Cu cei sase pasi pe care vi i-am prezentat puteti schimba aproape toate emotiile. Dar pentru a nu fi nevoie sa folositi acesti sase pasi, vi se va parea util sa ajungeti la o cunoastere constienta a mesajului pozitiv pe care il contine fiecare emotie majora sau a semnalelor de actiune pe care incearca sa vi le dea. Va vom impartasi cele zece emotii esentiale pe care majoritatea oamenilor incearca sa le evite si pe care, in schimb, voi veti invata sa vi le faceti utile pentru a actiona.

Doar daca veti citi aceasta lista, nu inseamna ca va veti si stapani imediat emotiile. E de dorit sa folositi consecvent aceste constatari pentru a obtine rezultate.Vom incepe cu sentimentul de…

DISCONFORT. Emotiile de disconfort nu sunt foarte intense, dar ne deranjeaza si creeaza acea senzatie neplacuta si sacaitoare.

Mesajul:

Plictiseala, nerabdarea, disconfortul, disperarea sau chiar o usoara jena, toate va transmit mesajul ca ceva nu e in regula. S-ar putea ca felul in care percepem lucrurile sa fie eronat, sau masurile pe care le luam sa nu duca la obtinerea rezultatelor dorite.

Solutia:

Rezolvarea emotiilor care presupun disconfort este simpla:

  1. Clarificati-va ce vreti.
  2. Nuantati faptele. Incercat o abordare usor diferita si vedeti daca nu cumva reusiti sa va schimbati imediat sentimentele fata de situatia respectiva si/sau daca nu puteti schimba si calitatea rezultatelor obtinute.

Asemeni emotiilor, daca nu sunt prelucrate, aceste sentimente de disconfort se vor intensifica. Disconfortul este destul de dureros, dar anticiparea unei posibile suferinte emotionale este mult mai intensa decat disconfortul pe care il puteti simti in momentul respectiv. Cu totii trebuie sa ne amintim ca imaginatia noastra poate intensifica de zece ori lucrurile fata de tot ceea ce ati simtit vreodata in viata reala. De fapt exista o vorba a jucatorilor de sah si a practicantilor de arte martiale:”Teama de atac este mai mare decat atacul in sine.” Cand incepem sa anticipam suferinta, mai ales la niveluri de o mare intensitate, declansam totodata semnalul de actiune pentru…

FRICA. Emotiile de frica includ totul, de la o preocupare relativ marunta pana la o ingrijorare intensa, anxietate, sperietura si chiar de groaza. Frica are si ea un scop si mesajul este simplu.

Mesajul:

Frica este doar anticiparea faptului ca se va intampla ceva in curand si trebuie sa fim pregatiti pentru asta. Trebuie sa ne pregatim fie sa ne adaptam unei situatii, fie sa facem ceva sa o schimbam. Tragedia este ca majoritatea fie refuza sa recunoasca frica, fie se lasa coplesiti de ea. Niciuna dintre aceste abordari nu respecta mesajul pe care incearca sa-l transmita frica, prin urmare, ea va persista pentru a-si face mesajul auzit. Nu vreti sa va predati fricii si sa o amplificati gandindu-va la tot ce poate fi mai rau. Dar nici nu puteti sa va prefaceti ca nu exista.

Solutia:

Treceti in revista lucrurile de care va temeati si evaluati ce trebuie sa faceti, cum sa va pregatiti psihici pentru acestea. Imaginati-va ce masuri trebuie sa luati pentru a domina cat mai bine situatia. Uneori facem toate pregatirile necesare pentru ceva; nu mai exista altceva de facut – si totusi ne temem. Acesta este momentul in care puteti aplica antidotul fricii: luati o hotarare, si anume aveti incredere stiind ca ati facut tot posibilul sa va pregatiti pentru lucrurile de care va temeti si ca majoritatea temerilor in viata rare ori se adeveresc. Daca totusi se intampla, atunci inseamna ca veti cunoaste…

SUFERINTA. Emotia care pare sa domine relatiile interumane atat personale, cat si cele profesionale este cea de suferinta. Sentimentul de suferinta este de obicei generat de o pierdere. Cand oamenii sufera, adesea ei se descarca pe altii. Ar trebui insa sa auzim adevaratul mesaj pe care ni-l transmite suferinta.

Mesajul:

Mesajul pe care ni-l da semnalul de suferinta este ca exista o speranta care nu a fost implinita. De multe ori acest sentiment apare atunci cand ne asteptam ca cineva sa se tina de cuvant si n-o face (chiar daca nu i-am spus, de exemplu am vrea sa pastreze un secret, iar el il spune tuturor). In acest caz simtiti o incetare a legaturii intime cu acea persoana, o pierdere a increderii. Acest sentiment de pierdere creeaza sentimentul suferintei.

Solutia:

  1. Intelegeti ca in realitate, probabil n-ati pierdut nimic. Ceea ce ar trebui sa pierdeti este aceasta falsa perceptie ca persoana in cauza incearca sa va raneasca sau sa va faca sa suferiti. Poate ca nu-si da seama de impactul pe care il au faptele sale asupra vietii voastre.
  2. In al doilea rand, gasiti-va timp sa reevaluati situatia. Intrebati-va:”Chiar am pierdut ceva, sau judec pripit sau prea aspru?”
  3. O a treia solutie care va poate ajuta sa scapati de aceasta senzatie de suferinta este sa comunicati elegant si adecvat acest sentiment de impas persoanei implicate. Ii veti spune asa: “Deunazi cand s-a intamplat x – y – z, am interpretat poate gresit ca asta inseamna de fapt ca nu tii la mine si am avut acel sentiment de impas. Poti sa-mi explici ce s-a intamplat de fapt?” Schimband-va stilul de comunicare si clarificand ce se intampla de fapt, veti constata adesea ca suferinta dispare in cateva clipe. In schimb, daca suferinta nu este tratata adesea ea se amplifica si se transforma in…

MANIE. Emotiile de manie includ totul, de la o usoara iritare la furie, resentimente, nervi si chiar turbare.

Mesajul:

Mesajul maniei este ca o regula importanta sau un standard la care tineti in viata a fost incalcat de altcienva sau poate chiar de voi. Cand primiti un mesaj de manie, trebuie sa intelegeti ca practic puteti schimba aceasta emotie intr-o clipa.

Solutia:

  1. Trebuie sa intelegeti ca s-ar putea sa fi interpretat complet gresit situatia, ca mania voastra fata de persoana care v-a incalcat regulile se poate baza pe faptul ca nu si-a dat seama ca este cu adevarat important pentru voi (chiar daca voi credeti ca si-a dat).
  2. Trebuie sa intelegeti ca si in situatia in care o persoana incalca unul din standardele voastre, regulile voastre, nu sunt neaparat regulile “corecte”, chiar daca voua vi se par.
  3. Puneti-va o intrebare mult mai eficienta cum ar fi:”Pe termen lung, oare persoana asta chiar tine la mine?” Intrerupeti-va acea stare de manie intrebandu-va:”Ce as putea invata din asta? Cum as putea sa-i comunic importanta standardelor dupa care ma conduc, astfel incat sa-si doreasca sa ma ajute si nu sa-mi incalce regulile pe viitor?”

De exemplu, daca sunteti furiosi, schimbati-va modul de perceptie – poate celalalt chiar nu va cunostea regulile. Sau schimbati-va sistemul – poate ca nu ati reusit sa-i comunicati eficient nevoile voastre reale. Sau schimbati-va comportamentul – spuneti-i deschis, de exemplu: „Ei, asta e o chestiune personala. Promite-mi ca n-o sa mai spui nimanui; pentru mine e foarte important.”

Pentru multi oameni furia permanenta sau incapacitatea de a-si respecta standardele si regulile duce la…

FRUSTRARE. Frustrarea poate veni din multe directii. De cate ori ne simtim inconjurati de blocaje in calea progresului nostru, de cate ori depunem un efort considerabil si nu suntem rasplatiti in niciun fel, avem tendinta sa ne simtim frustrati.

Mesajul:

Mesajul frustrarii este un semnal palpitant. Inseamna ca mintea voastra considera ca ati putea sa va descurcati mai bine ca in prezent. Frustrarea este cu totul altceva decat dezamagirea, adica sentimentul ca exista acel ceva pe care-l doriti de la viata si nu-l veti avea niciodata. In schimb frustrarea este un semn pozitiv. Inseamna ca solutionarea problemei va este la indemana numai ca modul in care procedati nu este eficient si trebuie sa va schimbati abordarea pentru a va atinge scopul. Este un semnal ca trebuie sa deveniti mai maleabili. Cum puteti trata frustrarea?

Solutia:

  1. Trebuie sa intelegeti ca frustrarea va este aliat si ca trebuie sa gasiti noi cai pentru a obtine un rezultat. Cum ati putea fi mai maleabil in solutionarea problemei?
  2. Gasiti informatii noi asupra felului in care ati putea trata situatia. Descoperiti-va un model, cineva care a gasit calea pe care o doriti. Cereti informatii asupra felului in care puteti obtine mai eficient rezultatul dorit.
  3. Aratati-va fascinati de ceea ce puteti invata si ceea ce va poate ajuta sa va rezolvati aceasta problema nu numai astazi, ci si pe viitor astfel incat sa va ia cat mai putin timp sau energie si care chiar sa va creeze o bucurie.

Mult mai distrugatoare decat frustrarea este insa emotia…

Va urma…

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii