Make love, not war
De ce ajungem la orgasm? Aceasta intrebare nu a primit inca un raspuns, desi sociobiologii il cauta cu inversunare de decenii.
Cercetatorii sunt interesati mai ales de misterul orgasmului feminin. Unii dintre ei se indoiesc ca existenta acestei senzatii nesigure ar avea vreo legatura. Pentru perpetuarea speciei ar fi suficient sa le faca pe femele sa-si doreasca imperecherea in perioade fertile. Chiar daca este bine ca femeile sa se bucure de actul sexual, cercetatorii considera ca orgasmul nu este necesar, pentru ca senzatiile placute apar si fara atingerea punctului culminant. Voci mai putin radicale explica orgasmul ca semnal biologic ca femeile au gasit un partener potrivit ; dovezi pentru aceasta teorie cu tenta masculina nu exista inca.
Oricum, un mit a fost spulberat: oamenii nu sunt singurii care ating orgasmul. Cercetatorii au constatat si la femelele maimutelor o crestere a pulsului in momentul decisiv, precum si spasme care se aseamana cu reactiile unei femei in timpul orgasmului. Primul care a observat acest lucru la macaci a fost sexologul olandez Koos Slob.
Toate primatele sunt fiinte sociale; prin urmare, se poate presupune ca imperecherea in afara perioadelor fertile trebuie sa aiba o functie sociala. Exemplul predilect sunt cimpanzeii pitici sau bonobo, care isi rezolva problemele prin sex. Daca undeva se anunta o situatie tensionata, membrii certareti ai grupului sunt satisfacuti erotic in prealabil, iar daca totusi se ajunge la un conflict, adversarii se impaca printr-o partida de sex. Avand in vedere ca la bonobo se practica si sexul intre doi masculi si doua femele , devine clar faptul ca actul sexual nu are, in cazul lor, doar rol de perpetuare a speciei.
Studiul neurochimiei orgasmului ne arata cat de intelept este acest comportament. Oxitocina eliberata in cazul ambelor sexe in timpul orgasmului are un efect calmant. Dupa cum demonstreaza numeroase experimente, ea incurajeaza devotamentul si previne agresiunea. Iar opioidele responsabile de starea extatica din timpul orgasmului produc de asemenea o satisfactie relaxata. Cand iti merge bine nu ai niciun motiv de lupta.
Astfel, activitatea sexuala favorizeaza stabilirea unor relatii, putand reduce furia si agresivitatea. Generatia hippy din timpul razboiului din Vietnam folosea sloganul Make love, not war. Avea dreptate.