Ghete pentru Mos NicolaePentru ca in aceasta seara conform traditiei ne va vizita Mos Nicolae si va scotoci prin ghetele tuturor ca sa lase, sau nu cadouri, in functie de cat de cuminti am fost, am decis sa abordez in acest articol, impactul pe care il poate avea asupra copiilor prezenta unei nuieluse in pantofi.

Mos Nicolae rasplateste copiii pentru comportamentul lor, din ultima perioada.  El recompenseaza cu dulciuri si cadouri numai copiii ascultatori si buni. Astfel copilul tau stie ca va primi dulciuri si cadouri doar daca a fost cuminte, daca nu va primi o nuia, sau nu va veni Mosul deloc la el.

Unii parinti creeaza si profita  de aceasta situatie, ca sa le arate copiilor lor cat de rai si neascultatori sunt, punandu-le o nuia in ghete, eventual sugerand chiar si o bataita pe care le-ar pute-o da Mos Nicolae. Poate astfel vor fi mai ascultatori pe viitor, insa eventual invata cum sa fie mai agresivi.

Sperietura aceasta cu nuiaua,  nu functioneza intocmai in acest sens, asa cum probabil se conving si parintii dupa un timp. Ceea ce ar trebui ei sa inteleaga este ca aceasta nu este o metoda de educare, este doar metoda prin care isi varsa frustrarea pe copil si disperarea ca nu stiu ce altceva sa mai faca.

Dragi parinti, traim intr-o perioada in care avem acces la carti, cursuri si specialisti (psihoterapeuti) si astfel se poate si atfel decat cu teroarea. Nu aveti nici o scuza ca alegeti sa instalati frica in sufletul copiilor vostri, pentru a-i controla mai usor.

Si totusi, momentul aparitiei nuielusei in ghetute  dupa ce copilul a sperat nerabdator  o noapte intreaga la dulciuri si jucarii de la Mosul cel darnic si bun este irezistibil pentru unii parinti, dar va duce la o scadere majora a stimei de sine pe care copilul o are!

Psihoterapeuta Joyce Callus, spunea ca: „Un copil care are un comportament nepotrivit e un copil descurajat. Nu are nevoie de pedeapsa, are nevoie de afectiune si incurajare pentru ca are o stima de sine scazuta. Problema e ca exista foarte multi copii care o au, iar noi ca parinti si ingrijitori, uitam de stima lor de sine si incercam doar sa le schimbam cu orice pret comportamentul.”

Din nefericire, se observa o crestere din ce in ce mai mare a copiilor cu o stima de sine scazuta, chiar daca nu au primit inca o nuielusa in bocanci. Acest fapt se datoreaza in mare parte, mesajelor pe care le-au receptionat de la parinti si de la cei din jur.

Un copil cu o stima de sine scazuta se intreaba mereu daca este rau sau nu, daca este rau tot timpul sau cateodata, daca este rau cu toti sau doar cu unele persoane si are permanent nevoia ca cineva sa-i confirme ca si el poate fi bun.

Dar ce se intampla cand chiar si Mos Nicolae, care este in general foarte bun si ii ocroteste pe copii, aduce cadouri tuturor copiilor, iar lui nu pentru ca a fost rau?
Se intampla ca inima fragila a copilului sa fie coplesita de un sentiment negativ si groaznic. Acesta va duce la intarirea acestei identitati, aceea ca este un copil rau, si prin urmare, comportamentele care ii suparau inainte pe parinti se vor inmulti. Astfel nimeni nu va fi fericit, iar copilul isi pierde increderea in sine si in potentialul pe care il are.
[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Mos Nicolae in viziunea copilul tau” success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box]

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii