Profetiile cu capacitate de autoimplinire
Profețiile apar în istoria umană înca de la inceputurile ei. Probabil din cauza că așa e mintea noastră. Predispusă la anticiparea comportamentului altor oameni.
Dintotdeauna am încercat să prevedem viitorul. Dar putem spune că viitorul este rezultatul acțiunilor – Acțiunile sunt rezultatul comportamentelor – Și comportamentul e rezultatul predicțiilor. E un cerc vicios cu buclă la comportament și predicție.
Sociologul Robert K. Merton a folosit pentru pentru prima dată termenul de profeție cu capacitate de autoimplinire (self-fulfilling prophecy) în 1968.
- Dupa teoria lui fenomenul se desfășoară așa:
- Faza Inițială: O interpretare eronată a unei situații curente
- Desfășurarea: Presupunerea că interpretarea din faza inițială e reală
- Apogeul: Suficienți oameni se comportă ca și cum situația e reală
- Deznodământul: Situația devine reală
De exemplu, dacă se zvonește că e criză de hartie igienică, toată lumea va fugi la magazin ca să cumpere înainte să se consume toată; și chiar devine o criză pentru că magazinele tocmai au fost golite de cererea neașteptată.
[divider]O aplicație practică a profețiilor cu capacitate de autoîmplinire o putem găsi destul de ușor în manipularea mass-media: ce era odată minciună devine adevăr și în retrospectivă pare că așa a stat stiuația mereu.
Putem vedea influența profețiilor cu capacitate de autoîmplinire și în cazul diferențelor rasiale, etnice, culturale sau de sex, dupa cum arată experimentul amenințării stereotipale.
La școală, de exemplu, dacă profesorul crede că ești inteligent te va trata ca pe un elev inteligent. Vei primi mai multa atenție și respect. Vei depune mai mult efort și motivare si astfel se creează un feedback loop care te ajută în creșterea educațională. Există chiar un experiment pe care-l explicăm mai pe larg pe pagina de facebook care arată că un grup de elevi aleși într-un mod total aleator va avea rezultate semnificativ mai bune (inclusiv la examene standardizate) dacă profesorilor li se indică de la început că acei copii sunt genii.
Dar ea poate apărea și în decoruri familiale, de exemplu, într-o căsnicie în care unul dintre soți se crede înșelat. El își schimbă comportamentul într-unul abuziv sau apatic, fapt ce determină pe celălalt să-l înșele.
La fel, dacă aveți impresia despre cineva că e un nemernic îl veți trata ca pe un nemernic ceea ce-l va face să se comporte ca un nemernic.
Când ne temem că vom confirma o profeție negativă, ea poate deveni o profeție cu capacitate de auto-împlinire. Nu neapărat din cauză ca proiecția e adevărată. Dar cu suficient timp la macerat lucrurile pe care le crezi adevărate pot deveni realitate.
Nu-i cazul să începem să ne închinăm cu toții la legea atracției. Ideea e că starea noastră mentală despre viitor, persoane sau semnificații ne va face să ne manipulăm mediul în mod inconștient până el se va potrivi cu profeția.
Cum spunea W. I. Thomas autorul Teoremei lui Thomas: „dacă oamenii definesc o situație ca reală atunci ea este reală în consecințele ei”