Unul dintre cele mai vechi experimente psihologice. Experimentul Asch testeaza conformitatea sociala in conditiile unor dovezi fizice.

Voluntarul crede ca ia parte la un experiment de perceptie impreuna cu alti subiecti – scopul experimentului fiind sa potriveasca linia din stanga cu una dintre liniile aratate in partea dreapta. De fapt ceilalti prezenti in camera sunt actori care vor incerca sa-l influenteze.

Rezultatul: Majoritatea oamenilor se conformeaza chiar daca vad cu ochii lor ca raspunsul e gresit, mai ales daca sunt mai mult de 3 persoane care dau un raspuns gresit in mod consistent. Procentul celor care se conformeaza creste pe masura ce se reconfirma putearea grupului prin mai multe intrebari.

Experimentul este unul dintre cele mai consistente de-a lungul timpului si pe diferite grupuri demografice din culturi diferite. Pur si simplu evolutia a favorizat indivizii care se conformau grupului, acestia avand sanse de supravietuire superioare rebelilor si lupilor singuratici.

Desigur, fiecare credem ca am face parte din procentajul celor care nu ar ceda presiunii grupului, dar realitatea arata ca majoritatea dintre noi am face exact ca subiectul experimentului din videoclip.

Ce-i si mai ciudat e ca unii dintre subiecti, intervievati dupa experiment, sunt sigur ca au raspuns corect si nu au fost influentati. Presiunea grupului e atat de puternica incat au reusit sa se convinga de o realitate construita.

Tendinta asta a noastra de a urma turma ne este exploatata copios de marketing si de conducatori; majoritatea regimurilor totalitariste aplicand fortat o versiune extrema a conformitatii sociale. Si functioneaza asa bine in unele cazuri pentru ca, se pare, asta e modalitatea implicita de functionare a creierului uman.

Salvarea: Intr-o versiune modificata a experimentului unul dintre actori va da raspunsurile in concordanta cu realitatea. In cazul acesta nivelul de conformitate scade pe undeva pe la 5{2cff7c644db9119eee720305f8076ea731684a73f7cf3c4a637eb4ffe03cc44c}. Asadar, nu trebuie foarte mult pentru a rupe voalul de ipocrizie, dar e nevoie de curaj.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii