Pentru ca trecem prin viata cu viteza, traind pe muchie de cutit intr-un ritm din ce in ce mai rapid, e nevoie sa ne oprim din cand in cand si:

– Sa ne revizuim valorile;

– Sa intram in contact cu oamenii;

– Sa hotaram directia vietilor noastre si cum vrem sa ne petrecem timpul, cum sa ne cheltuim banii si energia;

– Sa avem grija de noi si sa ne reincarcam bateriile;

– Sa ne gasim timp pentru pace si liniste;

– Sa facem loc dragostei in viata noastra.

Multi oameni sunt asa de ocupati ca simt ca nu au timp sa se opreasca, sa faca planuri. Acele momente nebunesti apar exact cand au nevoie de o pauza ca sa-si traga rasuflarea si sa analizeze de la o oarecare distanta imaginea de ansamblu ca sa-si poata gasi drumul.

Viata ta se desfasoara la o viteza asa frenetica si ametitoare ca nu te mai bucuri de ea? Catre ce te grabesti mai exact? Ce te straduiesti sa realizezi? Cand se va imbunatati situatia? Cand te vei bucura de viata ta?

Daca iti dai seama ca trec fara numar zile, saptamani sau luni si nu te mai entuziasmeaza nimic din ceea ce faci esti probabil plictisit. Adesea oameni sanatosi spun ca sunt prea epuizati sa mai faca ceva si cel mai probabil ei sunt de fapt plictisiti. Plictiseala este amara si mai epuizanta decat sapatul unui canal.

Daca asa stau lucrurile este timpul sa incepi sa iti ocupi timpul cu activitati care sa-ti reincarce energia: un hobby sau un mestesug, un sport sau un instrument muzical, sa iesi in natura sa respiri aer curat, sa te intalnesti cu prietenii, sa faci ceva care sa-ti imbogateasca viata.

Entuziasmul creeaza energia!

De exemplu, te gandesti adesea ca ti-ar placea sa intalnesti prieteni vechi sau sa-ti petreci timpul cu familia sau cu acei oameni speciali din viata ta… dar asta nu se intampla. Solutia este sa iti faci o lista cu “lucruri de facut” si in cazul acesta sa scrii pe ea modalitati de a lua legatura cu oamenii care sunt importanti pentru tine. Mai pe scurt, nu te mai gandi la asta ci scrie-o!
– Trimite un mail lui …
– Suna-l pe …
– Stabileste o intalnire cu …
Concentrandu-te asupra prioritatilor tale si actionand conform lor, vei aduce bucurie intr-o zi care mai ieri era plictisitoare si te vei simti plin de energie. Te poti intoarce apoi la indatoririle tale zilnice cu mai multa dorinta de viata si cu o atitudine mai binevoitoare, mai altruista.
Exista momente cand e nevoie sa facem treburile de intretinere si momente cand e nevoie sa le lasam deoparte. Aminteste-ti ca atunci cand treburile de intretinere vor fi terminate, va fi o alta lista de lucruri de facut. Dar nu exista intotdeauna o zi pentru a te bucura alaturi de prieteni sau familie, deci nu mai amana momentele de distractie, relaxare sau bucurie.

In timp ce analizezi sarcinile de intretinere si cele de imbogatire de pe lista ta, te poti trezi spunand: “Nu am timp sa-mi realizez visurile!”
Poate ca nu ai timp. Sau poate ca nu este momentul cel mai potrivit pentru a-ti urma visul. Dar poate – doar poate – ai putea gasi timp daca te-ai duce sa o faci. Anthony Robbins spune: “ In momentul deciziei destinul tau incepe sa prinda contur.”

Daca te decizi sa-ti urmezi visul, probabil vei gasi timp sa-l faci sa se implineasca. Un vis nu este ceva care poate fi scris pe “Lista de lucruri de facut”. Visurile implica de obicei diferite tipuri de actiune: investigare, invatare, acumulare, planificare, stabilire, efectuare. Incepe prin a raspunde la urmatoarele intrebari:
1. As putea imparti visul in mici parti componente?
2. Am timp la dispozitie ca sa ma ocup de fiecare din ele?

Uneori ne coplesesc. Visurile pot fi coplesitoare dar, cand incepi sa faci o lista cu toate acele mici sarcini sau componente, poate vei descoperi ca una din acele sarcini poate fi realizata chiar in acel moment al vietii tale.

Poate ca nu ai timp sa inveti sa canti la pian chiar acum, dar ai putea gasi ceva timp ca sa cumperi un pian sau sa-l acordezi pe al tau sau sa cauti un bun profesor de pian. Poate ca nu ai timp sa faci facultatea de filologie chiar acum, dar ai putea sa-ti faci timp sa iei cateva cursuri daca esti interesat de acest domeniu. Focalizeaza-ti visul. Scrie o lista cu pasi mici ce urmeaza a fi facut ca sa incepi, apoi cauta caile de a dedica mai mult timp pentru a-ti indeplini visul.

Chiar si oamenii care nu au tendinta de a amana au o scrisoare pe care intentioneaza sa o scrie sau un dulap care trebuie curatat. Nimeni nu realizeaza tot ce-si doreste, dar cei care isi inving tendinta de a amana realizeaza ce este important pentru ei.

Poti sa-ti invingi tendinta de a amana si poti prelua controlul asupra vietii tale. Asta duce la un sentiment minunat de incredere. Si, pe masura ce devii mai increzator, vei putea sa te ocupi de lucruri mai mari, cum ar fi sa slabesti, sa renunti la fumat, la medicamente sau alcool, la jocurile de noroc sau alte obiceiuri negative din viata ta. Fiecare succes duce la unul si mai mare; realizarile mici duc la altele mai mari.

Dar este bine sa stii ca nici atunci cand vei inceta de a mai amana nu vei fi intotdeauna in avantaj. Vor fi suisuri si coborasuri, asa cum este in toata viata. Oamenii care se preocupa de gandirea pozitiva sau de imbogatirea spiritului sau de cresterea stimei de sine sau de orice altceva, toti au zile cand simt ca au progresat enorm si si-au realizat obiectivele propuse dar si zile cand au un sentiment de esec si stagnare.

Vei avea momente cand vei simti ca nici nu cunosti cuvantul de amanare, deoarece lucuruile iti ies de minune. Dar vei avea si zile cand vei spune: “O, nu…iarasi aman lucrurile!”
Nu intra in panica. Nu te descuraja. Daca simti ca aluneci iar pe panta amanarii, iata cateva idei care te pot aduce iar pe drumul cel bun. Lectura lor te va stimula sa gasesti propriile idei.

Invinge amanarea in 11 pasi:

1. Pentru inceput, vorbeste deschis despre ceea ce te preocupa. Spune cuiva: “ Stii, am devenit o persoana foarte eficienta si organizata, dar in ultima vreme alunec pe vechile cai ale amanarii si nu suport asta”. Descrie ceea ce amani, apoi hotaraste-te de ce ai nevoie pentru a indeplini acel lucru.
2. Reciteste acest articol pentru “a-ti incarca bateriile”. Un lucru pe care l-ai evidentiat sau l-ai subliniat iti poate da imboldul de care ai nevoie.
3. Scrie o lista.
4. Gaseste o recompensa ce te-ar putea motiva.
5. Stabileste daca nu cumva ti-e teama doar de inceputul unei sarcini.
6. Lucreaza la acea sarcina timp de o ora, setand cronometrul inainte de a incepe.
7. Scrie-ti niste mesaje motivationale, cum ar fi un bilet pe frigider care sa spuna “Tinteste spre Excelenta si nu spre Perfectiune”
8. Analizeaza toate temerile care te-ar putea trage inapoi.
9. Imparte sarcina in parti mai mici.
10. Gaseste un mod de a face o sarcina mai placuta; lucreaza pe muzica sau cu un prieten sau in aer liber.
11. Vorbeste cu tine insuti intr-un mod pozitiv; lasa deoparte scuzele; scapa de orice ihibitii autoinduse.

Nu te lasa coplesit de mustrari de constiinta. Daca ai deviat, te vei redresa.
Iti poti schimba vechile moduri de a amana. Nu uita Legea lui Emmet: Teama de a indeplini o sarcina iti iroseste mai mult timp si mai multa energie decat sarcina in sine. Asa ca mergi mai departe si creeaza-ti viata pe care o doresti. Meriti una deosebita!

Asa cum esti tu !

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii