Am auzit aceasta scuza peste tot in lumea afacerilor si nu numai. Pentru cei care o folosesc am o intrebare: “Cum ati fi procedat daca ati fi fost raspunzatori?” Amintiti-va cand ati auzit spunandu-se ultima oara: “Nu tine de departamentul meu” sau “Nu e treaba mea.” Ce v-a sugerat aceasta replica despre persoana respectiva? Cu siguranta nu e prea preocupata de indatoririle sale, nu-i asa? Cum s-ar simti asociatii dumneavoastra daca le-ati raspunde astfel, intorcandu-le apoi spatele? Cu siguranta ca n-ar fi incantati sa se lase condusi  de dumneavoastra, nu-i asa? S-ar gandi, probabil, ca nu va pasa de interesele lor.

Unii ar putea spune: “Alte persoane iau decizii si intreprind actiuni care ma afecteaza. Nu sunt responsabil pentru ceea ce mi se intampla. “E adevarat ca nu sunteti raspunzator pentru comportamentul altora, dar purtati responsabilitatea reactiilor dumneavoastra fata de actiunile lor. Sunteti responsabili pentru atitudinile si pentru faptele dumneavoastra. Intrebarea este: “Cum reactionati atunci cand treceti printr-o anumita experienta?”

Ce faceti “in plus” – pe langa ceea ce considerati neaparat necesar – pentru alte persoane? Cel care rezolva mai multe decat este dator, care parcurge niste kilometri in plus, isi dovedeste trasaturile de lider. Nu se vaicareste, nu se plange. Se implica plin de entuziasm si face tot ce e necesar pentru a duce lucrurile la bun sfarsit. Este motivat de dorinta de perfectiune si intelege importanta unui exemplu bun , demn de urmat.

Responsabilitatea indeplinirii propriilor visuri va apartine in exclusivitate. S-ar putea sa fiti sustinuti de-a lungul drumului, dar raspunderea finala nu este a nimanui altcuiva. Nu va asteptati s-o preia nici guvernul, nici vecinii, nici prietenii si nici macar sotia sau sotul. Depinde numai si numai de dumneavoastra! Cand veti intelege si veti accepta asta, nimic si nimeni nu va va mai putea contesta forta. Puterea de a esua sau  reusi va apartine. Si nimeni nu va poate lipsi de ea.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii