Cu totii avem probleme in viata noastra, singura diferenta este modul unic de a le trata si ce facem atunci cand apare o problema in viata noastra? Renuntam, perseveram pana gasim o cale de rezolvare sau asteptam sa vina altcineva, care sa ne scoata din incurcatura?

Filozoful Rene Descartes spunea: ” Fiecare problema pe care am rezolvat-o a devenit o regula care pe urma mi-a servit la rezolvarea altor probleme” avand convingerea ca pentru orice problema exista o rezolvare.

Daca ar fi sa avem conceptia ca putem gasi o solutie pentru fiecare problema cu care ne confruntam, probabil ca vom petrece mai putin timp facandu-ne tot felul de griji cu privire la ceea ce avem de facut si am avea incredere in faptul ca, intr-un fel sau altul, vom gasit la un moment dat o cale de a obtine ceea ce ne dorim.

Convingerea despre care vorbim, este caracteristica oamenilor creativi, oamenilor cu cele mai mari realizari si persoanelor care gasesc mereu solutii noi la probleme vechi. Acesti oameni pot gasi solutii la orice problema pentru ca sunt animati de aceasta convingere si cred ca sunt capabili sa faca asta.

Exista o rezolvare pentru orice complicatie daca dam acces mintii noastre la noi posibilitati si la noi solutii inovatoare. Putem exemplifica acest lucru prin povestioara urmatoare:

“Intr-o buna zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. Nefericitul animal zbiera fara incetare.
Neajutorat, taranul cauta sa vada ce e de facut. Doua zile, omul isi bate mintea, fara sa manance, fara sa doarma. Nu-i venea nicio solutie salvatoare in minte, asa ca, stand el pe o piatra si framantandu-si mintea, ii vine un gand- magarul era prea batran, ca sa-i mai fie de ajutor, cerea hrana si apa, fantana era secata si trebuia sa fie acoperita, pentru ca sa poata sapa alta noua.
Isi chema vecinii sa-l ajute.
Fiecare apuca cate o lopata, intrecandu-se sa arunce pamant in fantana.
Magarul, cat era el de speriat, a priceput ce i se pregateste si a prins sa zbiere si mai tare si sa se zbata. El zbiera, taranii aruncau lopeti de pamant.
Dintr-odata, ca prin minune, magarul se opreste din zbierat.
Nedumerit, taranul priveste in fantana.
Ramane uimit de ceea ce vede. Ii cheama si pe vecini sa se uite- dupa fiecare lopata de pamant aruncat, batranul magar se scutura de noroi si pasea deasupra.
In curand, cand taranii obosisera aruncand lopata dupa lopata, magarul, ajuns la gura fantanii, sare peste ghizduri, se scutura bine, trage aer in piept si pleaca prin curte.
Taranii privesc uimiti.”

Existenta acestei convingeri presupune de asemenea ca avem incredere in instinctul nostru de solutionare a unei probleme si probabil ni s-a intamplat sa ne simtim frustrati de acei oameni care renunta atunci cand se lovesc de greutati, dar avem sanse sa gasim o cale de a-i influenta pozitiv pe acestia atunci cand suntem convinsi ca pentru orice situatie exista un remediu precum ne arata si filmuletul de mai jos:

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii