De ce iubesti?

Ca sa ai o idee mai clara despre acest aspect trebuie sa intelegi semnificatia acestui cuvant. Iubirea este sentimentul de afectiune foarte puternica si durabila pentru cineva sau ceva. Ea nu reprezinta numai devotement, apreciere si pasiune, de aceea Osho mentiona ca este un stadiu al constiintei tale.

De-a lungul timpului, oamenii au fost fascinati de acest sentiment suprem incercand sa-l detina , sa-l controleze si sa-i descopere misterul cu orice pret, apeland la puterea magicienilor, a vrajitorilor, la rugaciuni, ritualuri , vraji si potini magice nestiind ca de fapt izvoraste din interiorul lor. Nu e de mirare ca pentru cei mai multi sentimentul de dragoste este unul de o intensitate maxima, precum Alan Watts descriea dragostea ca pe o nebunie divina ce loveste ca trasnetul si, prin urmare,se aseamana extrem de mult cu o viziune mistica. Nu stim concret cum experimenteaza persoanele iubirea, si cum se intampla ea, dar cine are ocazia sa o traiasca si o refuza, neaga viata cu totul.

Chiar si dupa o lunga perioada de timp cuplurile pot detalia cum i-a cuprins aceasta emotie si ce i-a atras la partenerul de viata. Deseori ea se cladeste in urma unei prietenii de durata , uneori este remarcata o calitate deosebita, sau poate fi o experienta puternica si emotionanta impartasita de cei doi.

Raspunsul intrebarii de la inceputul articolului este ca iubesti ca sa daruiesti infinit si sa primesti caldura sufleteasca, sa simti explozia de fericire si farmecul acestui sentiment.

Cum iubesti?

Asa cum ai invatat de la parintii tai. Ei sunt modelul tau si definesc mare parte din ceea ce esti si cum percepi dragostea. De la ei ai invatat observand cum se iubesc intre ei, cum te iubesc tine si pe cei din jur. Tot asa vei iubi pe tine si pe ceilalti. De aceea pasiunea poate evolua constructiv sau distructiv. Un exemplu in acest caz este al unei tinere care a avut drept model un tata violent, agresiv fizic si verbal cu ea si cu mama ei.

Fata invatand aceasta forma bolnava de iubire isi va cauta un partener violent crezand ca doar prin aceasta forma se manifesta dragostea si afectiunea. Iubim in feluri diferite, cu intensitati diferite, cu scopuri diferite, iubim pentru totdeauna sau doar pentru cateva clipe.

Cum se infiripa acest sentiment in sufletul tau? Sa fie oare Cupidon zeul iubirii vinovat? Oare atunci cand ne vedem linistiti de cursul vietii si apare o persoana care din senin ne cade cu tronc, suntem sagetati de acest inger al pasiunii? De fapt simtim o atractie sau remarcam trasaturile cele mai dorite de noi la acea persoana. Un exemplu in acest caz sunt afirmatiile unor persoane obisnuite despre partenerii lor si despre momentele in care i-au cunoscut pentru prima data.

Alina o buna prietena de-a mea imi spunea ca s-a indragostit pe loc de partenerul ei pentru ca simtit un sentiment de siguranta si de incredere ce acesta il oferea si a observat calitatea lui de a fi foarte bland.

Oricum percepem noi iubirea ea trebuie sa scoata la suprafata tot ce e mai bun si pur din tine. Trebuie sa cresti alaturi de persoana iubita, sa te ajute sa-ti valorifici toate calitatile si sa simtiti impreuna caldura si magia ce le ofera acest sentiment. Pentru a putea trai dragostea la maxim, incepe cu tine si cu interiorul tau. Iubeste-te pe tine doar apoi vei fi capabil sa oferi iubire celorlati si o vei putea primi la randul tau din partea lor.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii