Criza puternica – Solutie puternica
Psihoterapia – o solutie in criza
O situatie de criza reprezinta un dezechilibru intre resursele existente si cerintele acelei situatii de viata, fie ca vorbim de criza in viata personala, fie ca este vorba despre criza unei societati. Din acest punct de vedere criza este o situatie limita care provoaca natural omul sa-si depaseasca zona de confort, oferind un context firesc de evolutie si progres.
Societatea contemporana, in special tara noastra, se confrunta cu transformari extrem de rapide, mult mai intense decat in orice alta perioada a evolutiei societatii. Aceste transformari cer si impun adaptari la fel de rapide, care sunt cu atat mai dificil de realizat de catre oameni cu cat mecanismele lor de adaptare in astfel de situatii sunt prea putin dezvoltate. In acest context psihoterapia reprezinta o solutie pentru oameni, oferindu-le posibilitatea de a dezvolta, perfectiona astfel de mecanisme adaptative, abilitati si capacitati necesare parcurgerii unei perioade dificile. Din acest motiv nevoia de psihoterapie este intr-o continua crestere – tot mai multe persoane traiesc un puternic sentiment de inadaptare şi inadecvare pe care nu ştiu cum sa il gestioneze.
Psihoterapia presupune astfel o aplicare sistematica si constienta a unor mijloace si instrumente psihologice de invatare astfel incat sa modelam comportamentul uman cu scopul de a imbunatati viata oamenilor si de asemenea de a-i permite acestora sa se adapteze în mod eficient la realiatea exterioara.
Orice demers psihoterapeutic porneste de la premisa ca oamenii au resursele si capacitatea de a-şi modifica sistemul de atitutidini si comportamentul, invatand noi strategii comportamentale. Persoana reuseste sa se elibereze astfel de anxietate, depresie si de toate celelate trairi negative care ii perturba comportamentul si au consecinte atat asupra lor, cat si asupra celorlalţi, asupra tuturor grupurilor de apartenenţa ale acesteia – familial, socio-profesional, de prieteni.
Curajul romanilor de a depasi blocajul unei mentalitati mostenite
Contextul societatii noastre ne ofera astazi optiunea psihoterapiei. Daca acum aproximativ 15 ani nu existau astfel de servicii si oamenii au invatat sa-si traiasca dramele redusi la tacere, acum avem aceasta oportunitate, cea de a apela la specialisti – psihoterapeuti pentru a face fata momentelor dificile din viata personala, dar si pentru a obtine dezvoltarea necesara pentru performanta si eficienta maxima in vietile noastre personale, dar si profesionale.
Care este atitudinea oamenilor fata de psihoterapie? Unii nu stiu despre ce este vorba. Altora le este teama de ce ar putea crede familia, prietenul, colegul, uneori chiar
partenerul despre faptul ca ei au apelat la psihoterapeut. Mentalitatea colectiva romaneasca este incarcata de rusine cand este nevoie ca persoana in cauza sa vorbeasca
transparent despre sine intr-un mod imperfect si nefavorabil.
Uneori, stigmatul de `nebun` aplicat gresit celor care apeleaza la ajutor de specialitate va poate face circumspecta fata de aceaste servicii. De minte si de suflet se ocupa si psihologia, si psihiatria si neurologia. Psihoterapia nu se adreseaza “bolnavilor” pentru a le da medicamente, ci prin intrumente si metode sfecifice sustine si ajuta persoana sa isi acceseze propriile resurse necesare pe termen lung in vederea obtinerii vietii pe care si-o doresc.
Necesitatea psihoterapiei poate este limpede pentru unii, dar neclara pentru altii. Cine nu are nevoie de ajutor din cand in cand? Oricine, la un moment dat in viata, poate avea nevoie de un psihoterapeut pentru a se cunoaste mai bine, pentru a depasi o situatie, o trauma, pentru a sti cum sa mearga mai departe sau pus si simplu pentru a obtine rezultate din ce in ce mai bune, invatand prin psihoterapie sa-si valorifice la maximum potentialul de care dispune. Asfel psihoterapia se transforma dintr-un domeniu dedicat “bolnavilor” intr-unul dedicat performerilor si oamenilor care vor eficienta, reusita si succes. Nu este o rusine sa apelezi la profesionisti pentru ajutor, ci dimpotriva, un act de asumare a responsabilitatii reusitei tale in viata, un adevarat act de curaj. Cine defineste provocarile vietii si momentele de schimbare prin esec, ratare si neputinta, isi subestimeaza propriul potential si respecta mai mult problemele, ignorand solutiile.
In acest sens grupurile de dezvoltare sunt de un real succes pentru persoanele care cauta cu precadere performanta si optimizare, eficientizare si formare de noi abilitati.
Psihoterapia cresterii personale nu este o procedura pe care ar fi potrivit sa o urmeze toti oamenii, ea este o optiune! Acum avem aceasta optiune! Este multa curiozitate in legatura cu modul in care vor alege romanii sa valorifice aceasta optiune?!