disperare interioaraNu a intrat nimic strain in tine; o parte din propria ta viata psihica s-a sustras cunoasterii tale si dominatiei vointei tale. De aceea esti atat de slab in aparare; tu lupti cu o parte din puterea ta  contra celailalte parti si nu poti sa-ti aduni toate fortele ca impotriva unui dusman din exterior. Si nici macar nu este partea cea mai rea si mai neimportanta a fortelor tale psihice care a intrat asa in opozitie cu tine si a devenit independent de tine. Vina, trebuie sa ti-o spun, zace chiar in tine. Ti-ai supraapreciat puterea daca ai crezut ca ai putea face cu pulsiunile tale sexuale ce vrei si nu ar trebui sa tii nici in cea mai mica masura cont de intentiile lor. Asa ca ele s-au revoltat si au luat-o pe propriile lor cai obscure pentru a se sutrage represiei, si si-au creat propria lor dreptate intr-un fel care nu mai poate sa-ti convina. Nu ai aflat cum au realizat ele asta si pe ce cai au ratacit. Ti-a ajuns la cunostinta numai rezultatul acestei munci, simptomul, pe care-l simti ca suferinta. Tu nu-l recunosti ca derivate al propriilor tale pulsiuni alungate si nu stii satisfacerea lor substitutiva.

Intregul proces devine insa posibil numai din cauza faptului ca  tu te inseli inca intr-o privinta, si anume una semnificativa. Tu esti increzator ca afli tot ce se petrece in sufletul tau, daca este ceva destul de important, caci atunci constiinta ta ti-l comunica. Iar daca nu ai primit de stire despre ceva din sufletul sau, esti increzator ca el nu contine nimic. Da, mergi atat de departe, incat consideri <<sufletesc>>,<<psihic>>, ca identic cu <<constient>>, deci cunoscut tie in pofida exemplelor celor mai evidente ca in viata ta psihica trebuie sa se petreaca mereu mai multe decat poate ajunge la cunostinta constiintei tale. Afla ca mai ai de invatat in acest punct. Factorul psihic din tine nu coincide cu ceea ce iti este tie constient, una este daca se petrec ceva in psihicul tau, si altceva daca o si afli. De obicei – sunt dispus sa admit asta – serviciul de stiri emis de catre constiinta ta este suficient pentru necesitatile tale. Te poti amagi cu iluzia ca afli ceea ce este mai important. Insa in anumite cazuri, de exemplu in cel al unui astfel de conflict pulsional, el esueaza, si atunci vointa ta nu ajunge mai departe decat stiinta ta. In toate cazurile insa, aceste stiri ale constiintei tale sunt incomplete si adesea nu te poti increde in ele si se mai intampla destul de frecvent ca tu sa capeti de stire despre evenimente abia dupa ce s-au infaptuit si cand nu mai poti sa le schimbi cu nimic. Cine poate, chiar si atunci cand nu esti bolnav, sa cantareasca tot ceea ce se framanta in psihicul tau, despre care tu nu afli nimic sau esti gresit informat! Te comporti ca un stapan absolut care se multumeste cu informatii primite de la functionarii superiori ai Curtii si nu coboara pana la popor, spre a-si pleca urechea la glasul lui. Patrunde in tine, in adancurile tale si invata mai intai sa te cunosti  si atunci vei intelege de ce trebuie sa te imbolnavesti si poate vei evita sa te mai imbolnavesti.” S.Freud

Priviti conflictele globale ca niste pulsiuni interne ale unei persoane, oare sunt asemanari in viziunea asupra realitatii?

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii