Ce ne atrage cel mai mult, la omul pe care il dorim ca partener in cuplu, personalitatea sau frumusetea? Daca ar fi sa va intreb pe dumneavoastra ce v-a atras la persoana iubita, probabil ca veti enumera, inainte de toate, trasaturi ale caracterului, ce le-ati gasit fermecatoare , dar si trasaturi legate de aspect si frumusete care au o importanta secundara. Chiar asa sa fie, mai importanta personalitatea decat aspectul fizic?

In cadrul unor studii s-a incercat gasirea raspunsurilor la toate aceste intrebari, iesind in evidenta ca atunci cand intalnim oameni noi, avem tendinta de a ne simti mai atrasi de cei frumosi decat de cei mai putin atragator. Studiile au demonstrat ca exista o relatie foarte importanta intre considerarea oamenilor ca fiind frumosi si evaluarea lor pozitiva, de aceea dorim sa-i intalnim pe cei atragatori si-i vrem drept prieteni sau iubiti. Un exemplu in acest caz este al unor adolescenti frumosi care nu numai ca beneficiaza de popularitate printre cei de-o seama, dar au tendinta de a fi tratati cu mai multa blandete, pedepsiti mai usor si scuzati mai des de profesorii lor.

Pornim de la ideea ca tot ce e frumos e si bun, ca oamenii frumosi detin calitati cautate de noi, cum sunt inteligenta, puterea, sensibilitatea, politetea, generozitatea, si credem despre ei ca sunt niste persoane stabile si echilibrate. Referitor la acest aspect scriitoarea Ileana Vulpescu spunea intr-una din operele sale ca i-au placut intotdeauna oamenii frumosi, pentru ca macar sub aspectul fizic avea garantia ca sunt scutiti de complexe.

In acest fel, ne asteptam ca aceste persoane, inzestrate cu frumusete, sa fie faimoase, sa aiba casatorii fericite si vietile lor sa fie perfecte, iar cand nu se intampla asa suntem dezamagiti si surprinsi.

Contrar rolului frumusetii in dragoste si contrar stereotipurilor pozitive pe care le asociem persoanelor atragatoare, frumusetea nu ne convinge ca vom fi mereu norocosi, dar e cert ca serveste drept criteriu de selectie avand un rol semnificativ la inceputul unei relatii de dragoste.

Cazul unor barbati care spun ca isi aleg partenere dupa calitatea sufletului pe care il au, insa toate inimile generoase din vietile lor se asorteaza masurilor 90-60-90 sau a unor femei care declara ca nici infatisarea cuiva este respingatoare.

Exista si situatii rare cand suntem obligati sa petrecem timp cu o persoana neatragatoare, ajungand sa o cunoastem mai bine si descoperim cu stupoare ca acea persoana ascunde o bogatie de trasaturi minunate. Exemplul ce poate sa clarifice aceasta situatie, si care ne sugereaza ca este posibil sa ne indragostim in ciuda dispretului initial, este povestea de dragoste dintre Frumoasa si Bestia.

Este trist ca marea majoritate dintre noi spunem un “NU” hotarat persoanelor a caror infatisare ne displace si asociem faptul ca ne stricam imaginea daca vorbim cu oamenii neatragatori, sau consideram ca nivelul lor de competente e direct proportional cu felul in care acestia arata. Rapim ocazia acestor oameni sa ne arate personalitatea lor si din pricina aceasta, numeroase persoane care ar fi devenit niste iubiti minunati, soti ideali si prieteni de nadejdie, sunt inlaturati.

Motivul ce sta la baza prejudecatilor noastre privind oamenii neatragatori, este intr-o oarecare masura efectul unei conexiuni pe care o facem constient sau inconstient intre frumusete si iubire, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca frumusetea este trecatoare, poate fi superficiala, nu garanteaza reusita in iubire si nu ne asigura fericirea.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii