Cum tratam depresia?
Milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o persoana din cinci a avut parte de un episod de depresie care sa necesite tratament intr-un anumit moment al vietii lor.
Primul pas este sa inlaturam sentimentul rusinii. Exista persoane depresive rusinate ca se simt deprimate si refuza ajutorul unui psihoterapeut, incercand cu eforturi uriase sa faca fata depresiei, ba chiar sa se auto-trateze. Exista si persoane care nu isi constientizeaza depresia, dar isi dau seama ca nu se simt bine si sunt foarte obosite.
Oboseala se instaleaza atunci cand ne aflam intr-o stare de stres foarte puternica, sau cand starea de stres dureaza de ceva timp, rezultatul fiind epuizarea unor compusi chimici din creierul nostru si din organismul nostru. De asemenea, este posibil sa producem mai multi din compusi chimici specifici stresului. In consecinta, ajungem sa fim epuizati din punct de vedere emotional, fizic si depresivi.
Diverse mecanisme, cum ar fi cele care ne induc somnul si ne intretin energia, pot fi tulburate si atunci cand acest lucru se intampla, mintea noastra se poate orienta spre concluzii si sentimente extrem de negative.
Poate parea destul de ciudat, dar unele persoane depresive pot gasi ca fiind foarte neclar de ce ar trebui sa fie motivate sa le pese, sa-si faca griji si sa isi ocroteasaca propria persoana. Este posibil sa se concentreze pe grija fata de alte persoane, sau sa se apere pentru a evita lucrurile neplacute, angajandu-se in diverse comportamente de siguranta cum ar fi o stabilitate provenita din: familie, pozitie sociala, bani, faima…Insa grija si autentica preocupare pentru propria stare de bine, sunt lucruri diferite.
Depresia modifica felul in care gandim despre oameni, lucruri, sentimente, stari fiziologice si propriile comportamente, de aceea este important sa recunoastem ca avem o problema si ca exista cai de insanatosire.
Putem opta pentru un demers psihoterapeutic, unde cu ajutorul psihoterapiei putem deveni constienti de realitatea noastra interioara si putem obtine o imagine mai obiectiva asupra problemelor noastre.Totul intr-un spatiu sigur, confidential, in care sa ne simtim acceptati si in care putem explora resursele constiente si inconstiente care ne influenteaza comportamentele. Comunicarea cu psihoterapeutul si relatia pe care o avem cu acesta, relatie bazata pe profesionalism, structura si tehnicile terapeutice in care este specializat psihoterapeutul, vor conduce la ameliorarea si tratarea problemelor noastre de natura psihologica.