Natura depresiei
Depresia a aparut in istoria scrisa cu mai mult 2000 de ani in urma, cand parintele medicinei, Hipocrat, a numit-o melancolie.
Depresia este o tulburare afectiva care ne face sa ne simtim tristi, sau fara speranta pentru o perioada mare de timp, este mai mult decat un pic de melancolie, decat o stare de tristete sau de lipsa de energie si poate avea un impact semnificativ asupra felului in care ne bucuram de viata, de munca, de oamenii pe care ii iubim.
Ea ne afecteaza pe numeroase cai, simptomele fiind raspandite in diferite nivele ale functionarii umane, printre care enumeram:
[clearboth]
- Nivelul motivational: [fancy_list style=”triangle_arrow” variation=”red”]
- Apatie;
- Lipsa de energie si interes;
- Lucrurile par lipsite de sens, iar viitorul fara nici o speranta.
- Nivelul emotional: [fancy_list style=”triangle_arrow” variation=”red”]
- Este redusa capacitatea de a manifesta diferite tipuri de emotii pozitive;
- O persoana cu depresie moderata spre severa poate fi anhedonica ( inseamna ca ii lipseste capacitatea de a simti orice placere );
- Persoanele deprimate pot afirma ca se simt”golite”, dar se pot suplimenta trairile negative si se pot inregistra cresteri ale sentimentelor de furie, anxietate, rusine, invidie si vina.
- Nivelul cognitiv: [fancy_list style=”triangle_arrow” variation=”red”]
- Functia cognitiva se poate deteriora;
- Persoanele pot avea probleme legate de mentinerea atentiei si concentrarii;
- Memoria poate fi afectata , uneori pana la gradul in care oamenii se intreaba daca au ajuns la stadiul de dementa;
- Directia gandurilor si a ideilor ( continutul cognitiv ) devine negativa, cu idei negative despre sine, despre lume si despre viitor.
- Nivelul comportamental: [fancy_list style=”triangle_arrow” variation=”red”]
- Oamenii deprimati nu se implica in comportamente pe care in trecut le considerau agreabile si placute;
- Se pot retrage din activitatile sociale, inceteaza sa mai iasa cu prietenii, sau sa vorbeasca cu acestia si evita sa caute ajutor din partea partea celorlalti;
- Unele persoane pot deveni mai solicitante, agatandu-se de ceilalti, cautand cu disperare pe cineva care sa le ofere ajutor si sa-i incurajeze;
- In situatii mai severe, indivizii pot suferi de agitatie psihomotorie, de neliniste si de retard.
- Nivelul biologic: [fancy_list style=”triangle_arrow” variation=”red”]
- Persoanele deprimate pot avea probleme cu somnul ( trezitul prea devreme sau somnul prea usor );
- Isi pot pierde apetitul si interesul pentru sex;
- In cazul depresiei intervin multe schimbari fiziologice, mai ales la nivelul hormonului de stres ( hidrocortizonul ) si la nivelul neurotransmitatorilor importanti ( serotonina si noradrenalina ).
Anhedonismul este simptomul principal al depresiei si se poate referi la pierderea interesului si a motivatiei sau poate indica ca oamenii ar fi motivati sa faca anumite lucruri fara sa simta placere. De exemplu, ar vrea sa se bucure din nou de sex si de gustul mancarii, dar nu se pot bucura atunci cand se implica in aceste activitati.
Se pot intalni des in cazul unei depresii numeroase alte probleme de natura emotionala, mai ales cele legate de anxietate si de furie neexprimata. Exista si situatii in care atat emotiile pozitive, cat si cele negative se pot atenua la oamenii depresivi pentru ca structura exacta si tiparele emotionale variaza de la o persoana la alta.
Un demers psihoterapeutic este recomandat in cazul depresiei.