Puterea starilor tale
„Mintea e aceea care face rau sau bine, Care te face fericit sau nefericit, bogat sau sarac.” Edmund Spencer
Ai avut vreodata sentimentul ca totul merge ca pe roate, ca nu se poate intampla nimic rau? O vreme cand totul parea sa mearga bine? Poate ca era la un meci de tenis cand fiecare lovitura era buna, ori la o intalnire de afaceri la care aveai toate raspunsurile. Poate ca era o vreme cand constatai cu uimire ca poti face ceva eroic sau spectaculos de care nu te credeai in stare. Probabil ca ai trait si experienta opusa – o zi in care totul mergea pe dos. Poate iti amintesti de momente cand nu reuseai sa faci niste lucruri pe care de obicei le faceai cu usurinta, cand orice miscare era gresita, cind nu se deschidea nicio usa; orice incercai, nu reuseai nimic nimic.
Care e deosebirea? Doar esti aceeasi persoana. Se presupune ca ai la dispozitie aceleasi resurse. Atunci de ce dai rezultate jalnice o data si altele fabuloase data urmatoare? De ce pana si cei mai buni sportivi au zile cand fac totul bine si altele cand rateaza loviturile? Totul tine de starea in care te afli. Exista stari care stimuleaza – incredere, dragoste, tarie interioara, bucurie, extaz, incredere – care descatuseaza puterea personala. Dar sunt si stari paralizante – deruta, deprimare, teama, neliniste, tristete, frustrare – care secatuiesc puterea.
Cu totii intram si iesim din stari bune si rele. Comportamentul nostru este rezultatul starii in care ne aflam. Adesea facem tot ce ne sta in putinta folosind resursele de care dispunem, dar cateodata suntem intr-o pasa proasta. Poate vi s-a intamplat, sa va aflati intr-o stare si sa faceti sau sa spuneti lucruri de care sa va para rau mai tarziu. Este bine sa va amintiti acele momente atunci cand cineva se poarta urat cu voi. Creati astfel o stare de compasiune, nu de furie. Personalitatea cuiva nu este definita, de cele mai multe ori, de modul in care se comporta intr-un anumit moment. Secretul este, deci, sa ne tinem sub control starile si,implicit, comportamentul.
Majoritatea acestor stari se petrec fara niciun control constient din partea noastra. Vedem ceva si reactionam la acel ceva intrand intr-o stare anume. Poate fi o stare plina de orientare si utila sau una neorientata si limitativa, dar cei mai multi dintre noi nu fac mare lucru ca s-o controleze. Deosebirea dintre cei care nu reusesc sa-si atinga scopurile in viata si cei care reusesc reprezinta deosebirea dintre cei care nu pot sa se transpuna intr-o stare care sa le sprijine scopurile si cei care se transpun din plin intr-o stare care ii sprijina in realizarile lor.
Aproape tot ceea ce isi doresc oamenii reprezinta o anume stare posibila.Faceti o lista cu tot ce va doriti in viata. Vreti sa aveti parte de dragoste? Ei bine, dragostea reprezinta o stare, un sentiment sau o emotie pe care ne-o semnalam si o simtim in noi pe baza anumitor stimuli din mediul inconjurator. Poate ca va doriti bani. Ei, poate ca nu va intereseaza sa aveti acele bucati de plastic impodobite cu figuri ale diverselor personalitati decedate, ci vreti ceea ce inseamna banii pentru voi: dragostea,increderea, libertatea. Deci cheia catre dragoste, bucurie, catre acea putere spre care tinde omul de ani si ani – abilitatea de a-si conduce viata – este abilitatea de a sti cum sa-ti stapanesti si conduci starile.
Ce-ar fi daca doar ai pocni din degete si ai intra, dupa dorinta, in starea cea mai generoasa si mai dinamica – o stare in care sa fii entuziasmat, sigur de succes, in care corpul pulseaza de energie, iar mintea este plina de viata?
Acesta este unul din numeroasele lucruri care te pot ajuta sa-ti descatusezi potentialul maxim. Si tu poti face asta, vino la Excelsior si invata cum!