Unul dintre cele mai frustrante lucruri legate de relatii este acela ca intotdeauna parem sa dorim mai mult de la ele decat ne ofera. Chiar daca reusesti sa obtii obiectul dorintei tale, nu esti niciodata pe deplin satisfacut cu el sau ea, nu-i asa? Ai vrea ca persoana iubita sa fie mai frumoasa, mai sexi, mai sincronizata cu tine, mai atenta, mai empatica, mai…, mai…. “Ei bine, poate aceasta nu e persoana potrivita”, ai putea concluziona. Totusi, chiar si atunci cand decidem ca cineva este persoana potrivita, nu va parea a fi niciodata potrivita in toate privintele.

Este curios si amuzant, nu-i asa? Te poti simti atras de o persoana, o curtezi, ai o relatie cu ea, faceti dragoste si poate va si casatoriti. Dar intr-un fel sau altul nimic din toate astea nu pune capat dorintei tale pentru mai mult, mai complet… Pasiunea si dorinta din sufletul tau tot mai vrea ceva. Asadar, te poti gandi apoi ca vrei copii – poate aceasta este implinirea care iti va potoli setea de mai mult. Sau incerci sa-ti transformi partenerul, pentru ca el sa corespunda intr-un final dorintei tale infinite de mai mult. Dar asta nu face decat sa-ti creeze alte probleme, dupa care ai putea incerca terapia de cuplu sau in program de edezvoltare in care este inclus un atelier de sex tantric pentru tine si partenerul tau. Dar indiferent cat de mult ai imbunatati lucrurile, dorinta ta de mai mult nu dispare niciodata pe deplin.

Dar asta nu reprezinta o problema! Nu este semn ca ceva este in neregula cu tine pentru ca vrei mai mult sau cu persoana iubita pentru ca nu reuseste sa-ti satisfaca toate dorintele. Putem face pace cu dorinta noastra de mai mult, cu pasiunea noastra nesfarsita, recunoscand adevaratul obiect al dorintei noastre.

Dorinta concentrata asupra altei persoane nu poate fi niciodata satisfacuta pe deplin. Pentru ca cel pe care il iubim ne strarneste dorinta si pasiunea pentru ceva care se afla dincolo de aceasta persoana limitata ca forma. Kierkegaard a numit-o “pasiune infinita” sau “pasiune pentru infinit”.

Dorinta noastra de mai mult se naste din ceea ce este infinit in interiorul nostru, in noi insine si tanjeste spre infinit – deschidere si iubire fara sfarsit. Nu este niciodata vorba doar de femeia pe care o iubesti, sau barbatul pe care-l iubesti. Este vorba si despre felul in care ea sau el sugereaza si dezvaluie o frumusete mai ampla dincolo de ea, determinand o deschidere expansiva in tine, care iti permite sa atingi frumusetea de aici, din tine insuti. Nicio teorie despre iubirea umana nu poate fi vreodata completa fara a avea aceasta intelegere.

Dorinta ta este nesfarsita pentru ca vrea ca tu sa te conectezi cu sursa infinita a tuturor lucrurilor, care se afla in tine insuti. De aceea, daca te poti deschide catre sursa dorinta insasi, ea te va purta dincolo de tanjirea si atasamentul brut. Prin dorinta ta – sentimentul ca nu poti trai daca viata iti e lipsita de iubirea adevarata – te poti intoarce catre iubire la sursa ei vie.

In esenta, te vrei si te doresti pe tine insuti. Nu o versiune restransa, superficiala a ta, ci ceea ce este cel mai real si viu in tine. Vrei si doresti sa-ti simti propria esenta, elixirul marii iubirii curgand prin venele tale.

Bineinteles, ne imaginam deseori ca un iubit nou si mai bun si mai frumos ne va oferi aceasta esenta. Este de inteles, in special daca ne simtim atrasi de cineva si plini de viata in prezenta sa sau doar gandindu-ne la acea persoana. Este natural si in regula sa se intample asta, mai ales daca ne gandim la poeziile de dragoste de genul “tu esti caldura si lumina soarelui pentru mine….”. Este incantator sa scrii poeme pline de pasiune persoanei iubite, tu-ului sacru, si sa te simti atras in jocul senzualitatii.

Dar daca nu vrei sa devii un sclav, sa te mistui, sa fii dezamagit sau distrus, nu trebuie sa iei lucrurile astea prea in tragic. Este nevoie sa aducem mai multa constientizare dorintei si pasiunii noastre nesfarsite. Ceea ce inseamna sa ne dam seama ca iubitul perfect din visele noastre – cel care ne-ar putea purta intr-un spatiu de placere si frumusete nesfarsita – poate fi gasit doar atunci cand ne daruim esentei si nucleului vietii, deschiderii fiintei, ascunsa in fiecare moment si mai ales chiar in clipa prezenta. Daca recunoastem asta, vom reusi sa ne eliberam de dependenta de orice persoana sau relatie. Pasiunea constientizata inseamna sa ne asumam energia dorintei nemarginite ca propria esenta a vietii si sa invatam sa mergem pe acest val de viata radianta.

Asadar, tanjim dupa iubirea perfecta doar daca am gustat deja din ea, si de vreme ce nu am putut niciodata, oricat de ample au fost cautarile noastre, sa o localizam undeva in exterior, cunostintele noastre despre iubirea perfecta nu puteau veni decat de undeva din interiorul nostru. Dorinta infinita de iubire se naste din iubirea perfecta insasi, care salasluieste si guverneaza in interiorul nostru.

Este ca si cum am avea un intreg panteon de zei si zeite inchis in noi insine, ascunsi in adancurile fiintei noastre. Acolo se afla zeul iubirii, zeita frumusetii, zeul adevarului, zeita intelepciunii. Daca ascultam cu atentie, ii auzim strigandu-ne. Ei vor sa ne fie alaturi si sa ne ofere totul, dar noi ne-am indepartat de ei de atat timp, incat ne este greu sa-i auzim, sa le recunoastem glasurile si strigatele stinse. Totusi strigatele lor mai pot fi auzite in vocea dorintei noastre mai mult, nesfarsita, infinita.

Cautarea iubirii perfecte in relatii imperfecte ne lasa dezamagiti si frustrati, pentru ca ne duce intr-o directie gresita, in exterior, si nu gasim acolo niciodata ceea ce speram sa ne linisteasca si sa ne aline sufletul. Cand ne deschidem fata de dorinta infinita si energia pasiunii, nu trebuie decat sa urmarim firul de aur inapoi spre sursa sa, in interiorul nostru, astfel incat acolo ne putem intalni cu toti zeii si zeitele intr-o incantare linistitoare a unui suflet implinit.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii