“Toti avem propriile noastrea masini ale timpului. Unele ne duc inapoi, se numec amintiri. Altele ne duc inainte, se numesc visuri.” spunea actorul englez Jeremy Irons.

Conform definiţiei, memoria este capacitatea si indemanarea unui organism de a stoca, retine si reda informatii si experiete. Memorie era adesea in trecut, descrisa si comparata cu un sertar plin de dosare unde informatia este stocata. De fapt, nu este deloc asa, memoria fiind mult mai complexa decat credeam noi. Aceasta nu se gaseste intr-un loc destinat special pentru ea, dar ea este in schimb un proces ce implica intreg creierul.

Sa incercam un exemplu:

Daca ar fi sa ne amintim prima zi de scoala din liceu, cum ar fi aceasta? Ce ne vine mai intai in gand? Este o imagine, amintirea vocii cuiva, un sentiment? Ce urmeaza? O alta imagine, sunete,…? Ce calitati are amintirea? Este luminoasa, intunecuasa, stridenta, calma,…?

Memoria si datele ei sunt unice pentru fiecare si aceasta reprezentare unica este ceea ce a determina calitatea amintirii. Fara reprezentarea ei in minte, amintirea este doar o afirmatie: “Prima zi de scoala din liceu”.

Ceea ce face amintirea vie este felul in care ne gandim la ea. Poate fi o amintire incitanta, neplacuta si putem daca vrem sa schimbam orice parte din ea dupa cum ne dorim. O putem face mai luminoasa, ne putem imagina ca dirigintele spune alte cuvinte, putem schimba ordinea gandurilor.

Daca ne imaginam ziua de lucru de maine ce ne-ar spune imaginatia? Succese, probleme, frustrari, satisfactie,..?

Imaginatia noastra a creat o reprezentare a zilei de munca, de maine, pe care am dori sa o avem. Acest proces este doar un “siretlic” al mintii, pe care de ce sa nu incercam sa-l folosim in sprijinul nostru?
Putem schimba reprezentarile astfel incat sa ne imaginam ziua de maine pe care vrem sa o avem.

Foarte posibil ca lucrurile sa nu se intample chiar asa cum ne imaginam noi, dar ne marim considerabil sansele ca ele sa se intample asa si ne vom simti diferit astfel anticipand ziua urmatoare, decat daca am alege prima cale, fara sa ne gandim cum va fi urmatoarea zi.

Cunoasterea, gandirea, memoria si imaginatia sunt rezultatul unor succesiuni si combinatii ale modurilor de filtrare si inmagazinare a informatiei. Daca invatam ce sunt aceste secvente si combinatii (programe), putem influenta ceea ce functioneaza sau nu in cazul nostru si sa facem ceva in legatura cu aceasta.

Administrarea procesului gandirii este un aspect central al capacitatii de a ne conduce viata.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii