Necesitatea de a avea dreptate iti incatuseaza mintea
Este posibil ca toti ceilalti sa se insele?
Decenii in sir, teoria medicala unanim acceptata era aceea ca ulcerul este provocat de stres, fumat si alcool. Ideea era ca stresul determina organismul sa produca un exces de acid gastric care corodeaza peretii stomacului. Tratamentul standard era chirurgical.
La un moment dat, doi medici australieni, Dr. Robert Warren si Dr. Barry Marshall, au afirmat ca ulcerul este cauzat de o bacterie necunoscuta.
In 1983, Dr. Marshall a obtinut rezultate excelente tratandu-i pe bolnavii de ulcer cu antibiotice. In acelasi an, la o conferinta medicala din Belgia, medicul a fost intrebat daca era de parere ca bacteriile ar putea cauza cel putin anumite ulcere stomacale. Dr. Marshall a dat un raspuns spectaculos: era convins ca toate ulcerele stomacale sunt provocate de bacterii. In traducere libera, le spunea acelor experti de prim rang, din intreaga lume, ca se inselasera cu totii. Cum ar fi fost posibil?
Ulterior, el a declarat ca “era imposibil sa rastorni dogma”. A fost scos de pe scena in huiduielile asistentei, atat la acest eveniment, cat si la alte intruniri stiintifice. “Planul lor era sa ma reduca la tacere si sa ma scoata din domeniul gastroenterologiei, trimitandu-ma inapoi la medicina generala”, poveste tanarului doctor din Perth. Intreaga comunitate mondiala s-a opus cu inversunare ideii ca o bacterie ar putea fi cauza ulcerului.
In octombrie 2005, doctorii Warren si Marshall au primit Premiul Nobel pentru medicina. Motivatia? Descoperirea bacteriei ulcerului. Establishmnet-ul avusese nevoie de peste un deceniu pentru a renunta la prescrierea de antiacide si a trece la folosirea antibioticelor. Nici nu ne putem gandi sa calculam costurile totale si durerile provocate de incapatanarea cu care liderii comunitatii medicale s-au straduit sa arate ca nu se inseala.
Oamenii sunt conditionati cultural sa se simta obligati sa aiba dreptate. Parintii au dreptate, profesorii au dreptate, seful are dreptate. Cine are dreptate hotaraste care e dreptatea. Cuplurile au certuri ingrozitoare pornite de la diverse considerente, care sunt date uitarii pe masura ce atentia vireaza catre “cine are dreptate”.
Partidele au institutionalizat necesitatea de a avea dreptate. Sa ne imaginam ca toata energia implicata in efortul de a demonstra ca partea cealalta greseste ar fi canalizata spre stabilirea solutiei optime pentru obiectul disputei, oricare ar fi acesta. Mai grav, necesitatea de a avea dretate devine o bariera in calea invatarii si intelegerii. Va impiedica sa evoluati, deoarece nu poate exista dezvoltare fara schimbare, corectare si interogare permanenta.
Daca trebuie sa aveti mereu dreptate, va plasati intr-un spatiu protejat, dar, o data ce veti descoperi forta pe care v-o confera acceptarea posibilitatii de a gresi, va veti simti ca si cum mergeti in camp deschis, cu o perspectiva vasta si cu libertatea de a o apuca in orice directie.
Bine ca acum stiu ca n-ai cum sa faci ulcer daca te strofoci sa ai dreptate.