Misterul dragostei (1)
In ultimii ani, oamenii de stiinta de diverse specializari s-au straduit sa ne faciliteze intelegerea dragostei romantice si ne-au oferit mai multe teorii cu perspective valoroase din fiecare domeniu de cercetare.
1. Teoria din punctul de vedere biologic
Unii biologi sustin ca exista o anumita „bio-logica” in comportamentul de curtare. Potrivit acestei perspective extinse si evolutive a dragostei, ne alegem instinctiv partenerii care vor asigura perpetuarea speciei.
Barbatii sunt atrasi de femeile care au o frumusete clasica (cele cu pielea luminoasa, par stralucitor, o buna structura a oaselor, buze rosii si obraji roz – semne ce indica sanatatea femeii).
Femeile isi aleg partenerii in functie de motive biologice relativ diferite pentru ca tineretea si sanatatea fizica nu sunt chiar atat de esentiale pentru reproducere la barbati, femeile favorizeaza instinctiv parteneri care poseda calitati „alfa” (abilitatea de a domina alti barbati, de a aduce acasa mai mult decat partea lor din „prada” -semne care indica supravietuirea cuplului).
Insa, daca putem lasa deoparte indignarea de a ne reduce atractivitatea fata de sexul opus la potentialul de reproducere si cel de a acumula hrana si bani, observam ca aceasta teorie ramane valabila. Fie ca ne place sau nu, tineretea si aspectul fizic al unei femei, precum si statutul social al unui barbat joaca un rol destul de important in alegerea partenerului.
2. Teoria din punctul de vedere psiho-social
Un alt domeniu de cercetare, psihologia sociala ne propune sa exploram ceea ce se numeste teoria „schimbului”. Ideea principala a acestei teorii este ca ne alegem partenerii care sunt, mai mult sau mai putin, egalii nostri.
Atunci cand suntem intr-o misiune de gasire a partenerului, ne cantarim unii pe ceilalti cu nonsalanta cu care un director executiv analizeaza fuziunea din compania sa, observand aspectul fizic al celuilalt, statutul financiar si rangul social, ca si diverse trasaturi de personalitate, cum ar fi: bunatatea, creativitatea si simtul umorului, astfel ca in final, cu o viteza incredibila, calculam punctajele obtinute de noi si de celalalt, iar daca scorul este aproximativ egal poate incepe licitatatia in vederea formarii unui cuplu.
Teoria schimbului ne ofera o perspectiva mai cuprinzatoare a misterului atractiei romantice, spre deosebire de modelul biologic, astfel spun cei ce se ocupa de psihologia sociala ca nu ne intereseaza numai tineretea, frumusetea si statutul social ci intregul ansamblu al persoanei.
De exemplu, faptul ca o femeie nu mai e tanara, sau un barbat nu are un loc de munca, pot fi compensate de alte calitati ale lui sau ei. Cum ar fi ca este o persoana fermecatoare, inteligent/a, plin/a de compasiune etc.
3. Teoria „personajului”
Aceasta teorie sustine ca un factor important in alegerea partenerului este felul in care un eventual pretendent ne potenteaza respectul de sine.
Fiecare dintre noi are o masca (un personaj), aceasta este fata pe care noi le-o aratam celorlalti. Teoria „personajului” demonstreaza ca ne vom alege partenerul care ne va intensifica aceasta imagine. Intrebarea care apare aici este: „Cum se va modifica perceptia mea de sine atunci cand sunt vazut impreuna cu aceasta persoana?”
Se pare ca aceasta teorie este intru catva valabila pentru ca toti am fost oarecum mandri si poate putin jenati din cauza felului in care credem ca partenerii nostri sunt perceputi de catre ceilalti.
Desi aceste trei teorii ajuta la explicarea catorva aspecte ale dragostei romantice, raman totusi niste intrebari la care acestea nu raspund. Intrebari precum: „Ce anume explica intensitatea dragostei romantice?” si „De ce membrii multor cupluri au trasaturi complementare?”, ne fac sa realizam ca de fapt, cu cat analizam mai intens misterul dragostei cu atat mai incomplete ne par aceste teorii.
De exemplu, cum se explica distrugerea emotionala care insoteste adesea ruptura produsa de o despartire, acel torent fatal de sentimente care ne poate ineca in anxietate, depresie si autocompatimire?
Teoriile atractiei pe care le-am analizat pana acum, sugereaza ca o abordare mai adecvata a esecului unei povesti de dragoste ar fi, pur si simplu, sa pornim intr-o noua runda de gasire a unui partener.
Mai exista un alt aspect enigmatic al atractiei romantice: se pare ca avem gusturi mult mai fine decat ar indica toate aceste teorii. Pentru a intelege ce vreau sa spun va invit sa reflectati putin asupra istoricului intalnirilor voastre, unde pe parcursul vietii ati intalnit mii de oameni. Dupa o evaluare moderata sa presupunem ca vreo cateva sute dintre ei au fost suficient de atragatori din punct de vedere fizic, sau aveau suficient de mult succes incat sa va atraga atentia. Daca restrangem perspectiva, aplicand teoria schimbului, s-ar putea sa rezulte 50 sau 100 de oameni, din grupul selectat, care ar avea un numar de puncte aproximativ egal cu al vostru. In mod logic, ar insemna ca v-ati indragosti de zeci si zeci de oameni si totusi, cei mai multi oameni au fost atrasi doar de cateva persoane.
Un alt lucru curios mai este si faptul ca acele cateva persoane de care va simtiti atrasi au tendinta de a semana destul de bine cu voi si invers. Ganditi-va o clipa la trasaturile de personalitate ale oamenilor pe care i-ati considerat la modul cel mai serios cei mai potriviti parteneri. Daca ar fi sa faceti o lista cu trasaturile care predomina, surprinzator, veti descoperi multe trasaturi comune, trasaturi pozitive dar si negative.
Pentru ca gradul ridicat de selectivitate sa aiba sens, trebuie sa intelegem rolul pe care il are inconstientul in selectia partenerului si de aceea va urma o alta serie de informatii referitoare la acest subiect, in partea a doua a articolului „Misterul dragostei (2)”
[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Misterul dragostei (1)” success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:0756 62 77 92 [/one_half_last] [/colored_box]
[…] Ceea ce vreau sa spun este ca motivul esential pentru care ne indragostim de partenerul nostru nu este acela ca el era tanar si frumos, avea o slujba impresionanta, o „valoare“ egala cu a noastra, sau un temperament binevoitor, asa cum am prezentat si in articolul anterior “Misterul dragostei (1)“. […]