Structura certitudinii- predictii cu capacitatea de autoimplinire

Unul dintre cele mai importante aspecte referitoare la ceea ce fac oamenii este ca isi construiesc crezuri. Crezurile sunt cele ce dau nastere problemelor. Daca tu nu crezi ca vei depasi ceva, vei trece cu bine prin ceva sau vei ajunge la ceva, exista putine sanse sa fii capabil sa realizezi acel lucru. Crezurile tale tin de sentimentul de certitudine referitor la anumite ganduri pe care le ai.

Cei mai multi oameni, de la o varsta frageda, isi asculta parintii, profesorii si persoanele cu autoritate si asa invata o multime de limitari pe care se presupune ca le au. Daca ti s-a spus ca nu esti destul de istet sau nu esti detul de bun la o materie scolara sau la un sport, exista pericolul ca tu sa crezi acel lucru. Imediat ce credem in ceva, cautam modalitati prin care sa demonstram ca acel lucru este adevarat. Ceea ce este de pus la indoiala aici sunt limitarile, si poate ar fi mai potrivit sa fiti mai increzatori in ceea ce este posibil pentru voi.

Pentru a crea o schimbare, oricare ar fi ea, e necesar ca persoana respectiva sa-si schimbe crezurile si sa-si construiasca altele care ii permit sa mentina schimbarea in viitor. Inainte de toate e nevoie de aflarea calitatilor crezurilor. Ca orice gand, crezurile noastre au o structura definita de calitatile pe care le au. Daca v-as intreba: “Credeti ca soarele va rasari maine?”, ce mi-ati raspunde? In general, oamenii raspund imediat: “Da”, insa e un intreg proces care a intervenit intre timp. Pentru a raspunde la intrebarea: “Credeti ca soarele va rasari maine?”, de obicei, oamenii isi reprezinta acest crez.

Este important sa observam ca daca eu va adresez intrebarea verbal, voi stiti raspunsul fara sa-l rostiti cu voce tare. Cand spun :”Soarele va rasari maine?”, in general oamenii vad imediat in mintea lor o imagine a soarelui. Ei pot sa raspunda: “Da” in capul lor pe o anumita tonalitate a vocii, iar undeva in corpul lor vor avea un sentiment de certitudine, care ii anunta ca acest lucru este adevarat. Acesta este un ghid pentru comportamentul nostru. El ne permite sa ne facem planuri. Ne permite sa cumparam o carte si sa stim ca o vom citi candva in viitor. A avea crezuri care ne ghideaza comportamentul este o parte importanta a existentei umane. Tot crezurile ne permit sa stim cum sa schimbam un om, dar mai ales cum sa ne schimbam pe noi insine.

Un aspect foarte important este contextul in care manifestam un anumit comportanemt. Orice comportament este util si folositor- intr-un anumit context, credinta limitativa cum ca unele lucruri sau comportamente sunt bune sau rele este combatuta aici. Nu exista bun sau rau ci potrivit sau nepotrivit intr-un anumit context. Credinta cum ca a fi agresiv este ceva negativ este cu siguranta lipsita de sens atunci cand suntem atacati si raspundem prin acest comportament de agresivitate, fiind aici un comportament pozitiv, etichetat sub numele de aparare, deci potrivit pentru a  ne salva viata. In general tot ce apare reprezentat prin “e bine sa” sau “nu e bine sa” este de fapt o credinta limitativa ce ne opreste de cele mai multe ori in a lua o decizie in functie de contextul respectiv si in a ne indeplini anumite scopuri si obiective, practic ne lipsim de liberul arbitru, credinta alegand in locul nostru. Puneti la indoiala credintele, limitarile si fiti mai increzatori in ceea ce este posibil pentru voi in acel context in care va aflati. Alegeti ceea ce va este potrivit!

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii