DistimieNotiunea de distimie o inlocuieste pe aceea de depresie minora sau de depresie nevrotica, utilizata odinioara pentru a descrie aceste forme cronice de depresii, legate de un conflict intrapsihic sau o patologie a caracterului.

Este vorba despre o stare depresiva moderata, dar cronica, a carei realitate este contestata. Intr-adevar, anumiti clinicieni considera ca distimia ca atare nu exista, dar ca ne aflam in prezenta unei personalitati depresive, in cazul careia antidepresivele nu au nici un efect.

Debutul este inselator, deoarece pentru unii isi afla originile in copilaria timpurie, iar pentru altii in adolescenta. Fapt care demonstreaza ca unanimitatea nu exista cu adevarat pentru aceasta categorie diagnostica.

Indivizii afectati de distimie sunt posaci, au tendinta de a vedea totul in negru, fapt numit si „sinistroza”. Ei sunt adesea ingrijorati, au si un sentiment de inferioritate care ii invadeaza fara ca, numai din acest motiv, sa-i impidice sa aiba o activitate profesionala stabila.

Evolutia este continua, dar poate fi incarcata de episoade depresive majore. Prin urmare, intr-un moment ca acesta, putem vorbi despre o „dubla depresie”. Episodul depresiv major supra-adaugat uneori cedeaza , dar pacientul isi regaseste starea posaca anterioara.

In domeniul distimiilor ce pare sa inglobeze toate depresiile minore, se disting doua subdiviziuni:

1. Tulburarile distimice subafective

Este vorba despre o categorie foarte raspandita, caci ea reprezinta aproape 60{2cff7c644db9119eee720305f8076ea731684a73f7cf3c4a637eb4ffe03cc44c} din tulburarile depresive minore.Aici regasim antecedente familiale de depresie.

2. Tulburarile distimice caracteriale

Este vorba de ceva mai mult, despre o patolagie legata de influenta mediului propice, decat de de o reala tulburare a dispozitei . De cele mai multe ori, sunt indivizi care prezinta o personalitate histrionica, dependenta sau antisociala, care sufera si de un abuz de substante toxice sau alcool.

Depresiile atipice

Nu este vorba despre sensul clasic al termenului, care trimite la starile depresive  ce survin in perioada de deplin a unei psihoze schizofrenice.  Aceasta denumire de depresie atipica, este utilizata pentru niste stari depresive care se caracterizeaza prin semne vegetative si care se pare ca foarte probabil nu au un determinism biologic. Anglo-saxonii vorbesc in aceasta privinta chiar despre o rasturnare vegetativa.

Acest tip de depresie se caracterizeaza prin hiperfagie si hipersonie, ingrasare, o mare fatigabilitate cu greutate in membre, ceea ce, la extrem, va duce la tablouri ce ar putea determina evocarea unei paralizii.

 Sunt asociate, bineinteles, semne psihice, precum o hipersensibilitate la respingere, o mare reactivitate la anturaj si o componenta anxioasa, mai degraba fobica.

In tratarea depresei, pentru ameliorarea simptomelor si eliminarea cauzei acesteia recomandam un demers psihoterapeutic.

 

[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Anxietate 1″ success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:

0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box] [divider]

 

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii