai alesa daca nu ne-am dezvoltat deprinderile in aceasta privinta. Totusi, comunicarea eficienta urmeaza exemplul copiilor. Ei cer ceea ce vor in mod clar si concis.
Multe dintre dificultatile cu care ne confruntam apar adesea ca urmare a comunicarii insuficiente, improprii sau neclare. Aceste dificultati stau la baza urmatoarei liste de idei nelinistitoare. Seamana vreuna dintre ele cu ceea ce ati putea afirma despre dumneavoastra?
• Oamenii nu ma iau in serios.
• Oamenii ma ignora de parca as fi invizibil.
• M-am saturat de oameni care ma calca in picioare.
• Am o personalitate prea puternica si se pare ca preiau controlul oricarei dintre relatiile mele; ii domin pe ceilalti.
• Eu iau toate deciziile. Mi-as dori, ca schimbare, sa adopte si altii un punct de vedere si sa decida ce e de facut.
• Oamenii inteleg gresit ceea ce vreau sa le spun.
• Ma tem sa vorbesc in public.
• Nu-mi place sa-mi fac cunostinte noi; sunt foarte timid. Ma simt stanjenit atunci cand sunt in compania prea multor oameni.
E simplu sa identificam aici niste sabloane. Oamenii din intreaga lume, indiferent de profesie si de clasa sociala, impartasesc dorinta de a comunica unii cu altii, astfel incat sa fie ascultati si sa se inteleaga ce anume vor sa spuna. Insa se intampla, in mod frecvent, ca aceasta comunicare limpede sa nu existe.
Exprimati ceea ce ganditi si ganditi-va cum e nevoie sa va exprimati
Cand vi s-a intamplat ultima data ca, din cauza modului deficitar de comunicare, sa pierdeti bani, sa va simtiti stanjeniti sau sa consumati mai mult timp decat ar fi fost necesar sa rezolvati o problema?
Urmatoarele anecdote sunt preluate din diferite anunturi sau articole de ziar. Cititi-le si apreciati de cate ori mesajul s-a facut inteles asa cum ar fi fost de dorit.
Pierdul pudel mic de culoarea caisei. Castrat. Ca un membru al familei.
Meniu special pentru cina- curcan 25 ron, pui 25 ron, copii 20 ron.
Nu va rupeti hainele spalandu-le la masina. O facem manual cu mare grija.
Camasi excelente pentru barbati cu 15 si 17 gulere.
Ciobanesc german, usor de stapanit, iubeste si mananca orice, mai ales copiii.
Se interzice culegerea florilor de pe morminte, cu exceptia celor personale.
Medicul i-a facut fiului meu recomandarea de a nu participa astazi la ora de educatie fizica. Va rog sa-l executati.

Aceste exemple demonstreaza ca tot ceea ce spunem are importanta. Trebuie sa ne dam silinta sa rostim exact ceea ce gandim. In caz contrat, o sa petrecem o multime de timp sa iesim din incurcatura pe care am generat-o datorita unei comunicari eronate.
Pe de alta parte, trebuie sa fim foarte atenti atunci cand interpretam ceea ce ne transmit ceilalti. Esenta cominicarii consta in ceea ce spui, faci si in ceea ce inteleg ceilalti.
Pentru o comunicare eficienta, sunt esentiale:
1.Ascultarea activa– sugestii care va pot ajuta sa intelegeti ce spun ceilalti;
2.Limbajul trupului si comunicarea nonverbala– cum ne interpreteaza ceilalti gesturile specifice si actiunile;
3.Strategii utile pentru ati face cunostinte– idei care va pot ajuta sa cunoasteti oamenii potriviti pentru o relatie de tip castig-castig in domeniul afacerilor si in viata privata.
4.Arta discursului– invatati cum trebuie sa aratati si sa va exprimati si cum sa fiti siguri pe dumneavoastra si pe ceea ce transmiteti.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii