Doctor Jeffrey Zeig este unul dintre cei mai renumiţi psihoterapeuţi din lume, expert în hipnoză şi terapie ericksoniană. El a fost ucenic direct al psihoterapeutului american [fancy_link link=”http://ro.wikipedia.org/wiki/Milton_H._Erickson” variation=”red” target=”blank”]Milton Erickson[/fancy_link], o autoritate mondială în hipnoterapie considerată a fi una dintre cele mai creative şi ingenioase personalităţi psihoterapeutice ale tuturor timpurilor. Erickson credea că schimbarea nu este numai posibilă ci inevitabilă. În hipnoza ericksoniană comunicarea se produce pe două niveluri conştient şi inconştient pentru a genera noi răspunsuri comportamentale.

[clearboth]

Cum se diferenţiază hipnoza ericksoniană de modelul tradiţional?

Hipnoza a frapat din cele mai vechi timpuri curiozitatea şi imaginaţia oamenilor. Transa hipnotică a fost şi este încă considerată de către mulţi ca fiind o formă de magie sau o experienţă periculoasă de pierdere a controlului astfel încât anumite mesaje pot fi introduse cu forţa în mintea noastră.

[divider_top]

Există încă multe mituri legate de hipnoză, lucrurile stau altfel…

Doctor Jeffrey Zeig răspunde:
[blockquote align=”left” variation=”red” cite=”Jeffrey Zeig”]„Hipnoza poate fi comparată cu strategiile de marketing. Este o modalitate de potenţare si de amplificare a mesajului, elementele esenţiale care fac ca o reclamă să vândă produsul sunt amplificarea mesajului şi împachetarea sa într-o formă atractivă cu ajutorul muzicii sau a graficii. Eu fac un lucru asemănător atunci când amplific mesajul terapeutic cu ajutorul transei hipnotice astfel încât transa să devină un mijloc de a facilita o priză de conştiinţă asupra a ceea ce inconştientul nostru ştie deja. Scopul transei nu este acela de a obţine o stare de somnolenţă, de ameţeală ci de trezire a posibilităţilor, a potenţialului şi puterilor interioare ale oamenilor.
Hipnoza tradiţională este orientată dinspre exterior înspre interior, în hipnoza tradiţională puterea este atribuită hipnoterapeutului, acesta introduce sugestii pozitive sau negative în mintea clientului, de exemplu în abordarea tradiţională hipnoterapeutul ar spune clientului aflat în transă că ţigările au un gust oribil şi miros respingător pentru a provoca dezgustul faţă de tutun, în abordarea ericksoniană lucrurile se petrec în direcţie inversă – dinspre interior în exterior. Abordarea activează resursele interioare ale clientului astfel încât el să devină capabil de a produce schimbarea. Cu toţii avem puteri şi capacităţi nebănuite, însă nu suntem conştienţi de faptul că dispunem de posibilităţi nelimitate”. [/blockquote]

În terapie hipnoza poate fi folosită pentru a reduce dureri fizice şi psihice, pentru controlul greutăţii, pentru renunţarea la fumat, ea poate trata disfuncţii psihice precum anxietate, depresie sau poate reduce semnificativ nivelul de stres, însă ea nu este o pilulă pe care o iei ca să scapi de ceva anume.

Doctor Jeffrey Zeig a studiat hipnoza timp de 40 de ani şi este considerat a fi un expert în domeniu.

[divider]

Ce învăţăm din hipnoză?

Cum funcționeză ea?

[blockquote align=”left” variation=”red” cite=”Jeffrey Zeig”]„Hipnoza ne învaţă despre modul în care oamenii răspund la indicii minimale fără a şti cărui stimul îi răspund, hipnoza ne învaţă despre cum mintea ne poate influenţa corpul. Este uimitor, putem folosi hipnoza pentru tratarea negilor şi ar fi o realizare cu adevărat remarcabilă dacă cineva ar putea da o explicaţie ştiinţifică modului în care ce se petrece în mintea noastră poate influenţa excrecenţe de natură virotică ale pielii. Hipnoza a fost folosită cu succes pentru a trata sindromul intestinului iritabil, ea a fost folosită cu succes în diverse afecţiuni dermatologice, deci în tratarea bolilor de piele, în chirurgie, dermatologie… Hipnoza are o istorie lungă şi plină de succese în medicină.
Cum funcţionează ea? Hipnoza face parte din biologia noastră, din modul în care noi funcţionăm. Atunci când practicăm hipnoza lucrăm cu elemente ale trăirii noastre obişnuite pe care le recombinăm în scopuri terapeutice, asemenea elemente ar putea fi focalizarea, deci fixarea atenţiei, capacitatea noastră de a produce anumite comportamente în mod automat, modalităţi de intensificare a trăirilor interne, modul nostru de răspuns într-o maniera socială. Terapeutul utilizează toate aceste elemente şi le recombină pentru a obţine o stare internă care le permite oamenilor să-şi depăşească posibilităţile şi capacităţile lor normale. Am văzut oameni care aflaţi sub hipnoză au suferit intervenţii la nivelul pielii fără ca ei să piardă un strop de sânge, deci au reuşit să-şi controleze circuitul sanguin. Ar trebui să devenim conştienţi de puterile minţii noastre, iar hipnoza este doar una dintre tehnicile care demonstrează inimaginabila putere a minţii în influenţarea a ceea ce se petrece la nivelul corpului nostru.
Dacă o ideaţie negativă poate să dea ca rezultat producerea unei găuri în stomac, atunci ideaţia pozitivă poate fi folosită pentru a aduce vindecarea, iar hipnoza este un mijloc de acces la potenţialul natural necesar pentru vindecare”.
[/blockquote]

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii