DEZAMAGIRII. Dezamagirea poate fi o emotie foarte nociva daca nu o depasiti imediat. Dezamagirea este acel sentiment distrugator de „abandonare”. Orice va face sa va simtiti trist sau infrinat ca urmare a faptului ca va asteptati la mai mult decat cu ce v-ati ales devine dezamagitor.

Mesajul: Ceea ce va ofera dezamagirea ca mesaj este ca un nivel de asteptare la care v-ati raportat – un scop spre care chiar va indreptati – probabil ca nu se va adeveri. Deci este timpul sa va schimbati sperantele, sa le adaptati situatiei si sa luati masuri pentru a va atinge noul scop imediat. Si aceasta este solutia.

Solutia:

  1. Imaginati-va imediat ce ati putea invata din acea situatie care v-ar putea ajuta pe viitor sa obtineti exact ceea ce urmareati de la inceput.
  2. Stabiliti-va un nou scop, ceva care sa va inspire chiar mai tare si pentru care sa puteti inregistra progrese imediate.
  3. Trebuie sa intelegeti ca s-ar putea sa judecati pripit. Adesea lucrurile care va dezamagesc sunt probleme temporare.  S-ar putea sa fiti intr-un moment „de asteptare”. Adesea oamenii isi creeaza singuri dezamagiri, pentru ca isi fac sperante complet nerealiste. Daca va duceti azi si plantati o samanta, nu se poate sa va asteptati ca maine deja sa fi crescut un copac.
  4. O a patra solutie majora in abordarea dezamagirii este sa intelegeti ca situatia nu este inca incheiata si sa aveti mai multa rabdare. Reevaluati complet ce vreti cu adevarat si incercati sa va dezvoltati un plan si mai eficient de realizare.
  5. Cel mai puternic antidot al dezamagirii este cultivarea unei atitudini de speranta pozitiva in legatura cu ceea ce se va intampla pe viitor, indiferent ce s-a intamplat in trecut. Dezamagirea absoluta pe care o putem trai este de obicei exprimata prin emotia care inseamna…

VINOVATIA. Sentimentele de vinovatie, de regrete, de remuscari sunt printre cele pe care oamenii incearca sa le evite cel mai tare in viata si asta este bine de stiut. Ele sunt emotii dureroase, dar au si o functie pretioasa care apare de indata ce ii auzim mesajul.

Mesajul:

Sentimentul de vinovatie va spune ca ati incalcat unul dintre cele mai importante standarde si ca trebuie sa faceti ceva imediat pentru ca nu cumva sa mai incalcati acest standard si pe viitor. Sentimentul de vinovatie este parghia suprema pentru multi oameni atunci cand isi schimba un comportament. Totusi unii incearca sa rezolve problema negand sau inabusind acest sentiment de vinovatie. Din pacate, rareori asemenea solutie functioneaza. Sentimentul de vinovatie nu dispare, ci revine chiar mai puternic.

Cealalta extrema este sa va lasati prada sentimentului de vinovatie acceptand pur si simplu suferinta si sa ajungeti la o neajutorare dobandita. Nu acesta este scopul suferintei. Ea este conceputa, pentru a ne indemna sa luam masuri si sa cream o schimbare. Oamenii nu reusesc sa inteleaga acest lucru si adesea au asemenea remuscari fata de ce au facut, incat isi ingaduie sa se simta inferiori pentru tot restul vietii.

Nu acesta este mesajul sentimentului de vinovatie. El exista pentru ca voi sa evitati acele comportamente care sigur vor duce la un sentiment de vinovatie sau, daca deja ati incalcat anumite standarde, sa va induca suficienta suferinta incat sa va stabiliti noi standarde si mai inalte. Odata ce ati remediat vechiul comportament care va face sa va simtiti vinovati si sunteti sinceri si consecventi, mergeti mai departe.

Solutia:

1. Recunoasteti ca intr-adevar ati incalcat un standard pe care il considerati esential.

2. Faceti tot ce va sta in putinta sa va asigurati ca acest comportament nu se va repeta in viitor. Recapitulati in gand, daca ar fi sa retraiti momentul, cum ati aborda aceeasi situatie fata de care va simtiti vinovati acum, astfel incat sa corespunda standardelor voastre personale cele mai inalte. Odata ce va impuneti fara niciun fel de retineri sau nu mai ingaduiti ca acest comportament sa reapara, atunci aveti dreptul sa scapati de sentimentul de vinovatie. Sentimentul de vinovatie si-a atins scopul, si anume sa va stabiliti un nou standard mai inalt pe viitor. Utilizati-l; nu va complaceti in sentimentul de vinovatie!

Unii oameni reusesc sa se chinuiasca psihic si emotional, pentru ca nu reusesc niciodata sa respecte standardele pe care si le-au stabilit in, practic, toate domeniile de viata. Ca urmare, mare majoritate a acestora traiesc sentimentul de…

INFERIORITATE. Acest sentiment al lipsei de valoare apare de cate ori nu putem sa facem ceva de care ar trebui sa fim in stare. Problema este, desigur, ca adesea am stabilit o regula foarte nedreapta in privinta determinarii lucrurilor carora le putem face fata sau nu. Mai intai trebuie sa intelegem mesajul pe care ni-l da inferioritatea.

Mesajul:

Mesajul este ca actualmente nu aveti capacitatea necesara pentru a indeplini misiunea. El va spune ca aveti nevoie de mai multe informatii, de o mai buna intelegere, de strategii, de instrumente sau de incredere.

Solutia:

  1. Intrebati-va pur si simplu: „Este oare o emotie adecvata in situatia data? Chiar sunt inferior? Sau trebuie sa imi modific felul in care percep lucrurile?” Poate sunteti convins ca pentru a va simti pe masura situatiei, trebuie sa iesiti pe ringul de dans si sa-l depasiti pe Michael Jackson. Aceasta este insa o perceptie inadecvata.

Daca sentimentul vostru este justificat, mesajul inferioritatii este ca trebuie sa gasiti o cale sa faceti ceva mai bine decat ati facut pana acum. Solutia in acest caz este si ea evidenta.

  1. De cate ori va simtiti inferiori incercati sa apreciati la justa sa valoare sentimentul de incurajare in a va perfectiona. Amintiti-va ca nu sunteti „perfecti” si ca nu e nevoie sa fiti.
  2. Gasiti-va un model – cineva eficient in domeniul in care va simtiti inferiori – si invatati de la el. Folositi-l ca pe un antrenor. Simplul proces de a hotari sa domini aceasta zona a existentei si sa faci chiar cel mai mic progres va transforma orice persoana imperfecta intr-una care invata. Aceasta emotie este extrem de importanta, pentru ca atunci cand cineva se simte inferior are tendinta sa cada in acea capcana a neajutorarii dobandinte si sa inceapa sa vada problema ca fiind permanenta in ceea ce-l priveste. Nu exista minciuna mai mare. Nu sunteti inferiori. Sunteti poate neformati sau nepregatiti intr-un anumit domeniu, dar nu sunteti inferiori. Capacitatea de a excela in orice exista in voi chiar si acum.

Cand incepem sa simtim ca problemele sunt permanente sau pretutindeni sau ca avem mai multe de rezolvat decat ne-am putea imagina, avem tendinta sa ne lasam doborati de acele emotii care inseamna…

SUPRAINCARCARE SAU COMPLESIRE. Tristetea profunda, depresia si neajutorarea sunt doar cateva moduri de a exprima sentimentul de supraincarcare sau coplesire. Tristetea profunda apare atunci cand simtiti ca nu exista un sens pozitiv in ceva ce s-a intamplat sau ca viata voastra este influentata negativ de ceilalti, de evenimente sau de forte ce va scapa de sub control. Cei care se afla in aceasta stare sunt coplesiti si adesea simt ca nimic n-ar mai putea schimba situatia, pentru ca problema este prea grava – este permanenta, pretutindeni si personala. Oamenii se afla in asemenea stari emotionale de cate ori ajung sa creada ca nu pot face fata la cate li se intampla, adica nu pot tine ritmul, ii depaseste cantitatea sau intensitatea senzatiilor care devin astfel complesitoare.

Mesajul:

Mesajul acestei stari de coplesire este ca trebuie sa reevaluati ce este mai important pentru voi in aceasta situatie. Motivul pentru care sunteti supraincarcat este ca incercati sa rezolvati prea multe lucruri deodata si sa schimbati totul peste noapte. Sentimentul de supraincarcare sau de complesire submineaza si distruge viata multora, chiar mai rau decat orice alt sentiment.

Solutia:

  1. Hotarati, dintre toate lucrurile care va preocupa in viata – care este cel mai important, acel absolut asupra caruia trebuie sa va concentrati.
  2. Notati acum care sunt lucrurile cele mai importante pentru voi si care trebuie implinite si puneti-le in ordinea prioritatilor. Faptul ca le asterneti pe hartie va va permite sa aveti un sentiment de control asupra a ceea ce se intampla.
  3. Abordati primul lucru de pe lista si continuati sa luati masuri pana ce stapaniti situatia. Dupa ce ati stapanit o anumita zona, veti deveni entuziasti. Creierul vostru va intelege ca e stapan pe situatie, ca nu mai sunteti supraincarcati, coplesiti sau deprimati, ca problema nu e permanenta si ca intotdeauna puteti gasi o solutie.
  4. Cand simtiti ca s-ar cuveni sa scapati de o emotie coplesitoare, cum ar fi o tristete profunda, concentrati-va asupra lucrurilor pe care le puteti controla si intelegeti ca trebuie sa existe un sens pozitiv in toate, chiar daca nu-l puteti intelege deocamdata. Parerea buna despre noi este adesea strans legata de capacitatea de a controla lucrurile care ne inconjoara. Atunci cand cream la nivel psihic un mediu cu prea multe solicitari intense si simultane, sigur ca o sa ne simtim coplesiti. Dar avem si puterea de a schimba situatia concentrandu-ne asupra lucrurilor pe care le putem controla si abordandu-le pas cu pas. Probabil ca emotia de care oamenii se tem cel mai tare insa este sentimentul de izolare care se mai numeste si…

SINGURATATE. Tot ceea ce ne face sa ne simtim singuri, izolati sau despartiti de ceilalti este inclus in aceasta categorie. V-ati simtit vreodata cu adevarat singuri? Probabil nu exista nimeni pe lumea asta care sa nu se fi simtit singur la un moment dat.

Mesajul:

Mesajul singuratatii este ca trebuie sa stabiliti legaturi cu ceilalti. Dar ce inseamna de fapt acest mesaj? Oamenii adesea presupun ca este vorba de o legatura sexuala sau de o intimitate imediata si atunci se simt frustrati, pentru ca, chiar si cand exista acest sentiment de intimitate, tot se simt singuri.

Solutia:

  1. Solutia singuratatii este sa intelegeti ca puteti stabili imediat o legatura punand astfel capat singuratatii, pretutindeni exista oameni iubitori.
  2. Identificati tipul de legatura de care aveti nevoie. Aveti nevoie de o legatura intima? Poate ca aveti nevoie doar de prietenie sau de cineva care sa va asculte, sa rada alaturi de voi, sa stea de vorba cu voi. Trebuie pur si simplu sa identificati care sunt adevaratele voastre nevoi.
  3. Amintiti-va ca partea buna in a fi singur este ca: „Pot tine la oameni si imi place sa fiu cu ei. Trebuie sa descopar ce fel de legaturi imi sunt necesare acum si apoi sa iau masuri imediat pentru a transforma totul in realitate.”
  4. Apoi luati masuri imediate pentru a intra in relatie cu cineva.

Ganditi-va la mintea, emotiile si spiritul vostru ca la o gradina absoluta. Pentru a avea o recolta cat mai infloritoare si mai hranitoare, trebuie sa plantati samanta iubirii, a caldurii si a recunostintei si nu pe cea a dezamagirii, a furiei si a fricii. Incepeti sa va ganditi la aceste semnale de actiune ca si cum ati vrea sa priviti gradina de buruieni. O buriana este o chemare la fapte, nu-i asa? Ea spune: „Trebuie sa faci ceva. Trebuie sa scoti aceasta buruiana pentru a face loc pentru ceva mai bun, pentru o planta mai sanatoasa care ar putea creste aici. Continuati sa cultivati genul de plante pe care le doriti si scoateti buruienile de indata ce le observati.

Dupa cum zicea si Voltaire: „Trebuie sa ne cultivam gradina.”

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii