Mergi mai departe!
A venit momentul sa te intrebi asupra vointei tale de schimbare, asupra motivatiilor. Inainte de a aborda procesul de schimbare, trebuie sa te simti motivat, sa stii ce vrei, ce nu vrei si in ce masura vrei asta. In aceasta privinta, sa urmam invatatura unui calugar budist.
Un om voia sa afle de la el cum ar putea sa ajunga la intelepciune. Calugarul l-a dus langa o mlastina si l-a varat cu capul sub apa pana la a-l sufoca. Apoi i-a dat drumul si l-a intrebat ce-si dorea cel mai mult cand era cu capul sub apa. “Sa respir”, a raspuns acela. “Ei bine, i-a spus calugarul, cand iti vei dori intelepciunea cu tot atata putere cu cata iti doreai sa respiri, atunci o vei primi.”
La fel, daca aspiri la increderea in tine insuti, daca ai vointa puternica sa te schimbi, esti pe calea cea buna. Daca vrei sa te transformi, daca ai intentia sa-ti (re)gasesti increderea in tine, doreste-ti-o cu adevarat: nu te incurca cu bagaje inutile, arunca indoiala, alunga perplexitatea, nu te impiedica in “daca” si “dar” . Doreste-ti cu adevarat ceea ce iti doresti, fara ambiguitate; crede in resursele tale. Mobilizeaza-ti toata energia si concentreaza-ti intreaga minte in acest scop. Elibereaza-te de vechile legaturi, ofera-ti o noua alegere.
In focul tau interior, poti crede ca lipsa increderii in sine prezinta anumite avantaje. Intr-adevar, daca nu ai incredere in tine, nu incerci nimic si, in consecinta, nu risti mare lucru. Pe deasupra, nereusind catusi de putin in ceea ce iti propui, nu starnesti invidia nimanui. Si in masura in care esti dependent de indivizi mai dotati, mai puternici, care te sustin, te simti protejat si aproape invulnerabil. Astfel de “beneficii secundare” ar putea disparea daca te schimbi.
Din perspectiva unei asemenea stari de spirit, sa devii sigur de tine insuti prezinta niste inconveniente. Vei fi nevoit sa risti, proiectele tale ar putea izbuti, aducandu-ti un anume succes si atunci ai fi si invidiat de ceilalti. Astfel, unii ar putea fi gelosi pe tine, iar altii, avand in vedere reusitele tale ar inceta sa te sprijine.
Toate astea iti pot complica viata si te pot speria. Mai ales ca se adauga si angoasa care bantuie pe oricine in fata schimbarii. Anxietatea este un sentiment pe care-l cunosti bine, care te incearca aproape constant si pe care il controlezi greu. Ori, ea insoteste ceea ce iti doresti cel mai mult pe lume: sa te transformi. Unde o sa ajungem te intrebi de vreme ce, indiferent de situatie, ne scufundam obligatoriu in anxietate, in neplacere?
Totusi, vedem ca se naste acum un inceput de raspuns. Daca alegi sa ramai asa cum esti, nu vei scapa niciodata de anxietate. Dimpotriva, daca alegi schimbarea, poti fi sigur ca va veni o zi in care anxietatea se va atenua si probabil va disparea. Sa alegi schimbarea inseamna sa alegi sa iesi din conditia ta, sa-ti iei viata in maini. Daca iti pastrezi vechile obiceiuri vei continua cu siguranta sa suferi. In caz contrar, poti spera ca in curand sa te simti mai bine in pielea ta.
Daca incredera in sine se invata, se dezvolta, este mai usor sa te schimbi pe tine insuti decat sa schimbi lumea sau sa astepti ca ceilalti sa se schimbe. Visul transformarii miraculoase a celuilalt sau a realitatii este o iluzie: este mai usor sa-ti schimbi pozitia fata de un munte decat sa muti muntele din loc.
O alta asteptare nerealista consta in a conta mereu pe ajutorul celuilalt. Daca speri ca un altul sa hotarasca in locul tau, iti vei micsora si mai mult stima fata de tine insuti.
Acorda-ti dreptul la imperfectiune!
Trebuie sa declansezi o dinamica personala care va provoca un salt si te va conduce pe drumul increderii in sine. Nu fi propriul tau adversar (cel mai rau), transforma-te intr-un partener. Analizeaza modul in care te percepi, avand o conceptie mai putin rigida despre tine si viata ta.
Ai dreptul la imperfectiune, la eroare. Ori, tu gandesti exact invers. Crezi ca orice esec te trimite spre o imagine de sine inacceptabila si ca esecul este reflectia propriei tale nulitati. Din clipa cand isi percepe slabiciunile, invinsul se prabuseste cu anticipatie, convis ca a pierdut totul. Dimpotriva, cei care au incredere in ei insisi stiu ca insusirile lor supravietuiesc esecurilor.
Perdantul are intotdeauna sentimentul unei catastrofe posibile, al unei infrangeri, al ruinei lui totale. Cade de-a dreptul in catastrofism si rationeaza in termeni de totul sau nimic, bineinteles ca in registrul lui cel mai alarmist probabil: “Am pierdut prea mult timp cu redactarea acestui contract – si mi-am dezvoltat prost ideile – o sa ma dea afara in suturi”, “Nu mi-a reusit sufleul cu branza, toata masa e ratata”.
Perdantul isi interzice sa greseasca. Si, totusi, cine se poate lauda ca nu a comis vreodata o eroare? Chiar daca reprezinta sursa unei neplaceri, deseori o eroare ne clarifica si ne invata mai multe despre noi insine. Ea scoate in evidenta ceea ce trebuie sa perfectionam in noi si adesea ne face sa progresam. Este profitabil sa tragi invataminte din greseli: iata o experienta pe care nu o vom uita niciodata.
Reordoneaza-ti prioritatile: fii constient ca nicio fiinta nu poate reusi totul in acelasi timp (si, de altfel, nu poate nici rata totul). Vei evolua doar atunci cand vei accepta posibilitatea esecului!
Evident, asta nu inseamna ca esecurile trebuie cautate cu lumanarea, este foarte bine daca vrei sa le ocolesti! Dar, daca ele survin, inceteaza sa te mai condamni, priveste asta ca pe o experienta si vezi ce nu a functionat pentru ca data viitoare sa nu mai comiti aceleasi greseli.
Priveste erorile vechi ca pe niste lucruri din trecut din care ai invatat. Elibereaza-te de trecut, intereseaza-te de prezent. Nu mai pierde timpul meditand la neimplinirile tale. Uita dureroasele “daca as fi putut…”, “daca as fi stiut…”. Acorda-ti permisiunea de a relua, de a reincepe, accepta imperfectiunea. Si daca sarcina este dificila, complicata, nu-ti pierde curajul, persevereaza si progreseaza pe etape. Fiecare mini-succes te va conduce spre succesul final.
Fa echipa cu partile tale vulnerabile si de asemenea…
Recunoate-ti calitatile!
Identifica laturile pozitive ale personalitatii tale. Concentrandu-te asupra calitatilor, iti vei ameliora imaginea. Daca incetezi sa-ti alimentezi tendintele negative, lipsa de autostima va scadea, iar increderea in tine va creste. Defineste-te altfel decat prin parile negative. Cauta aurul din tine, nu zatul. Fii mandru sa-ti spui ca esti proprietarul anumitor resurse si accepta sa te simti bine in propria piele. Cu siguranta ai reusit sa faci cateva lucruri in viata. Afla momentele, experientele in care ai fost mandru de tine.
Evident, ai mai degraba tendinta sa nu-ti mai recunosti succesle si sa te subapreciezi. Extrage-ti forta, increderea din situatiile bine conduse, din evenimentele reusite, te vei simti mai puternic. Oricat de marunte ar fi, pune-ti in valoare succesele, fie ca e vorba de o omleta gustoasa, fie de arta de a aranja lucrurile in dulap. Reevalueaza-ti trecutul, pastreaza din el ce este pozitiv, fara vreo falsa rusine.
Cautand, vei gasi!
Descoperirea calitatilor noastre ne incita sa le exploatam, sa le intretinem, sa le intensificam. Gandeste-te la calitatile tale, repeta-le regulat in gand, dar nu mecanic. Nu se pune problema sa te transformi intr-un papagal. Dimpotriva, trebuie sa te impregnezi activ si intim cu propriile calitati, astfel incat sa faci una cu ceea ce exprimi. Acorda-ti timp, opreste-te o clipa dupa fiecare afirmatie inainte de a te indentifica total cu continutul ei. Lasa-te invadat de semnificatia ei pana cand te contopesti cu ea. Atfel, calitatile tale iti vor deveni familiare, se vor impregna in tine ca o a doua natura.
Sa faci inventarul a ceea ce detii, sa nu tii numai discursuri defavorabile despre tine, sa eviti sa te judeci, sa te dabarasezi de imaginile negative, toate astea iti permit sa iesi din cercul vicios in care esti inchis. Reprezinti un tot cu toate defectele si calitatile tale, ca toata lumea, nici mai bun, nici mai rau decat altii.
Mai pe scurt, accepta-te, nu-ti nega resursle, porneste din nou la lupta: daca ai fost ranit, invata din asta, ridica-te si mergi mai departe!