Putem alege sa credem ca in spatele oricarei actiuni exista o intentie pozitiva in ceea ce ne priveste. Asta inseamna ca intelegem cum aceasta convingere poate reprezenta o adevarata iluminare. Nu e necesar ca aceasta convingere sa fie neaparat adevarata, insa avantajele provin din convingerea ca ea este.

Atunci cand cineva se comporta agresiv la adresa noastra putem alege sa credem ca in spatele comportamentului sau se afla o intentie pozitiva – aceea de a ne determina sa fim mai independenti. Poate nu aceasta este intentia constienta a persoanei agresive, dar noi, daca alegeti sa credem ca aceasta este intentia care se ascunde in spatele comportamentului sau, ne putem alege modalitatea de reactie. In lipsa ei, reactia noastra va fi mai degraba negativa sau agresiva. Ne-am putea pierde stima de sine si increderea din cauza a ceea ce simtim in legatura cu felul in care suntem tratati.

Cei care isi mentin posibilitatile de alegere atunci cand trebuie sa reactioneze la comportamentul celor din jur sunt de obicei oamenii insufletiti de aceasta convingere.
De exemplu, avem un conflict intre un tanar adolescent si tatal sau. Tipa unul la altul fara sa se asculte. Reactia tatalui e de a veni spre el si a-i da o palma, insa nu face asta si in schimb se apropie de fiul sau, il ia in brate si ii spune ca il va iubi mereu, orice ar face. Acest moment i-a permis sa exprime ceea ce simtea cu adevarat. Tatal nu s-a intrebat in mod constient “ Care este intentia pozitiva din spatele comportamentului fiului meu fata de mine?” Dar la nivel inconstient acest principiu a functionat, iar fiul sau cu siguranta nu s-a gandit: “Cum pot fi atat de nesuferit si sa-l determin pe tatal meu sa-mi furnizeze un astfel de model de parinte pentru viitor?” Tatal actionand ca si cand lucrurile ar fi stat tocmai asa, a reusit sa transforme o situatie care ar fi putut avea consecinte negative, intr-una speciala. Momentul respectiv i s-a intiparit fiului in minte, astfel incat atunci cand acesta va avea propriul lui copil, isi va aminti experienta prin care a trecut si va sti ce fel de tata sa fie pentru fiul sau.

Acesta este genul de influenta pe care l-am putea avea, daca alegem sa credem ca, in urmatoarele tipuri de imprejurari, exista o intentie pozitiva la adresa noastra, ne putem transforma modalitatea de a reactiona la situatie.

Imprejurari cum ar fi:

1. Seful ne critica pentru incompetenta.
– Putem alege sa credem ca intentia pozitiva a sefului este sa ne ofere oportunitatea de a invata cum sa fim calmi si increzatori in fata unei agresiuni.

2. Un prieten intelege gresit ceea ce-i spunem.
– Intentia pozitiva a prietenului este ca noi sa invatam sa fim mai flexibili in comunicare si sa gasim o modalitate de a explica lucrurile astfel incat celalalt sa inteleaga.

Aceste exemple pot functiona sau nu pentru unii oameni. Important este sa generam idei proprii legate de posibilele intentii pozitive, idei care sa dea un inteles adecvat, pentru noi, respectivelor comportamente.

Aceasta este o oportunitate de a da curs si frau liber creativitatii noastre, descoperind intentia pozitiva care functioneaza in cazul nostru si descoperind ca respectivul comportament ne va feri de o reactie impulsiva, ne va schimba starea de spirit, in asa fel incat reactia noastra sa fie o alegere si nu un obicei nepotrivit.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii