Sedinta de psihoterapiePsihoterapeutul tau iti poate confirma cat de dificil poate fi  pentru cei mai multi oameni, sa-si ia viata in propriile maini si intr-adevar sa faca ceva in legatura cu problemele lor, sau sa porneasca in cautarea unui ajutor pentru o problema de ordin psihic. Un psihoterapeut, va intelege, frica si anxietatea oamenilor in ceea ce priveste facerea primului pas, a se programa la o prima sedinta si mai ales sa se si prezinte la aceasta. De aceea sper ca acest articol sa va linisteasca si sa va ajute sa intelegeti la ce sa va asteptati de la prima sedinta de psihoterapie.

1.    Iti este teama?

Este de inteles. Nu e ca si cum, toata lumea isi doreste sa consulte un psiholog, sau un psihoterapeut. Nu e genul de lucru pe care il face cineva cand se trezeste dimineata. Nu-si spune: „Uau! Imi lipseste ceva in viata mea. Mi-ar placea la nebunie sa vorbesc cu un necunoscut despre cele mai intime trairi, ganduri si sentimente si sa-mi dau seama cate probleme am de fapt!”

In realitate, majoritatea oamenilor gandesc exact opusul celor spuse mai sus, despre aproape tot ce are legatura cu viata lor emotionala si programarea la sedinta de psihoterapie. Cei mai multi, fug de asta, evita sau amana si considera ca nu e ceva cu care vor sa se confrunte.

Nu exista nicio metoda usoara sa treci peste aceasta frica si anxietate, iar sa astepti sa treaca de la sine nu e o solutie, aceasta nu va disparea deoarece aceste sentimente fac parte din normalul vietii noastre, si scopul lor e sa-ti aduca la cunostinta ca drumul acesta pe care doresti sa pornesti, este intr-adevar o calatorie inspaimantatoare despre autocunoasterea ta.

Nu va fi numai lapte si miere atunci cand invatam lucruri despre noi insine, cand ne descoperim si aflam cum suntem cu adevarat. Procesul va presupune ca si partile noastre cele mai intunecate sa iasa la suprafata. Da, acele parti pe care nu dorim sa le cunoasca nimeni niciodata!

Asa ca in loc sa te lupti cu aceste sentimente, ar fi mai bine sa le accepti ca fiind parte din dezvoltarea si evolutia ta. Aceasta acceptare va fi unul din micii pasi facuti spre a gasi ajutor dar si spre intregul proces psihoterapeutic al schimbarii tale. Deoarece, daca nu vei face schimbari in viata ta, vei continua sa te simti neimplinit, iar continuand sa faci acelasi lucru, vei avea mereu acelasi rezultat. Nu-i asa?

2.    Fa-ti o programare!

Daca ai decis ca vrei sa discuti cu cineva despre sentimentele tale, sau gandurile care cu adevarat te ingrijoreaza si interfereaza cu abilitatea ta de a interactiona cu familia, prietenii, sau alti oameni din jurul tau.
Daca simti ca munca te copleseste, sau simti ca nu-ti traiesti viata asa cum ti-ai dori.

Daca te simti detasat de tine, disociat si nu-ti poti explica reactiile emotionale fata de evenimentele de zi cu zi, intr-adevar, un specialist te poate ajuta sa faci lumina in toate aceste aspecte. Dar sa pui mana pe telefon si sa suni pentru prima sedinta inseamna cu adevarat sa faci primul pas.

Unii oamenii care au ajuns pana in acest punct, si au o vaga idee despre ce se intampla in viata lor, au tendinta mai degraba, de a se diagnostica singuri decat sa mearga la o sedinta de evaluare. Altii ajung totusi sa se programeze in vederea obtinerii unui tratament medicamentos. Un psihoterapeut nu elibereaza retete, insa ce se intampla realmente in prima sedinta?

3.    Spune povestea vietii tale!

Prima sedinta de psihoterapie este in primul rand, de evaluare si informativa pentru psihoterapeut. Acesta are nevoie sa-ti faca o anamneza si de aceea are nevoie sa stie cat mai multe informatii posibile in legatura cu tine, cu trecutul tau si viata ta, toate acestea dobandite  intr-o perioada scurta de timp (o ora). Anamneza este foarte importanta deoarece contribuie la diagnosticarea ta corecta si la formarea planului de psihoterapie urmarit in procesul tau. Psihoterapeutii privesc fiecare persoana ca fiind un individ unic ce este in dificultate si are nevoie de ajutor. Asa ca singura persoana care poate sa spuna despre tine esti tu, expertul propiei vieti. Intelege ca psihoterapeutul nu este acolo ca sa te judece, sau sa te critice ci sa te ajute.

Multi oameni pleaca dupa prima sedinta de psihoterapie, alternand sentimente precum: usurare, panica, pace, poate chiar si mai multa anxietate, deoarece psihoterapia, este o experienta unica cum poate nu ai mai intalnit niciodata in viata ta, asadar e ca o neliniste pe care o experimentam in fata a ceva necunoscut. Este puternica, dar in acelasi timp poate fi putin intimidanta si te poate speria. Cei care o incearca ajung sa le placa acest cadru si sa aprecieze timpul petrecut cu psihoterapeutul ca o sansa de a explora noi metode de a fi, de a gandi si de a simti.

[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Prima ta sedinta de psihoterapie” success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box]

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii