In aceasta perioada speciala a anului ne poate nelinisti raspunsul cel mai potrivit la anumite intrebari:

Lasam copii sa creada in Mos Craciun asa cum au crezut poate si in Zana Maseluta?

Si ce le raspundem copiilor cand afla de la gradinita, de la colegii lui „ mai pragmatici”, ca Mos Craciun nu poate fi atins, ca de fapt el nu exista in carne si oase!?

Si cum reusim sa compensam dezamagirea copilului, care-si va da brusc seama ca parintii l-au mintit?


Aceasta chestiune cred ca este o falsa problema. Copilaria are nevoie de multa poveste (altfel n-ar mai avea farmec si fascinatie aceasta perioada a vietii). Deseori, chiar si adultii isi doresc sa reacceseze asemenea momente pline de inocenta si candoare, ramanand nostalgici cu privire la acea lume fabuloasa. Ce este de fapt un lucru adevarat? Mos Craciun ne aduce atatea: si atunci nu e adevarat? De aceea parintii isi fac probleme pentru ca cei mici cred in Mos Carciun, ca si cum inseamna ca minti cand vorbesti despre el. Dar un mit inseamna poveste, si ca orice poveste isi are adevarul ei. Bineinteles, nu trebuie continuat prea mult si nici nu este potrivit sa-ti “santajezi” copilul cu Mos Craciun care nu-i mai aduce cadouri daca nu este suficient de ascultator.

Daca parintii „exagereaza” si par sa creada in Mos Craciun mai serios decat copilul, acesta nu le va mai putea marturisi: „Stii, copiii mi-au spus ca nu exista Mos Craciun!”. In momente ca acestea trebuie sa-i explice diferenta dintre un mit si o persoana vie, care s-a nascut, a avut parinti, o nationalitate, care a crescut si care v-a muri, si care, ca orice fiinta omeneasca, locuieste intr-o casa pe pamant si nu in cer.

Mai mult decat atat cum explicam multitudinea de Mosi Craciuni, de pe strada, in preajma sarbatorilor, cei mai multi dintre parinti considerand ca acestia il depoetizeaza pe Mos Craciun adevarat, care nu umbla pe la vedere si nu toata luna decembrie, ci vine doar in noaptea de Craciun si foarte rar isi arata infatisarea.

„Dar cum de exista atatia Mosi Carciuni? Unii albastrii, altii violet…? Care este cel adevarat?” Cel adevarat este doar in sufletul nostru. Mos Craciun nu s-a nascut, nu are o mama si un tata. Pe el nu il poti atinge, el traieste numai de Craciun intr-un loc cu adevarat ascuns si special, in inimile celor care vor sa faca o surpriza placuta si o bucurie celorlalti. Mai toti dintre noi manifestam o dorinta de a fi din nou copii, pentru aceste clipe si alegem sa o facem prin copii nostrii, spunandu-le ca da „Mos Craciun exista!”. Cand sunt mici nu stiu sa deosebeasca lucrurile adevarate, vii de lucrurile adevarate care sunt doar in inima lor.

„Si cum ramane cu sania trasa de reni, ce urca spre cer, care zboara? Mos Craciun cu ce pleaca, a doua zi? Pai, ramane in inimile noastre. Nu o sa mai gasesc nimic sub brad, acum ca el e doar in inimile noastre? Ba da, o sa gasesti, poate in alta parte! Atunci cine pune cadouri?…” Puteti raspunde foarte simplu ca voi parintii. Si ca si el poate sa puna cadouri, dandu-i posibilitatea chiar lui sa fie Mos Craciun. Acum ca a aflat ca Mos Craciun nu exista cu adevarat in carne si oase, va fi si mai incantat sa-l descopere pe Mos Craciun, mai aproape ca oricand, in interiorul sau, Craciunul fiind o stare a sufletului de exceptie, de a te bucura, daruind si primind o bucurie.

Imaginatia si poezia copilariei nu inseamna nici credulitate, nici naivitate, ci inteligenta intr-o alta dimensiune. Pastrati magia copilariei si gasiti o forma ingenioasa de a explica aceste nevoi de a crede in fantastic si poveste, fara sa mai intrati brutal in lumea plina de culori si frumos cu explicatii pragmatice si realiste.

Mos Craciun este o stare de bunatate care cuprinde foarte multi oameni in aceeasi perioada, ca si cum ar exista la nivel planetar o conventie pentru oameni sa fie mai buni, mai deschisi, mai curati, mai plini de sperante. Copilul dumneavoastra cunoaste aceste emotii si va intelege cu siguranta despre ce vorbiti. Totodata acest moment de acord general intre toti oamenii de peste tot, a meritat sa fie sarbatorit intr-o anume zi speciala si ea se numeste Craciunul! Daca exista Craciun, atunci exista si Cel ce implineste cu adevarat sarbatorirea acestei zile calendaristice – Mos Craciun!
Mos Craciun EXISTA!

Priviti in continuare un interesant filmulet pentru a descoperi cum functioneaza “transa hipnotica” in care pot intra unii oameni cu gandul la Mos Craciun. Observa cum altceva nu mai conteaza cand este vorba de Mos, o chestiune cu adevarat importanta!Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii