PsihoterapieDepresia nu este numai o problema de molecule astfel tratamentul asa-zis „biologic”, adica pe baza de medicamente nu este suficient pentru vindecarea ei. Cei ce cred acest lucru se confrunta cu o parere extrem de limitativa (iar deprimatii stiu sa exprime acest lucru) pentru ca dimpotriva,suferinta psihica necesita si o „ascultare”. Tratamentul medicamentos al unui pacient deprimat poate fi un aspect al ingrijirii sale, care trebuie sa fie sustinut si de un suport de psihoterapie. Din aceasta cauza, putem spune ca, psihoterapia  isi are locul sau in tratamentul depresiei.

Un sprijin psihologic permite atat o mai buna cunoastere a maladiei (distimie, depresie „atipica”, psihoza maniaco-depresiva, depresie sezoniera…-Am discutat despre aceste forme de depresie in articolele anterioare) cat si prevenirea unei reintrari in depresie. Intr-adevar persoanele deprimate sunt in cea mai mare parte, fragile din punct de vedere emotional si prezinta o rezistenta la stres si anxietate destul de slabita.

Sedintele de psihoterapie le vor permite sa invete sa-si accepte mai usor emotiile, sa gestioneze mai bine constrangerile si tensiunile vietii cotidiene si sa elaboreze strategii de control al stresului si anxietatii.

In acest domeniu, va pot da exemplu de trei tipuri de terapie, care sunt extrem de indicate in tratarea depresiei si care-l ajuta pe deprimat sa-si regaseasca echilibrul.

  1. Terapia psihodinamica – precum psihanaliza, si/sau terapiile de inspiratie psihanalitica.
  2. Psihoterapiile interpersonale.
  3. Terapiile cognitiv-comportamentale.

Psihoterapia de sustinere

Anumiti specialisti, considera ca tratarea unui episod depresiv nu cere o psihoterapie specifica, ci o simpla terapie de suport. Din punctul lor de vedere este vorba despre o ascultare a pacientului, despre o serie de intrebari referitoare la tratament, la efectele acestuia, la importanta „compliantei” terapeutice a bolnavului, la viata sa cotidiana, daca resimte vreo ameliorare, cum evolueaza… insa toate acestea exploreaza mai degraba prezentul. De accea se concentreaza mai mult pe eliminarea simptomelor depresive si exista un grad crescut de recidiva.

De ce este atat de important acest dialog cu un specialist?

In primul rand, depresia este o incercare si pentru persoanele apropiate din viata voastra, mai ales pentru partenerul/partenera de cuplu. Atunci cand va simtiti rau, partenerul/partenera poate sa creada ca va indepartati de el/ea, cu atat mai mult cu cat depresia determina o scadere a relatiilor sexuale care, in plus, nici nu sunt satisfacatoare pentru deprimat. Si cum situatia aceasta se prelungeste, iata un fapt care mareste insatisfactia fiecaruia! De unde si nelinistile, indoielile, semnele de intrebare, chiar disconfortul.

Depresia poate da impresia ca partenerii nu mai au nimic in comun, dar, spre deosebire de ceea ce cred multi oameni, multe cupluri ies mai puternice din aceasta cumpana, care le aduce dovada atasamentului mutual, a tandretei lor, si a grijii reale pentru starea de bine a fiintei dragi.

Chiar daca aceasta incercare dureaza mult fiind presarata de capcane, chiar daca cere rabdare, perseverenta si o extrem de mare intelegere a partenerului. Este adevarat ca, in afara libidoului aproape inexistent din cauza depresiei, antidepresivele pot provoca aparitia unei impotente sau frigiditati, reversibile atunci cand se renunta la tratament. Dar trebuie sa acceptati o realitate: renuntarea la medicamentele prescrise, v-ar cufunda din nou in starea depresiva care, la randul ei, s-ar resfrange asupra dorintei! Prin urmare, aceasta este o perioada de abstinenta spontana si indusa, deloc usor de suportat.

Toate aceste elemente sunt binecunoscute terapeutului care le integreaza in urmarirea pacientului, explicandui-le, astfel incat el sa se cunoasca mai bine si sa-si dea seama de importanta tratamentului sau psihoterapeutic.

Alianta terapeutica presupune un cadru confortabil in care psihoterapeutul sa-i aduca subiectului suficiente informatii asupra bolii, simptomelor, curabilitatii, mijloacelor terapeutice utilizabile. Exista si riscul de a face o eventuala scurta incursiune prin experienta sa terapeutica.

In ceea ce-o priveste, persoana deprimata, impartaseste ceea ce simte, pune intrebari, vorbeste despre temerile si sperantele sale. Adesea ea se simte respinsa, sau neinteleasa de anturaj, de accea are nevoie sa apeleze la un psihoterapeut.

[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Psihoterapia in tratarea depresiei” success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box] [divider]

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii