Pentru a intelege semnificatia acestei convingeri sa urmarim exemplul, care va va suna cunoscut, in care doi prieteni au vizionat un film impreuna si au urmatorul dialog:
– Mi-a placut foarte mult filmul.
– A fost o porcarie!
– Nu e adevarat a fost foarte bine realizat.
– Da, dar nu a avut nici o poveste.
– Nu cred ca e asa!
– Ba, eu cred ca am dreptate!
Nici unul dintre participantii la aceasta conversatie nu are dreptate si nici nu greseste, chiar daca ei nu-si dau seama de acest lucru, pentru ca fiecare persoana are o experienta de viata proprie, o “harta a lumii” proprie.
Fiecare dintre noi avem o conceptie unica, proprie, despre lume, despre felul cum stau lucrurile, despre cum se comporta oamenii, despre propria noastra experienta. Aceasta perceptie este doar un punct de vedere asupra acestor lucruri, o interpretare si nu o reprezentare exacta a realitatii. Asa cum o harta este doar o reprezentare a unui teritoriu, evidentiind unele trasaturi si ignorand altele, asa si experienta noastra personala ne conduce la sublinierea anumitor aspecte si la ignorarea altora.
Acceptarea si intelegerea acestei presupuneri se va face atunci cand vom admite faptul ca fiecare are o “harta a lumii” proprie ceea ce dovedeste faptul ca respectam diferenta si deosebirea unei fiinte de alta.
Situatia in care “harta” unui om nu se potriveste cu cea a altei persoane poate aparea atunci cand cineva nu presupune ca afirmatia “fiecare persoana este unica” este adevarata si drept urmare nu acorda nici o importanta “hartilor” lumii care apartin celorlati.
Putem compara situatia in care este acceptata convingerea ca fiecare persoana este unica cu situatia in care aceasta convingere nu este acceptata.

1. Oameni care cred ca afirmatia “fiecare persoana este unica” este adevarata.
– Abordeaza lucrurile in acest mod: Sunt cooperanti, respectuosi si sunt deschisi la diferenta si feedback.
– Au acest gen de convingeri: Diferenta este importanta.
– Au asemenea capacitati / limitari: Au abilitatea de a asculta, sensibilitate si respect pentru diferenta.
– Ce fac si ce spun: Se arata interesati, cooperanti, solicita intrebari, sunt curiosi in ce priveste experientele altora si exploreaza diferentele. Cand primesc feedback, cer lamuriri cu privire la lucruriele pe care, anterior, nu le remarcasera.
– Cum se simt: Sunt relaxati si curiosi.
– Experienta: Descopera noi aptitudini, invata lucruri noi.

2. Oamenii care nu cred ca afirmatia “fiecare persoana este unica” este adevarata.
– Abordeaza lucrurile in acest mod: Sunt rigizi, inflexibili si dogmatici.
– Au acest gen de convingeri: Opinia lor este cea corecta. Ei stiu cel mai bine.
– Au asemenea capacitati / limitari: Manifesta determinare si incapatanare.
– Ce fac si ce spun: Vorbesc despre ceea ce “trebuie” sa faca altii. Dezaproba si intrerup. Refuza. Fac ceea ce au facut intotdeauna. Se apara si incearca sa indeparteze in mod logic feedback-ul.
– Cum se simt: Sunt frustrati, iritati si stresati.
– Experienta: Stagneaza.

“Cand ma gandesc la alte culturi, ma gandesc la ceea ce reprezinta ele din punctul de vedere al posibilitatilor umane: un set complet de moduri de a vedea, de a auzi si de a simti lumea inconjuratoare, un loc in care noutatile diferentei asteapta sa fie descoperite”. Judith De Lozier

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii