“Cum gandim – asa suntem”
O “harta” neuro-lingvistica este alcatuita din convingerile, valorile, atitudinile, limba, memorie si alte filtre psihologice pe care noi le avem si la care reactionam conform “hartilor” noastre.
In interiorul constiintei noastre experimentam aceste harti interne sub forma de ganduri, care interactioneaza cu psihicul nostru pentru a ne produce stari ce ne determina comportamentul. Asta inseamna ca perceptiile ne determina actiunile si de aici “suntem asa cum gandim”.
Raspundem lumii exterioare nu asa cum este ea, ci cum o percepem noi a fi.
De exemplu, David Seamands relateaza in cartea sa “Vindecare emotionala” despre munca unui chirug plastician celebru, pe nume Maxwell Maltz. Acesta a observat ca marea majoritate a pacientilor sai, dupa operatii, se confruntau cu aceleasi probleme de personalitate pe care le aveau inainte de a se opera. Desi, chirurgia si operatiile estetice imbunatatisera vizibil si evident aspectul lor fizic, acestia se considerau in continuare urati.
Cum poate cineva sa sufere imbunatatiri radicale ale infatisarii prin chirurgie plastica, oamenii din jurul lui sa remarce schimbarea in bine si totusi acestia sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat?
Am cunoscut persoane care aveau un handicap fizic si care erau foarte fericite, se bucurau de viata si de puterea pe care o pot avea.
Raspunsul este simplu, desi infatisarea exterioara s-a modificat gandurile referitoare la imaginea mentala construita despre fizicul lor a ramas aceeasi.
La fel ca toata lumea, fiecare utilizeaza propriul model pentru perceptii, ganduri, emotii si actiuni.
Inainte de a astepta ca o alta persoana sa-si schimbe gandirea, emotiile, raspunsurile, e necesara producerea unor schimbari la nivelul sau interior. Pentru a ajuta o persoana sa schimbe trebuie sa ne dovedim suficient de flexibili in ceea ce priveste comunicarea.
Viziunea noastra asupra lumii este determinata de tipul de traire personala: emotiile, senzatiile, reactiile, atitudinile din trecut coloreaza intr-o anumita nuanta activitatile noastre din prezent.
Ca sa traim in pace cu lumea, putem incepe prin a invata sa fim in armonie cu noi insine. Realitatea inconjuratoare nu e nimic altceva decat reflectarea a ceea ce se afla in interiorul nostru.