Alta fata a depresieiDepresia mascata este o forma atipica de depresie si se numeste astfel, pentru ca simptomele cheie cum ar fi dispozitia depresiva si lentoarea nu exista, sau cel putin sunt mascate de alte simptome.

Se intalneste prezenta unor simptome de tipul durerilor lombare, cervicale, dorsale, gastralgiilor si cefaleelor. Aceste dureri nu fac dovada organicitatii lor, dar rezista la tratamentele antalgice.

De asemenea exista si o insomnie rezistenta la tratementul medicamentos.

Semenele depresiei mascate

  1. Depresia mascata se afirma in fata:
  • unor acuze somatice care fluctueaza;
  • unei absente ale repercursiunilor asupra starii generale;
  • toate acestea contrastand cu intensitatea a ceea ce resimte individul;
  • individul neaga extrem de vehement ca este deprimat!

2. Un alt mod de exprimare al depresiei mascate este prin tulburarile de comportament. Acestea se refera in general la conduitele alimentare cum ar fi:

  • Episoade de anorexie;
  • Episoade de bulimie;
  • Consum de substante toxice;
  • Abuz de alcool;
  • Alte dependente.

3. Trebuie sa subliniez ca exista si variatii in functie de contextul cultural. Depresia mascata se va caracteriza atunci prin:

  • Trasaturi pseudo-fobice;
  • Trasuturi pseudo-obsesionale;
  • Trasaturi pseudo-delirante.

Clasic, mai degraba, ne intalnim cu asa-zisa „depresie paucisimptomatica” in care la origine sta traducerea somatica ( pierderea poftei de mancare, insomnie, oboseala, palpitatii…) decat  cu depresia total mascata, care este totusi rara.

Dar, ne putem intreba, daca  in legatura cu depresiile mascate, nu exista totusi un risc, si anume acela de a nu deveni un pic paranoici, care ne va face sa ne etichetam drept depresivi tot ceea ce pare sa opuna registenta sau orice maladie al carei diagnostic este nesigur. Haideti sa nu clasam si sa etichetam ca depresie orice sindrom caruia nu-i gasim o referinta. Sa lasam mai bine un specialist sa se ocupe de diagnosticarea si tratarea depresiei.

Patologic, depresia mascata poate fi sub forma unui comportament compulsiv inclinat spre dependenta. De exemplu, dependenta de jocuri, dependenta de munca, comportament sexual impulsiv, sau din contra scaderea libido-ului.

Depresia este o tulburare, ce necesita ajutor si tratament specializat, de aceea in cazul depresiei recomandam un demers de psihoterapie!

[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Anxietate 1″ success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:

0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box] [divider]

 

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii