Mintea si trupul tau sunt parti ale aceluiasi sistem energetic si interactioneaza ca raspuns la stimuli externi.  Atunci cand ai o zi grea, iar mintea ta se lupta sa respecte termenele limita – in corp ti se acumuleaza foarte mult stres- de exemplu, s-ar putea sa devii incordat si predispus astfel la greseli. Corpul tau va reactiona la orice schimbare a mintii tale si viceversa.

Trupul tau este cel care trimite semnale celorlalti oameni. Prin urmare, chiar daca ai reusi sa creezi un nor de fum in care sa iti invalui problemele care iti bantuie mintea, ceilalti vor intui ca nu este totul in regula. Singura cale de a rezolva aceasta problema este sa indepartezi valul si sa alegi sa faci o schimbare. Trupul tau este cel care trimite celorlalti ca anumite lucruri nu sunt in deplina congruenta.

Una dintre persoanele cu care Bandler si Grinder au lucrat si de la care au invatat, la inceputurile NLP, a fost Virginia Satir, un terapeut foarte eficient. Virginia reusea sa obtina rezultate extraordinare, foarte rapid, folosind o metoda unica de a-i face pe membrii individuali ai unei familii sa vada partile in care comportamentele lor nu concordau. Comportamentul pe care l-a identificat in Peoplemaking (Science and Behaviour Books, 1972) nu se aplica exclusiv familiilor disfunctionale. trebuie doar sa privesti in jurul tau pentru a recunoaste exemple peste tot.

Categoriile Comportamentale pe care le-a indetificat Satir

Virginia a creat patru categorii comportamentale, pe care le-a identificat ca fiind responsabile pentru multe dintre conflictele ce pot aparea si a-i aduce din nou impreuna pe cei care apeleaza la ajutorul ei.

Agitatorul – Cauta sa atraga atentia pentru a compensa sentimentele de singuratate si neapartenenta. Abordarea pozitiva din spatele comportamentului este aceea ca se apara astfel de necesitatea de a infrunta lucrurile. Acest tip de comportament include indepartarea firelor de pe haina ta atunci cand tu vorbesti cu un astfel de personaj, sabotarea unei conversatii facand glume, intreruperea conversatiei, schimbarea frecventa a subiectului. Si acestea nu sunt decat cateva exemple de atitudini pe care le folosesc cei din aceasta categorie pentru a schimba subiectul atunci cand sunt pusi in fata unei conversatii care ii poate face sa isi reaminteasca de sentimentele lor de singuratate si inadaptabilitate.

Aceste tipare apar. de obicei, in perioada varstei  fragede, atunci cand suntem cel mai vulnerabili la ceea ce se intampla in jurul nostru. La momentul acela, dezvoltarea tiparului respectiv poate aparea ca o strategie de supravietuire, dar exista riscul ca acesta sa se transforme intr-un obicei pe termen lung.

Impaciuitorul- Simte mereu nevoia sa placa celorlalti-  vorbind mereu lingusitor, niciodata dezaproband si de fiecare cautand aprobarea celorlalti. Sentimentul incapacitatii de a se descurca singur a creat un martir sau “da, domnule”. Un impaciuitor este adesea primul care accepta sa fie invinovatit atunci cand ceva merge prost.

Acuzatorul– Gaseste mereu un tap ispasitor, niciodata nu accepta responsabilitatea, dand mereu vina pe altcineva. Se simte incapabil sa resuseasca si singuratic. De cele mai multe ori i se intampla sa sufere de cresterea tensiunii si devine adesea tiran si agresiv. Iti va spune mereu ca merge prost si a cui e vina, in felul acesta devenind neputincios sa faca ceva pentru ca lucrurile sa mearga cum trebuie. Dand vina pe factori externi, se absolva de responsabilitate.

Computerul– Comportamentul asemanator  unui computer este cel foarte corect si tehnic, dar care nu lasa sa se vada nici o emotie. Vocea este seaca si monotona, iar corpul de cele mai multe ori nemiscat sau precis in miscari, care sunt minime, mascand un semtiment de vulnerabilitate.

Egalizatorul– aceasta este categoria in care merita sa te incadrezi! Egalizatorii nu se simt decat foarte rar nesiguri pe ei. Cuvintele folosite, tonul vocii, miscarile corpului si expresiile faciale transmit acelasi mesaj. Ei isi cer scuze pentru anumite actiuni pe care le fac, nu pentru ca exista. Nu au nevoie sa dea vina pe altcineva, nici sa fie serviabili, sa se retraga in comportamente asemanatoare unui computer sau sa fie constanti in miscare. Comunica excelent, construiesc relatii de durata, trec peste impasuri si devin tot mai siguri pe ei.

Reactia la stimuli a unui egalizator este una congruenta, care vine in timp real. Toate celelalte sunt rezultatul sentimentelor negative interioare, care duc la incongruenta intre actiune. Este foarte usor ca atunci cand te aflii intr-o situatie dificila sa raspunzi: “Nu e vina mea” sau “Imi pare rau, este din nou vina mea”, sau sa izbucnesti intr-un ras nervos, sau chiar sa nu ai nici o reactie. Aceste comportamente te impiedica sa te aduni si sa cauti o solutie rationala. In astfel de momente, reactia egalizatorului este cea mai eficienta pentru a rezolva problema creativ.

Egalizatorii:

  • cauta soultii
  • au o abordare pozitiva, constienta, care le sprijina toate actiunile
  • au convingeri pozitive puternice cand vine vorba de ei, dar si in ceea ce ii priveste pe ceilalti
  • au un sistem personal de valori foarte bine definit
  • au imagini mentale pozitive
  • au un comportament flexibil atunci cand discuta cu ceilalti
  • inainte de a incerca sa influenteze pe cineva stabilesc un rapport

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii