Putem deveni propriii nostri ostatici sau ostaticii altora in orice moment si in orice loc. Din fericire, majoritatea dintre noi nu suntem luati prizonieri sub amenintare fizica, dar, totusi, putem deveni ostatici atunci cand renuntam la puterea noastra personala si ne permitem sa ne simtim captivi sau neajutorati. Fie ca e vorba despre un eveniment de o importanta minora, cum ar fi faptul ca suntem criticati de un coleg, sau de o situatie de amploare, precum un conflict permanent cu un superior sau cu un partener, faptul ca ne permitem sa fim luati ostatici inseamna ca vom avea dificultati in solutionarea respectivei probleme intr-un mod productiv.

Gandirea negativa indusa de sentimentul neputintei este asemenea unei otravi in mintea noastra. Oamenii pot ajunge sa invete neajutorarea ca raspuns la probleme de orice fel. Invata ca “nimic din ceea ce fac nu conteaza”, astfel incat renunta la lupta si ajung sa se simta ostatici. Antidotul pentru sentimentul neputintei este crearea unei legaturi emotionale. Prin relationarea cu oamenii sau cu anumite obiective, putem crea conexiuni care ne permit sa ne simtim puternici. Stabilirea legaturilor reprezinta un mecanism de supravietuire pentru noi toti si prin intermediul acestuia ne imbogatim vietile.

Este esential sa ne amintim ca avem intotdeauna de ales in ceea ce priveste modul in care gandim, ne simtim si actionam. Lumea poate parea foarte diferita in functie de starea noastra mentala. Faptul ca invatam sa nu devenim propriii nostri ostatici sau ai altora ne permite sa ne controlam vietile fara a schimba neaparat circumstantele externe. Daca vom cauta satisfactia numai in exterior, vom avea doar multumiri efemere. Pentru a ne schimba viata cu adevarat, trebuie sa cercetam in interiorul propriei persoane. Atunci cand luam decizia de a coopera, colabora sau chiar de a renunta, nu suntem ostatici. Atunci cand suntem constienti de faptul ca avem de ales in orice situatie, putem manifesta o atitudine pozitiva cu privire la respectivele circumstante.

Putem alege sa ne bucuram  de toate relatiile noastre intr-o stare de libertate totala. Acest lucru inseamna ca nu vom infrunta provocari si ca nu vom avea de-a face cu frustrari? Cu siguranta, nu. Libertatea nu inseamna detasare – tot va trebui sa facem concesii in fata sefului,  a clientului, a partenerului de viata sau a unui prieten; totusi, le vom face avand o atitudine pozitiva, si nu cu una negativa, care ne-ar determina sa ne simtim neputinciosi.

Prin practica, putem ajunge sa ne dam seama cand reactionam intr-un mod agresiv sau defensiv si suntem, asadar, ostatici sau luam pe altcineva ostatic. Putem alege cum anume dorim sa reactionam si trebuie sa ne concentram mintea asupra cuvintelor pe care le folosim si a tranzactiilor pe care le realizam in relatii cu ceilalti.

Daca reusim sa recunoastem reactiile emotionale instinctive care se repeta, vom putea elimina lipsa de control. Prin intelegerea propriei persoane si a modului  in care functioneaza mintea noastra, putem intelege cum sa ne eliberam de constrangerile interioare si luam decizii veritabile. Aceste concepte sunt la fel de relevante in cazul oricarei organizatii, afaceri, scoli sau a oricarui grup. Prin incurajarea celor din jurul nostru de a avea o viata complet libera, ne putem gestiona mai eficace toate aspectele propriei vieti.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii