Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nicio maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.

Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai niciun membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera nicio galeata cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa urce pe scara, raspunsul ar fi fost “Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici…”

“E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati” Albert Einstein

Ramaneti curiosi in legatura cu cate legaturi de banane nici nu stiti ca exista acolo sus. Si cum nici nu mai aveti idee din ce motiv anume nici macar nu va mai doriti sa ajungeti la ele. Cate persoane din viata voastra v-au spus la un moment dat ca asa stau lucrurile si ca nu au niciun motiv pentru care aleg sa faca diverse lucruri in viata.

“Asa a fost sa fie…”

“Nu stiu, pur si simplu, asa era pe vremea mea…”

“Asa trebuie…”

“Cum de ce? Pentru ca asa face toata lumea…”

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii