Putem opri depresia inainte ca ea sa se instaleze?
Iata o intrebare asupra careia merita sa ne oprim: caci aici se afla intreaga problema a oportunitatii unei actiuni preventive eficiente. Recunoasterea unui sindrom predepresiv cu interventia precoce pe care aceasta o presupune permite stoparea unei evolutii spre un tablou si mai alarmant.
Care sunt semnele prevestitoare?
Depresia este motivul pentru care unul din trei pacienti vine la psihoterapie. Prin urmare, pare esential sa-i cunoastem bine primele semne, astfel incat sa impiedicam in mod preventiv instalarea unui tablou si mai alarmant.
Semnele precursoare isi fac simtita prezenta cu trei-sase saptamani inaintea episodului constituit. O cercetare, sau anamneza retrospectiva le regaseste aproape intotdeauna, atunci cand avem de-a face cu o stare depresiva deja constituita. Acestea sunt in numar de 7, iar cautarea lor trebuie sa fie sistematica, in asa fel incat sa favorizeze o interventie rapida.
1. Insomnia
- Este mai degraba o trezire precoce, pe la orele patru dimineata, insotita de imposibilitatea readormirii si impresia ca noaptea s-a terminat.
- Acest semn este foarte caracteristic. Asociat si cu altele, trebuie sa-l consideram ca prevestitor al constituirii unei stari depresive.
- Exista si o alta varianta: somnul fragmentat. Subiectul doarme doua ore, se trezeste, apoi adoarme la loc, avand impresia ca somnul nu i-a fost odihnitor.
2. Scaderea libidoului
- Se traduce printr-o spatiere a raporturilor sexuale, care, de altfel, devin anxiogene.
- Pacientul sau pacienta nu vorbeste prea usor despre toate acestea sau pune simptomul pe seama lipsei de somn.
3. Lipsa de tonus
- Este o pierdere a energiei, o lipsa de vigoare pe care subiectul incearca sa o compenseze printr-o febrila hiperactivitate si de fapt, este mai predispus oboselii decat realmente obosit.
- Individul predepresiv are tendinta de a se stradui sa faca, totul, fara sa duca niciodata nimic pana la capat.
4. Tulburarile de caracter
- Mai ales anturajul este acela care isi da seama de ele. Aceste tulburari se manifesta printr-o impulsivitate si o iritabilitate pentru care pacientul se invinovateste, fara sa faca vreo legatura cu sinndromul predepresiv pe care acesta il are.
- Subiectul devine destul de intolerant, suporta cu greutate micile tracasari ale vietii cotidiene, care se afla la originea unor furii disproportionate.
5. Anomaliile senzoriale
- Ele se situeaza mai ales la nivelul auzului si gustului in primul rand, este vorba despre intoleranta la zgomot, care-l face pe subiect iritabil, desi inainte suporta aceleasi zgomote cu usurinta. Pacientul se izoleaza. De exemplu, el se indeparteaza de copiii si de apropiatii sai pe care-i gaseste mult prea galagiosi.
- Subiectul constata si o scadere a savorii alimentelor: aceasta este hipoestezia gustativa. Subiectul o pune pe seama unei lipse a apetitului sau a unei limbi incarcate.
6. Schimbarea de comportament
- Anturajul este mirat de aceasta schimbare, fapt care mareste anxietatea pacientului ce are impresia ca nu mai este el insusi.
- Este nelinistit din cauza propriilor sale reactii.
- Pentru a diminua angoasa care-l asalteaza, are tendinta sa bea din ce in ce mai mult alcool, ceea ce, indirect, agraveaza situatia.
7. Somatizarile
- Depresivul exprima putine semne ale suferintei sale psihologice. In schimb, se intampla frecvent ca el „sa-si lase trupul sa vorbeasca”. Somatizarile sunt de toate tipurile: cefalee, tulburari digestive, oboseala…
Ce sa faceti pentru a stopa evolutia?
Dupa ce-ati identificat aceasta evolutie, va trebui sa faceti totul pentru a o stopa si a evita ca o stare depresiva a carei ingrijire va dura mult mai mult timp sa nu se instaleze.
1. Schimbati-va obiceiurile!
Va recomand sa va schimbati obiceiurile, iar anturajul sa se mobilizeze pentru a va ajuta.
Duceti-va la un film, iesiti la un restaurant, faceti o activitate recreativa: ciclism, mers pe jos, natatie. Regasiti activitatile care va implineau: de exemplu, fotografia, pictura, desenul, vizitarea unui muzeu…
Cantati la un instrument, caci astfel veti alunga tot ceea ce va invadeaza sufletul si va veti distanta, de serviciu sau grijile familiale.
2. Nu neglijati micile trucuri!
Straduiti-va sa dezvoltati emotiile pozitive si sa cautati tot ceea ce le favorizeaza. Luati-va o vacanta sau, daca va simtiti slabit, cereti-i medicului un scurt concediu.
Diminuati bauturile alcoolice, nu va uitati la filme violente, faceti in fiecare zi putina gimnastica, recititi si reinvatati niste poezii, pe scurt, luati-va din nou si cat mai repede viata in maini pentru a evita sa va pierdeti controlul si sa va lasati invadati de idei negative si distructive.
Toate aceste mici trucuri permit ca, incetul cu incetul, lucrurile sa reintre in normal si pot realmente sa ne scuteasca de medicamentatie.
Si apoi, spuneti-va ca orice isi afla o rezolvare. Exista un proverb hindus: „Totul se intampla, totul se-aranieaza in timp, totul se uita”. Fraze ca aceasta permit dezvoltarea unor emotii pozitive si ajuta la evitarea agravarii situatiei.
3. Consultati un specialist!
In primul rand, se pune problema consultarii unui psihoterapeut. Este important ca aceasta consultatie sa aiba loc cat mai devreme si cu titlu preventiv.
Nu trebuie sa va lasati invadat de ganduri negre care va vor diminua capitalul bucuriei de a trai. Terapiile scurte structurate au drept scop sa ne schimbe conceptia asupra lucrurilor si sa ne invete sa le privim in mod pozitiv.
Mai mult, o cunsultatie este linistitoare pentru ca psihoterapeutul va diagnostica gravitatea situatiei. Poate fi vorba despre un banal moment de gol interior, si nu este nevoie sa va ingrijorati peste masura. Episodul depresiv de care suferiti va fi descoperit la timp, iar o depresie ingrijita precoce este o depresie care se vindeca repede.
[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Anxietate 1″ success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul: