Psihologul David Premack a descoperit in cursul cercetarilor sale ca, atunci cand oamenii au posibilitatea de a alege lucrurile pe care sa le faca, ceea ce aleg poate fi folosit drept factor intaritor pentru comportamentele care nu au fost alese. Descoperirea lui se numeste “principiul lui Premack”. Acesta a fost tradus intr-o forma mai simpla de Ogden Lindsley care l-a numit “regula bunicii”.

Regula bunicii spune ca, “daca mananci legumele, primesti desert”. Cei mai multi copii aleg destul de rar sa manance legume. Desertul este insa o alegere cu frecvente crescuta. Cand alegerea cu frecventa crescuta este conditionata de alegerea cu frecventa scazuta, copiii nu numai ca vor manca mai multe legume, ci, cu timpul, ar putea invata sa le placa.

La locul de munca aceasta inseamna ca, daca urmarim oamenii cum isi petrec timpul cand au de ales, putem afla care sunt factorii intaritori pentru ei. Daca un mecanic isi petrece cea mai mare parte din timpul nenormat reparand motoare electrice, putem presupune ca repararea motoarelor electrice este un stimulant pentru acel mecanic. Cand i se ofera ocazia sa ia initiativa, un anumit agent de vanzari va alege intotdeauna sa mearga la marile companii, si nu la cele mici. Acest lucru ne spune ca oportunitatea de a suna un client important ar putea fi folosita ca factor intaritor pentru respectivul agent de vanzari.

Regula bunicii are si cateva aplicatii la nivel personal. De fapt, reprezinta cea mai buna tehnica de organizare a timpului la ora actuala. Iata cum functioneaza. Faceti o lista cu toate lucrurile pe care trebuie sa le faceti. Aranjatile in ordine, de la lucrurile pe care tineti sa le faceti sau va plac pana la cele ce nu prea va convin. Apoi incepeti sa lucrati de la coada listei. Daca procedati astfel, veti constata un fenomen interesant pe masura ce va indepliniti sarcinile. Cand incepeti de la sfarsit, de fiecare data cand terminati o sarcina, urmatoarea de pe lista este mai atragatoare, mai placuta sau mai interesanta. Daca incepeti din capul listei, asa cum fac de obicei oamenii, consecinta indeplinirii unei sarcini este ca urmatoarea e mai neplacuta, mai dificila, mai plictisitoare etc.

In aceasta abordare, veti cauta orice scuza pentru a va lasa pagubas. In primul caz, nu vreti sa va opriti pana ce nu au fost indeplinite toate sarcinile, iar daca va opriti la mijloc, abia asteptati sa va reluati munca.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii