Dragostea materna (I)
– O femeie modeleaza din fiul sau un barbat in 20 de ani, in timp ce alta il prosteste in 20 de secunde. Sigmund Freud
Ma gandesc la statutul de mama pe care, la un moment dat, orice femeie si-l poate asuma sau il poate capata intamplator.
Orice femeie se va infrunta in viata cu o dorinta de a umple un gol, de a deveni completa, prin aducerea pe lume a unui copil, chiar daca nu constientizeaza lucrul acesta, pentru a-si aduce la bun sfarsit misiunea biolgica (misiunea care tine de credintele femeii). De altfel, nu ar exista nicio misiune daca mama in cauza nu ar avea adanc inradacinata in subconstient ideea ca din punct de vedere biologic rolul ei pe acest pamant este de a da nastere unui copil. Aceasta credinta este introiectata (insusita, adoptata, asumata) din mediul in care ea creste si se dezvolta: de la familie, profesori etc.
Echilibrul interior poate fi uneori dificil de atins de “femeia de cariera”, daca nu constientizeaza nevoia de a da nastere unui copil, astfel participand la procesul de continuare a speciei, a vietii, asigurand nemurirea. Insa misiunea de a creste si de a forma un individ sanatos din toate punctele de vedere (psihic si fizic) nu este deloc usoara pentru o viitoare mamica.
Winnicott vorbeste despre o instruire psihologica a mamei pentru a intelege partial in ce consta tot acest proces si pentru a constientiza importanta rolului ei in dezvoltarea armonioasa a copilului.
Oarecum, viitoarea mamica ar trebui sa renunte la tot “bagajul” personal inainte sa poata “intra” intr-o relatie unica cu fiinta minunata careia ii va da nastere. Acest “bagaj” reprezinta greutatea frustrarilor si conflictelor interne pe care le are din varii motive, si care, ignorate, vor face ca relatia cu bebelusul sa nu mai fie prioritatea vietii ei. Nu e o regula generala ca toate viitoarele mamici sa detina un astfel de ”bagaj”, insa e o regula care vizeaza majoritatea.
Daca tot acest proces de crestere a copilului incepand cu partea intrauterina, este alimentat de catre mama cu iubire si afectiune constanta si autentica, atunci putem privi dintr-o perspectiva holistica unitatea formata de mama si vitorul copil, ca pe un mic univers unic, format din doua individualitati animate de iubirea mamei.
O privire psihanalitica ne-ar arata ca responsabilitatea formarii individului adult ii revine mamei si tine direct de sanatatea psihica a mamei, transmisa copilului pana la varsta de 5 ani. Acest proces continua si dupa varsta de 5 ani insa in aceasta perioada are loc principala etapa de formare a viitorului adult.
Poti naste un copil care va fi sanatos psihic si emotional, care sa te iubeasca atunci cand va fi adult, sau poti lasa hazardul sa il nasca si sa il formeze ca adult, iar relatia dintre voi va fi una rece si lipsita de iubire. Acest comportament se va resfrange intr-un final asupra societatii aducand un minus la buna functionare a acesteia.
In partea a doua va voi prezenta acest proces initial, de contact, dintre mama si bebelusul pe care tocmai l-a nascut, prezentand o linie interesanta de urmarit.